Το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και θυμίζει … Λιβύη


Όσο πλησιάζει στην τελική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ θυμίζει… Λιβύη, με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ρόλο Καντάφι να οχυρώνεται γύρω από τους πιστούς και την οικογένειά του, αρνούμενος να παραδώσει την κομματική ηγεσία. Οι διεκδικητές της ηγεσίας επιχειρούν να καταλάβουν την καλύτερη θέση σε μια μάχη διαρκείας όπου χρησιμοποιούνται ακόμη και….
μπαζούκας, όπως γράφει η “Δημοκρατία”.


Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι έως τα Χριστούγεννα θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα, ενώ ήδη το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις φέρεται να καταγράφει ιστορικά ρεκόρ χαμηλής πτήσης. Σε ορισμένες μετρήσεις μάλιστα έρχεται τρίτο και καταϊδρωμένο μετά το ΚΚΕ, καθώς λεηλατείται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του.


Η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Παπανδρέου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία του κόμματος, προκάλεσε την έκρηξη των αδελφών του Γιώργου, που μιλούσαν για αχαριστία και για ύπουλο σχέδιο, και καθοδηγούν τον τέως πρωθυπουργό στην προσπάθεια να αποφύγει το εσωκομματικό «λιντσάρισμα».


Έτσι ο Παπανδρέου «επιστρατεύει» τους πιστούς του με προεξάρχοντες τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη και τον γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Εξαρχο, οι οποίοι «πυροβολούν» όποιον κινείται εις βάρος του, ενώ οι δελφίνοι είτε ατομικά είτε μέσω τρίτων ανταποδίδουν τα πυρά.


Ο εφιάλτης του Ζαππείου το 2007 αναγκάζει για την ώρα τον Βενιζέλο να κρύβεται και να βάζει άλλους «να πυροβολούν» τον Γιώργο Παπανδρέου και τους άλλους δελφίνους. Φαίνεται όμως να έχει αποδεχθεί, μετά την ξεκάθαρη θέση Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη, ότι η εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει μόνο απευθείας από τη βάση και όχι με “βελούδινη διαδοχή” του ΓΑΠ.


Όπως γράφει ο “Ελεύθερος Τύπος” η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την παρέμβαση Χρυσοχοϊδη ανάγκασε τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου (Ν. Αθανασάκης, Μ. Καρχιμάκης, Ρ. Βάρτζελη και Κ. Θέος) να αναβάλουν την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που ήταν να γίνει αύριο Τετάρτη και στην οποία αναμενόταν να τοποθετηθεί ο ΓΑΠ εφ΄ όλης της ύλης.


Όπως εκτιμάται ο λόγος για τον οποίο ο Παπανδρέου δεν ανακοινώνει τις προθέσεις του είναι ότι σχεδιάζει την παραμονή του στην προεδρία, αλλά και την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής στις επόμενες εκλογές, κόντρα στο γενικό κλίμα, εντός αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνεται ότι στο κείμενο των 12 προεδρικών βουλευτών (Β. Γιουμαντζίδης, Τ. Δημητρουλόπουλος, Ηλ. Θεοδωρίδης, Μ. Θεοχάρη, Γ. Κασσάρας, Χ. Καστανίδης, Μ. Κυριακοπούλου, Γ. Μιχελογιαννάκης, Λ. Μίχος, Θ. Παραστατίδης, Κ. Τεκτονίδου, Α. Τριανταφυλλόπουλος) αναφέρεται ότι «ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας ανατράπηκε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκε από κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων».  Μέχρι πρότινος όμως ο ΓΑΠ υποστήριζε ότι με δική του πρωτοβουλία οδηγηθήκαμε στην συγκυβέρνηση.


 Στο παρασκήνιο πάντως λέγεται ότι η κίνηση του Χρυσοχοϊδη, αφενός ακύρωσε τα σχέδια Παπανδρέου περί παραμονής του στην προεδρία ή «βελούδινης» διαδοχής από τον Βενιζέλο,  αλλά από την άλλη  συσπείρωσε τους προεδρικούς.


Σε κάθε περίπτωση τα νέα στρατόπεδα είναι υπό διαμόρφωση και κανείς πλέον δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος στο δρόμο προς την εκλογή νέας ηγεσίας. Είναι ενδεικτική η χθεσινή τοποθέτηση του Γιάννη Μίχα -ο οποίος ήταν ένας από τους πλέον ένθερμους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου πριν ακόμα το 2007 και κινήθηκε στον κύκλο των στενών συνεργατών του μέχρι προσφάτως-, ο οποίος δήλωσε: «Είμαι ο τελευταίος που θα έκανα συστάσεις στον Γ. Παπανδρέου για το τι θα κάνει. Απλά θεωρώ ότι ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται και πρέπει ο ίδιος και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Η παράταση αυτής της κατάστασης κάνει κακό στη χώρα…».
http://www.antinews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια