Νέα μέτρα 25 δις μέχρι το 2015 μας ετοιμάζουν ! ! !


Με μέτρα 25 δισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες μέχρι και το 2015. Αναμένονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, περικοπή κοινωνικών παροχών και δεύτερο κύμα εφεδρείας
Σε επεξεργασία νέων μέτρων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας....
τη συναίνεση της τρόικας ώστε να αποτελούν υποχρέωση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.


Εκτός από τη φορολογική επιδρομή, το ύψος και το είδος των μέτρων αναμένεται να καθοριστεί από την επιτυχία που θα έχει το PSI, καθώς σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών είναι κατώτερη από το 100% τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης αυξάνονται.
Τι μας περιμένει
* Εφαρμογή μισθολογικών περικοπών σε στρατιωτικούς γιατρούς του ΕΣΥ και στην αστυνομία καθώς και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας. Δηλαδή περίπου 200.000 άτομα που είχαν πάρει μια εξαίρεση από το νόμο για το νέο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο της Κεντρικής διοίκησης.


* Μείωση του αριθμού των γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΟΠΠΥ. Τονίζεται συγκεκριμένα ότι μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το σύνολο του ιατρικού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να γίνει συνολική διοικητική αναδιοργάνωση.


* Περικοπή κοινωνικών παροχών οι οποίες κοστίζουν σήμερα στο κρατικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο προγραμματισμός που περιλήφθηκε στο αρχικό μεσοπρόθεσμο για περικοπή ως το 2015 κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια διατηρείται.


* Δεύτερο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο αν αστοχήσει το μέτρο για το 2011. Σημειώνεται επίσης τα άτομα τα οποία θα ενταχθούν στο καθεστώς αυτό θα αυξηθούν από όσους χάσουν την οργανική τους θέση σε οργανισμό ή φορέα του Δημοσίου ο οποίος καταργείται.


* Νέες περικοπές στις συντάξεις με στόχο την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η επανεξέταση του συνόλου των χορηγούμενων συντάξεων (και των αναπηρικών) ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις εσφαλμένη ή παράνομης καταβολής τους.


* Αύξηση του λόγου απολύσεων προς τις προσλήψεις ακόμη και στο 10 προς 1 περιλαμβάνοντας στο λόγο αυτό το προσωπικό στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Με δεδομένο ότι η φυσική ετήσια αύξηση των συντάξεων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν ξεπερνά τα 13.000 άτομα δεν θα αναμένονται περισσότερες από 1.000 προσλήψεις στο χρόνο για το δημόσιο.


* Στον τομέα του φαρμάκου ζητείται επέκταση του θεσμού των αντιγράφων και διατίμησης των φαρμάκων, καθώς και την συνολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δαπάνες περίθαλψης μέχρι και το 2015. Μάλιστα προσθέτει στις υποχρεώσεις του ΕΣΥ να καταθέτει εξάμηνη έκθεση με τις φαρμακευτικές δαπάνες μαζί με το κόστος και το είδος των εξετάσεων σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.


* Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων και παρά τα ο γεγονός ότι όλοι ερίζουν για το ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη επενδύσεις (έστω και δημόσιες) τονίζεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περικοπών με έμφαση όμως στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο του Ιουνίου υπάρχει η υποχρέωση για περικοπή περίπου 530 εκατομμυρίων ευρώ τόσο από το εθνικό όσο και από το συχρηματοδοτούμενο σκέλος μέσω της περικοπής της γραφειοκρατίας και του λειτουργικού κόστους.


* Μηδενισμός των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ (οι οποίες αναμένεται να έχουν και το 2012 έλλειμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ), των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων. Από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι και το τέλος της περιόδου.


* Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1.200 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία με την προϋπόθεση ότι με τις περικοπές αυτές δεν θα πληγεί η αμυντική ικανότητα της χώρας.


Στο ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων
Ανεξάρτητα από το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων, ως αναπόσπαστο κομμάτι του μνημονίου είναι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την εισροή εσόδων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στο πρώτο τρίμηνο του επόμενο χρόνου το σχέδιο προβλέπει την πώληση της εταιρείας των κρατικών λαχείων, την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες, το πρώτο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων δημοσίων ακινήτων την πώληση της ΛΑΡΚΟ και της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο Καζίνο της Πάρνηθας.


Στο δεύτερο τρίμηνο προβλέπει την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων, την πώληση των ΕΛΠΕ, μεριδίου της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ του ΟΔΙΕ της περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και της πώλησης του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.


Στο τρίτο τρίμηνο έχει προγραμματιστεί η πώληση τουλάχιστον 38,8% της Αγροτικής Τράπεζας οι συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, η πώληση μεριδίου τουλάχιστον 40% από τα ΕΛΤΑ, η πώληση τουλάχιστον 17% από την ΔΕΗ και οι πρώτες παραχωρήσεις για τα περιφερειακά λιμάνια.


Στο τέταρτο τρίμηνο του χρόνου ετοιμάζεται η πώληση του 61% της ΕΥΔΑΠ και του 34% της ΕΥΑΘ, του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το πρώτο κομμάτι από μετοχές σε δικαιώματα των ελληνικών αυτοκινητόδρομων, το δεύτερο κομμάτι από την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων και η πώληση των δικαιωμάτων εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.




news247

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια