Εκείνος κι εκείνοι


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΗ
Εκείνος είναι ο πρωθυπουργός. Μειλίχιος και σοβαρός μάς εξηγεί σε ήρεμο τόνο ότι διαβεβαίωσε τους δανειστές μας πως θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας (θα πληρώσουμε κανονικά τις δόσεις μας).
Εκείνη είναι 90 χρόνων, συνταξιούχος. Καλείται να πληρώσει....
έκτακτο τέλος ακινήτων 1.104 ευρώ, για να μην της κόψουν το ρεύμα. Πολύ άγριο το λεγόμενο χαράτσι των ακινήτων. Για το ρεύμα πληρώνει 62 ευρώ. Η σύνταξή της ανέρχεται σε 900 ευρώ το μήνα, από τα οποία 500 πληρώνει σε γυναίκα που τη φροντίζει, ενώ δεν διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα. Ετσι προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας προσωρινή παροχή προστασίας, ώστε να μην της διακοπεί το ρεύμα από τη ΔΕΗ. Το Πρωτοδικείο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και απέρριψε την αίτησή της για τα ασφαλιστικά μέτρα που θα εξεταστούν τον Φεβρουάριο.


Εκείνος αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση έφερε ύφεση πέραν του αναμενομένου, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, και καταλαβαίνει ότι οι πολίτες αγανακτούν διότι, παρά τις θυσίες τους, η προοπτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη.


Εκείνη τ' ακούει βερεσέ. Τι θα κάνει ώς τον Φεβρουάριο αν της κόψουν το ρεύμα;


Εκείνος συνεχίζει ήρεμα και αμείλικτα: Μόνο αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις, που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.


Εκείνος είναι 50 χρόνων. Τον λένε Σωτήρη. Εχει 6 ανήλικα παιδιά και είναι χωρίς δουλειά κοντά ένα χρόνο. Η ΔΕΗ από τον περασμένο Ιούλιο του έκοψε το ρεύμα στο σπίτι του στον Καρφά της Χίου, γιατί χρωστούσε περίπου 2.000 ευρώ. «Είναι 6 παιδιά. Το μεγαλύτερο 22, το μικρότερο 9. Οταν θέλουν να διαβάσουν ανάβουμε 2-3 κεριά στο σπίτι», λέει. Στις αγωνιώδεις εκκλήσεις του όταν ζητεί διακανονισμό, τον παραπέμπουν στα κεντρικά: «Χαλκοκονδύλη 3»! Για να κάνει αποδεκτό το διακανονισμό η ΔΕΗ ζητεί οπωσδήποτε εγγυητή και δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένας φορέας, σωματείο ή ακόμα και ο Δήμος Χίου δεν δέχεται να αναλάβει αυτή την ευθύνη.


Εκείνος επιμένει για «ταχεία και αποτελεσματική» εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όπως νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, αλλαγές στην αγορά εργασίας, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, βελτιώσεις στη λειτουργία των δικαστηρίων, αναδιάρθρωση φορέων και προσωπικού του Δημοσίου.


Στο Ηράκλειο καθημερινά κόβεται το ρεύμα σε 100 σπίτια και σε άλλα 50 στα Χανιά. Στην Πάτρα προς το παρόν είναι 20, αλλά το 25% των καταναλωτών αδυνατεί να πληρώσει και καταφεύγει σε διακανονισμό. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ υπολογίζουν πως θα ξεπεράσουν τα 300 όταν αρχίσουν να έρχονται τα χαράτσια. Σε μερικούς εμπόρους έφτασαν ήδη και σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Αγόρασαν γεννήτριες και περιμένουν τη ΔΕΗ να κάνει το επόμενο βήμα.


Σχεδόν ειρωνικά ακούγονται τα λόγια εκείνου για τη... διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και τη... στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού!!!
http://www.enet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια