Από αύριο οι πρώτες περικοπές (ως 60%) του νέου μισθολογίου


Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς αύριο που θα λάβουν την εξόφληση του μηνός Νοεμβρίου θα πληρωθούν με βάση το νέο, μειωμένο μισθολόγιο, που επιδεινει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά τους δεδομένα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι περικοπές που θα υποστούν οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα γίνονται προσπάθειες από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών να εμφανιστούν αύριο Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα καταβληθεί η εξόφληση του τρέχοντος μηνός, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι προπληρώνονται τον εργάσιμο μήνα τους.

Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, αν και οι εντολές είναι για άμεση εφαρμογή, οι περικοπές θα εμφανιστούν στη μισθοδοσία της 30ής Νοεμβρίου (προκαταβολή πρώτου δεκαπενθημέρου Δεκεμβρίου) και θα περιλαμβάνουν και τις απώλειες του προηγούμενου δεκαπενθήμερου. Για τα ΝΠΙΔ, τις Α.Ε. και τις ΔΕΚΟ, με ευθύνη των διοικήσεών τους, οι απώλειες θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα επιδοθούν στο τέλος Νοεμβρίου.


Το «κούρεμα»

Υπενθυμίζεται ότι ριζικές ανατροπές στην καθημερινότητα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και συνολικά των Ελλήνων, έρχονται μετά την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου. Και αυτό γιατί μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από 7% έως και 60% επιφέρει το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο.

Η κατάργηση του συνόλου των ειδικών επιδομάτων, ακόμα και του επιδόματος γάμου, που μετονομάζεται σε «οικογενειακή παροχή» και θα αποδίδεται μόνο σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν παιδιά, προκαλεί «καθίζηση» στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο· κυρίως σε όσους ανήκουν στην κατηγορία δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και λάμβαναν στο παρελθόν υψηλά επιδόματα.

Το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του πολυνομοσχεδίου εφαρμόζεται στους μόνιμους και τους δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους καθώς και σε όσους έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, στα ΝΠΔΔ, στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους υπαλλήλους της γραμματείας των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, των Εμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίων και της Βουλής, στους διοικητικούς υπαλλήλους των Ανεξάρτητων Αρχών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στους εργαζομένους των ΠΕΔ, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ καθώς και στους κληρικούς. Εξαιρούνται όλα τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία όμως θα ισχύσει η καταβολή της οικογενειακής παροχής για όσους εγγάμους έχουν παιδιά.

Στα ΝΠΙΔ, στις δημοτικές επιχειρήσεις και τις Α.Ε. του Δημοσίου οι εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους, αφού θα υπολογίζονται οι μισθοί τους μαζί με τα επιδόματα με βάση τον μέσο όρο των 1.900 ευρώ ως ανώτατο πλαφόν. Στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τις θυγατρικές τους θα επιβληθούν μειώσεις της τάξης του 35% σε σχέση με τις αποδοχές του 2009.


Τα επιδόματα

Από τα επιδόματα παραμένουν μόνο αυτά που αφορούν την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία (150 ευρώ), των απομακρυσμένων - παραμεθόριων καθώς και προβληματικών περιοχών (100 ευρώ) για όσους υπαλλήλους ισχύουν σήμερα ώσπου να καθοριστούν τα όρια των περιοχών από νέα υπουργική απόφαση. Επίσης αυξάνει το επίδομα θέσης για τους γενικούς διευθυντές (900 ευρώ), τους διευθυντές (450 ευρώ) και τους προϊσταμένους τμημάτων (250 ευρώ). Παραμένουν τα επιδόματα αδείας και εορτών (συνολικά 1.000 ευρώ). Η οικογενειακή παροχή αναλογεί σε 50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για 2 παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά, 170 ευρώ για τέσσερα παιδιά και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.


Το βαθμολόγιο

Με το νέο μισθολόγιο συνδέεται άμεσα η μισθολογική με τη βαθμολογική εξέλιξη του υπαλλήλου. Ολοι οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα επανακαταταγούν στο νέο βαθμολόγιο με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας. Κατόπιν η μετάβαση από τον έναν βαθμό στον επόμενο θα πραγματοποιείται ύστερα από αξιολόγηση που θα κάνουν τα υπηρεσιακά συμβούλια βάσει στόχων και κριτηρίων που θα καθοριστούν από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια