Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Ρέππας. «Η εφεδρεία δεν είναι δίκαιο και ορθό μέτρο»

(Και αφού δεν είναι δίκαιο μέτρο η εφεδρεία γιατί κάθε μέρα καταργείς θέσεις και απολύεις κόσμο γιατί κακά τα ψέματα εφεδρεία σημαίνει απόλυση. Γιαυτό κ. Ρέππα καλύτερα μην κάνετε δηλώσεις γιατί τα κάνετε χειρότερα.)


Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα....
του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας επιχειρεί μέσω διαρροών σε συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα να εμφανιστεί τώρα ως κοινωνιστής, κινούμενος προφανώς στα βήματα του τέως υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, ο οποίος αιτιολόγησε την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση ως συνέπεια του κοινωνικού λόγου που άρθρωνε!

«Η εφεδρεία δεν είναι δίκαιο και ορθό μέτρο» επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Ρέππας, αν πιστέψουμε τη διαδικτυακή εφημερίδα tovima.gr. Ο κ. Ρέππας, που εξέφρασε αυτή την άποψη από την πρώτη μέρα που ελήφθη η σχετική κυβερνητική απόφαση μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, την οποία πάντως στήριξε, επιμένει ότι «ο δρόμος για την αναμόρφωση της διοίκησης περνάει μέσα από τη συνολική αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου».

«Η υλοποίηση της εφεδρείας, που περιλαμβάνει αδικίες», όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «υπήρξε προϋπόθεση στην ουσία για την εκταμίευση της έκτης δόσης».

Τα ίδια στελέχη αφήνουν όψιμα να εννοηθεί ότι η τρόικα είχε βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της κυβέρνησης γι' αυτό το θέμα, παρότι δεν φιλοδοξούσε να υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, αφού το όφελος που θα προκύψει τελικά από την εφεδρεία για το 2012 θα είναι μόλις 300.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή και ανεξάρτητα από τα όποια πολιτικά παιχνίδια του κ. Ρέππα η αλήθεια είναι ότι η σχετική διαδικασία εισήλθε ήδη στην τελική ευθεία, με την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων για περίπου 16.000 υπαλλήλους. Ο κ. Ρέππας μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με εγκύκλιό του θα ζητεί από όλες τις υπηρεσίες και τον ακριβή αριθμό των ατόμων που ετέθησαν ήδη σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς», μετά την παρέλευση και της σχετικής ημερομηνίας τη Δευτέρα.

Η αποστολή των στοιχείων κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για την έξοδο από το Δημόσιο περίπου 30.000 υπαλλήλων, που αποτελεί και σχετική δέσμευση της χώρας μας έναντι της τρόικας.

Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν τα εμπόδια που αφορούν την εφεδρεία περίπου 7.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου οι οποίοι υπηρετούν τόσο στον στενό δηµόσιο τοµέα όσο και στις ∆ΕΚΟ και στα Νοµικά Πρόσωπα που καταργούνται ή συγχωνεύονται, παρ' ότι επίσηµα θα τους υποδειχθεί η πόρτα εξόδου από την εργασία τους την 1η Ιανουαρίου 2012. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας γι' αυτή την κατηγορία των εργαζοµένων αναµένεται να περάσει µέσα από τις συµπληγάδες πέτρες των κοινωνικών αντιδράσεων, των νοµικών περιπλοκών και των µικροπολιτικών συµφερόντων.

Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις από το καθεστώς της εφεδρείας που μπορεί να υπάρξουν, τελευταία ευκαιρία αποτελεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ανακοινωθεί σήμερα. Γεγονός είναι πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, ότι οι εξαιρέσεις, στην περίπτωση τελικά που υπάρξουν, θα αφορούν μόνον ακραίες περιπτώσεις, που έχουν σχέση με τη λειτουργία υπηρεσιών, και αυτό παρά τις περί του αντιθέτου ελπίδες που καλλιεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα για εξαίρεση των εργαζομένων στην ΥΠΑ και στις συγκοινωνίες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια