Ούτε ασπιρίνες! - Άδειασαν τα ράφια στα φαρμακεία από "δημοφιλή" φάρμακα


"Η κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια φαινόμενα! Στα ράφια μας δεν υπάρχουν ψυχοφάρμακα, ασπιρίνες, αντιπηκτικά, ενέσιμα, ινσουλίνες!", δηλώνει στο Newsit ο φαρμακοποιός κ. Αδάμος.


Και συνεχίζει: "Οι φαρμακοβιομηχανίες....
ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς. Τα ασφαλιστικά ταμεία μας χρωστούν χρήματα και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε προμήθειες!"


Και η φαρμακοποιός κα Σεβδαλη είπε στο Newsit πως τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα είναι πολυ έντονο. Ανησυχώ, είπε, "ειδικά για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Τι θα κάνει ο ασθενής που χρειάζεται τις ενέσεις ινσουλίνης;" 


Μέχρι και συναλλαγματική ζήτησαν από ασθενή για ακριβό φάρμακο!


Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους ασφαλισμένους για ακόμα έναν λόγο. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους παρά μόνο με μετρητά.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας ασφαλισμένης καρκινοπαθούς η οποία χρειάζεται κάθε μήνα φάρμακο που η αξία του ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ. Για την ακρίβεια κοστίζει 1.139 ευρώ. 


Η γυναίκα είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Για να προμηθευτεί το σκεύασμα - το οποίο είναι μια απαραίτητη συμπληρωματική διατροφή την οποία πρέπει να ακολουθήσει για 3 μήνες - δεν ακολουθεί την κλασική διαδικασία. Κι αυτό, γιατί είναι συμπλήρωμα διατροφής για καρκινοπαθείς. 


Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Πρώτα πληρώνεται από το ασθενή, στην συνέχεια καταθέται τα χαρτιά του στο ΙΚΑ και μετά πληρώνεται. Κανένα φαρμακείο - ειδικά αυτή την περίοδο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίστωση.


"Το ΙΚΑ ΔΕΝ πληρώνει, αν δεν έχεις πληρώσει πρώτα εσύ", είπε στο Newsit ο γιος της ασθενούς.


Απελπισμένος, ο γιός της γυναίκας πηγε σε μεγάλο φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας όπου εκεί του έγινε η εξής εξήγηση: Επειδή εμείς υπολογίζουμε να πάρουμε τα χρήματά μας από το ταμείο σας σε περίπου 3 μήνες, θα μας υπογράψετε μια συναλλαγματική τριών μηνών! Αν δεν πάρουμε τα χρηματα από το ταμείο σας, θα μας τα πληρώσετε εσείς!


Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί θα βάλουν λουκέτο στα φαρμακεία Αθήνας και πειραιά την Δευτέρα υποστηρίζοντας ότι γαι τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά φταίει το υπουργείο Υγείας.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια