Η μεγάλη ρεμούλα των ημετέρων


Σύννεφα αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας σκεπάζουν την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Καλαμαράς, ο οποίος με απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, κ. Γιάννη Ραγκούση, τοποθετήθηκε επικεφαλής του δημόσιου φορέα όχι μόνο εμφανίζεται να διατηρεί, παράνομα, ατομική επιχείρηση, αλλά αναλαμβάνει έργα από το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού....

Τα ίδια και χειρότερα εμφανίζεται να κάνει ακόμα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. Ο κ. Παναγιώτης Ψωρόιδας. Ανήκει στο δυναμικό της ΚτΠ Α.Ε. από το 2003. Στο μεσοδιάστημα συνέστησε ακόμα δύο εταιρείες. Και το χειρότερο; Υπήρξε πρόεδρος επιτροπής η οποία είχε αναθέσει έργο στον… συνεργάτη του!  
Ο «φάκελος» που ανοίγει σήμερα η zougla.gr βρίσκεται στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών αλλά και του πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Χάρη Καστανίδη. Εκεί όπου υπάγεται η KτΠ Α.Ε.  
Ο έκθετος κ. Καλαμαράς
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κι ας ξετυλίξουμε το κουβάρι του ρεπορτάζ, που είναι ενδεικτικό της «διαφάνειας» που επικρατεί σε μια εταιρεία του Δημοσίου, η οποία στο όνομα της «τεχνολογίας» και της «πληροφορικής» διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Γιώργος Καλαμαράς, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο επάγγελμα, είναι από τα πλέον σημαίνοντα στελέχη της Α.Ε.. Ο διευθύνων σύμβουλος, ο άνθρωπος, δηλαδή, που λύνει και δένει.
Ο κ. Καλαμαράς ορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚτΠ Α.Ε., με απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση στις 6 Απριλίου του 2010. Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τρεις ημέρες μετά. Λίγο καιρό αργότερα, ο κ. Καλαμαράς διορίσθηκε και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.
Προφανώς ο κ. Καλαμαράς θα όφειλε να γνωρίζει ότι, βάσει των συμβάσεων που υπογράφουν τα μέλη και τα στελέχη της ΚτΠ Α.Ε., οφείλουν να έχουν αποκλειστική απασχόληση στην εταιρεία. Δηλαδή, να «μη μετέχουν ως ομόρρυθμοι εταίροι ή ως διαχειριστές ή μέλη διοικητικού συμβουλίου σε εταιρείες που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς με τον εργοδότη», όπως χαρακτηριστικά ορίζεται από το άρθρο 8 της σύμβασης.
Ακόμη και αν δεν το γνώριζε όμως αυτό, όφειλε να είναι ενήμερος για τις αποφάσεις που ο ίδιος παίρνει.
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2011, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας (δηλαδή ο κ. Καλαμαράς) κατ’ εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου εξέδωσε την 8869 απόφαση, με την οποία γνωστοποίησε σε όλους τους εργαζομένους της ΚτΠ ότι πρέπει να απασχολούνται αποκλειστικά στην εταιρεία. Για αυτό τον λόγο, τους ζήτησε, μάλιστα, να υπογράψουν και υπεύθυνη δήλωση.
Το εν λόγω έγγραφο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δεν συμμετέχω αυτοπροσώπως ή μέσω παρένθετων προσώπων σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή ατομική επιχείρηση…» και «δεν παρέχω υπηρεσίες σε άλλους εργοδότες και απασχολούμαι αποκλειστικά στην ΚτΠ Α.Ε.».
Δείτε το έγγραφο


Αυτά ζήτησε από τα στελέχη και τους υπαλλήλους του ο κ. Καλαμαράς. Να δούμε όμως τι κάνει ο ίδιος.
Έχει εταιρεία και παίρνει έργα!
Προφανώς, η υπεύθυνη δήλωση αλλά και η ρήτρα στη σύμβαση που αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι και τα στελέχη στην εν λόγω εταιρεία του Δημοσίου δεν μπορούν να έχουν άλλη δουλειά και να διατηρούν παρεμφερείς εταιρείες θα έπρεπε να ισχύουν για όλους στην ΚτΠ. Για όλους, πλην ενός! Του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιώργου Καλαμαρά!
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το εν λόγω στέλεχος εμφανίζεται όχι μόνο να διατηρεί δική του εταιρεία, αλλά να αναλαμβάνει και έργα από το ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για να γίνουμε κατανοητοί: Τον Απρίλιο του 2007, ο κ. Καλαμαράς μαζί με ακόμη δύο συνεργάτες του είχε φροντίσει να συστήσει μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ ΕΠΕ». Η διάρκεια της εταιρείας ορίστηκε σε 50 έτη, ενώ ο σκοπός της (όπως προκύπτει από το ανάλογο ΦΕΚ) ήταν -μεταξύ άλλων- η μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη, εφαρμογή και διαχείριση διοίκησης έργων και γενικά συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καθώς και η εκπαίδευση χρηστών σε αυτά.
Στις 28 Απριλίου του 2010, λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του κ. Καλαμαρά στην ΚτΠ, στην εταιρεία συμφερόντων του την «ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ ΕΠΕ» πραγματοποιούνται ορισμένες μετατροπές στο καταστατικό. Τίποτε ουσιώδες όμως. Ως έδρα της εταιρείας ορίζεται η Θεσσαλονίκη και ως διαχειριστής της ένας εκ των άλλων δύο εταίρων. Ο κ. Καλαμαράς παραμένει κανονικά ως μέτοχος, παρά το γεγονός ότι είναι διορισμένος και σε εταιρεία του Δημοσίου.
Δείτε τα δύο ΦΕΚ

  
  
 
 
Τα τραγελαφικά όμως της υπόθεσης δεν σταματούν εδώ: Στις 5 Μαΐου του 2011,  το Υπουργείο Πολιτισμού θέλει να αναθέσει σε εταιρεία τη «μεταφορά, την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη» του συστήματος «Οδυσσέας». Ως εκ θαύματος επιλέγεται η εταιρεία «ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ Α.Ε.»! Η εταιρεία δηλαδή στην οποία συμμετέχει ο κ. Καλαμαράς. Εγκρίνεται μάλιστα η δαπάνη ποσού 18.450 ευρώ πλέον Φ.Π.Α..
Ωστόσο, το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται: Στις 2 Αυγούστου του 2011, ενώ ο κ. Καλαμαράς έχει ήδη διορισθεί στην ΚτΠ, το Υπουργείο Πολιτισμού με άλλη απόφασή του (την 74808/2410) αναθέτει στην «ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ Α.Ε.» την ανάπτυξη εφαρμογής διαχείρισης περιεχομένου του κόμβου «Οδυσσέας».
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, η εταιρεία του διευθύνοντος συμβούλου της ΚτΠ «πριμοδοτείται» από το Υπουργείο Πολιτισμού και με άλλη ανάθεση. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2011, εγκρίνεται κονδύλι ύψους 18.450 ευρώ, το οποίο δίδεται στην «ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ ΕΠΕ» για την ανάπτυξη λογισμικού για την επέκταση της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης εγγράφων του υπουργείου.
Δείτε την ανάθεση

  
Ο ρόλος του κ. Ψωρόιδα
Ας δούμε και τον ρόλο του κ. Ψωρόιδα, ενός από τα πλέον παλαιά στελέχη της εταιρείας.
Στις 9 Μαρτίου του 2005, ο κ. Ψωρόιδας συστήνει (μαζί με ακόμη τέσσερα πρόσωπα) την «Τέσσερα Ε.Π.Ε», η οποία μεταξύ άλλων φέρεται να παρέχει «συμβουλευτικές υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης προς φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
Τρία χρόνια αργότερα, το στέλεχος της ΚτΠ αποφασίζει να προεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2008, συστήνει την «Αιχμή Συμβουλευτική» μαζί με τον κ. Ιωάννη Κουτσολιόντο. Συγκρατήστε το όνομα: Ιωάννης Κουτσολιόντος.
Δείτε το ΦΕΚ


Η εταιρεία των κ.κ. Ψωρόιδα και Κουτσολιόντου εμφανίζεται να έχει παρεμφερή δράση με την ΚτΠ Α.Ε..Τη «διαχείριση έργων συγχρηματοδοτούμενων από πόρους του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού».
Ήσσονος σημασίας θέμα, αν αναλογιστούμε το ρεπορτάζ που ακολουθεί στη συνέχεια.
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε αν οι δύο μετέπειτα συνεργάτες γνωρίζονταν. Αν είχαν συνδιαλλαγεί στο πλαίσιο της υπηρεσίας που προσφέρει ο κ. Ψωρόιδας στην ΚτΠ.
Στις 21 Μαΐου του 2008, μεταξύ της ΚτΠ και του κ. Κουτσολιόντου υπεγράφη η υπ. αριθ. 653 σύμβαση, βάσει της οποίας ο συμβαλλόμενος όφειλε έναντι 4.522 ευρώ να κάνει επανελέγχους των δεδομένων και των φακέλων των έργων της δράσης ΜΕΤΕΧΩ.
Για την παρακολούθηση και την παραλαβή του έργου συστάθηκε τριμελής επιτροπή. Ποιος λέτε να ήταν επικεφαλής σε αυτή την επιτροπή; Ο κ. Ψωρόιδας, ο μετέπειτα συνεργάτης του κ. Κουτσολιόντου. Για την ιστορία, ο κ. Ψωρόιδας ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής που υπέγραψε, στις 18 Ιουλίου του 2008 και την παραλαβή του έργου.
Δείτε τo έγγραφo


Όμως, αυτό δεν είναι η μοναδική ανάθεση που έχει πάρει ο κ. Κουτσολιόντος από την ΚτΠ Α.Ε..
Στις 30 Ιουνίου του 2009, ο κ. Ψωρόιδας, ο συνεργάτης του δηλαδή, με την ιδιότητα του υπευθύνου στον τομέα ιδιωτικών έργων της ΚτΠ εκδίδει βεβαίωση με τα έργα που έχει αναλάβει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2009 ο κ. Κουτσολιόντος.
Και πιστέψτε μας δεν είναι λίγα…
Δείτε το έγγραφο
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός 
zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια