Με δάκρυα θα μετρούν πλέον το σάκχαρο!


Τέλος στο τρύπημα του δαχτύλου για τη μέτρηση του σακχάρου θα βάλει μια νέα επαναστατική μέθοδος, που δημιούργησε ομάδα Αμερικανών ερευνητών. Χάρη στην ανακάλυψή τους, αντί για δείγμα αίματος, οι μετρητές σακχάρου του μέλλοντος θα αναλύουν τα δάκρυα των διαβητικών και θα παρακολουθούν με την ίδια συχνότητα, αλλά με λιγότερο....
πόνο και ενόχληση για τους ασθενείς, τη διακύμανση της γλυκόζης.

Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που παρουσίασαν τα πορίσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Analytical Chemistry», τα επίπεδα της γλυκόζης στα δάκρυα σχετίζονται με αναλογική σχέση με τη γλυκόζη του αίματος. Επομένως μπορούν μέσω αυτής της μέτρησης να έχουν μια σαφή εικόνα και για τον βασικό αιματολογικό δείκτη που μαρτυρά την πορεία της υγείας των διαβητικών. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τα πειράματα που έκαναν σε κουνέλια, στα οποία μέτρησαν μέσω ειδικού αισθητήρα δακρύων τη γλυκόζη.

Η είδηση έγινε δεκτή με ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ένα έγκυρο υποκατάστατο του στιλού τρυπήματος και των αποστειρωμένων βελόνων μίας χρήσης, τα οποία αποτελούν καθημερινό βάσανο κυρίως για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, δηλαδή εκείνους για τους οποίους είναι απολύτως απαραίτητη η μέτρηση της γλυκόζης μία-δύο ή και περισσότερες φορές καθημερινά.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ερεθισμός και η ενόχληση που προκαλεί το συχνό τρύπημα αποτρέπουν τους διαβητικούς αυτούς από το να κάνουν την εξέταση με την απαραίτητη συχνότητα. Φυσικά, μία συσκευή που θα χρησιμοποιεί τη μέθοδο των δακρύων θα είναι χρήσιμη και στους διαβητικούς τύπου 2 και σε όσους έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τα επίπεδα της γλυκόζης και επομένως να περιορίσουν τη συχνότητα των μετρήσεων.


Σούπερ γονίδιο εμποδίζει τον διαβήτη στους παχύσαρκους

Το γονίδιο που εμποδίζει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στους παχύσαρκους ανθρώπους ανακάλυψαν Ελβετοί επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης! Οπως ανακοίνωσαν, «μπλοκάροντας» την έκφρασή του στα κύτταρα λίπους έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής, παρότι συνεχίζει να βάζει κιλά, να μην παρουσιάζει διαβήτη.

Το ίδιο γονίδιο μάλιστα αν, αντί για τα κύτταρα λίπους, εμποδιστεί στα μυϊκά κύτταρα, οδηγεί στην ενδυνάμωση των μυών των ηλικιωμένων, αλλά και στην αύξηση των αθλητικών επιδόσεων.
Πρόκειται για το NCoR1, που ρυθμίζει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων των κυττάρων.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, τα οποία έστειλαν με απενεργοποιημένους ιούς στον οργανισμό πειραματόζωων, οι επιστήμονες φρέναραν την εκδήλωσή του και πέτυχαν να εμποδίσουν την εμφάνιση διαβήτη και να αυξήσουν τις μυϊκές επιδόσεις των πειραματόζωων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι προτού προχωρήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι το NCoR1 κρύβει ακόμη πολλά μυστικά, όπως ότι παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη των εμβρύων! Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες οφείλουν να κατανοήσουν πλήρως τον ρόλο του προτού παρέμβουν στη λειτουργία του.


Μυρτώ Μπούτση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια