Ψάχνουν ρόλο για την επόμενη μέρα τα «ορφανά» του Παπανδρέου


Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας τα ονόματά τους «έπαιξαν» στους παραμένοντες, όσο το σενάριο προέβλεπε ως πιθανό πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν και οι πέντε «εκλεκτοί» του Γιώργου Παπανδρέου κατά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου βρέθηκαν εκτός της....
«συγκυβέρνησης», ενώ τώρα αναζητούν την πολιτική και κομματική τους τύχη στο αβέβαιο τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ.

Ατυχέστερος όλων, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος μέσα σε πέντε μήνες δεν έχασε μόνο τον πολυτελή θώκο στο Μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και την έδρα του στην Ευρωβουλή, αφού το καλοκαίρι παραιτήθηκε για να τον διαδεχτεί στο Στρασβούργο ο Δημήτρης Δρούτσας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να τον αξιοποιήσει σε καίριο τομέα του κόμματος, όσο φυσικά και ο ίδιος παραμένει στη θέση του προέδρου.

Ο Χ. Καστανίδης υποστηρίζει ότι ο λόγος που βρέθηκε εκτός «συγκυβέρνησης» δεν είναι το δημοψήφισμα και φέρνει ως παράδειγμα άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι επίσης το υπερασπίστηκαν με φανατισμό και έμειναν. Η εξήγηση εικάζεται ότι έχει σχέση με την παρασκηνιακή συμβολή του Κώστα Σημίτη, τον οποίο είχε εκθέσει προ έτους ανεπανόρθωτα για την υπόθεση της Siemens. Και επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, στη θέση του Καστανίδη τοποθετήθηκε ο έμπιστος φίλος του Κ. Σημίτη, Τ. Γιαννίτσης.

Ο Πάνος Μπεγλίτης θεωρεί ότι οι άνθρωποι που εμπιστευόταν τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «τον πήραν στον λαιμό τους». Στη μετά Παπανδρέου εποχή η προτίμησή του αναμένεται να στραφεί στον Ευ. Βενιζέλο.

Ο Η. Μόσιαλος, παρά το γεγονός ότι «μεταπήδησε» από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου στην ομάδα των αυτοαποκαλούμενων «μεταρρυθμιστών», δηλαδή στην τρόικα Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Λοβέρδου, εκτιμά και εμπιστεύεται το μυαλό του Ευ. Βενιζέλου.

Ο μικρότερος της παρέας των «ορφανών» του Γιώργου Παπανδρέου, Α. Τόλκας, διατηρεί και αυτός καλές σχέσεις με την τρόικα εσωτερικού και ειδικότερα με την Αννα Διαμαντοπούλου.


Γιώργος Κατσίγιαννης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια