«Στοιχεία αβεβαιότητας στον προϋπολογισμό του 2012»


«Στοιχεία αβεβαιότητας στον προϋπολογισμό του 2012»Δήμας: Θα επηρεάσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος


Τις θέσεις της ΝΔ για τον προϋπολογισμό του 2012 εξέφρασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δήμας είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2012....
έχει στοιχεία αβεβαιότητας, που θα επηρεάσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, πρώτον, εάν η ύφεση του 2011 είναι τελικώς μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς είχε προβλεφθεί, δεύτερον, εάν το έλλειμμα για το 2011 διαμορφωθεί τελικά σε υψηλότερο επίπεδο και, τρίτον, εάν η ύφεση στην ΕΕ για το 2012 είναι αυξημένη, καθώς αυτό θα επηρεάσει τα έσοδα από τις εξαγωγές.


Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Δήμας ρώτησε τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο «πως εξελίσσεται το PSI», γιατί η εξέλιξή του θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό, αφού το ύψος των κερδών από την μείωση των τόκων που θα επιφέρει το κούρεμα του χρέους εξαρτάται από το επίπεδο συμμετοχής στο PSI και πόσο αυτή θα πλησιάσει το 100%.


Ρώτησε ακόμη αν τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 70% της αξίας τους θα συμβάλουν σε αυτές τις τιμές στην ελάφρυνση του χρέους.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, και σχετικά με την αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι υπήρξε μείωση του ελλείμματος από το 15,6% το 2009 στο 9% με 9,2% εφέτος, ο κ. Δήμας σημείωσε ότι η παρουσίαση στοιχείων πρέπει να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην ανοίξει ξανά αυτή η συζήτηση και αμφισβήτηση στοιχείων, με γνώμονα την καλύτερη συνεργασία στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.


Τέλος, ο κ. Δήμας είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η καλή εντύπωση που δημιούργησε στο εξωτερικό η μεταβατική κυβέρνηση και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο για να τονωθεί η αξιοπιστία της χώρας.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια