Μήπως χωρίς ευρώ είναι καλύτερα;


Όσο γίνεται πιο αντιληπτό ότι το ευρώ αποτελεί εργαλείο ύφεσης, τόσο οι υποστηρικτές του παίζουν και το τελευταίο τους χαρτί.
Αν φύγουμε, λένε, από το ευρώ, θα υπήρχε πρόβλημα. Δηλαδή, έπαψαν να λένε ότι η παραμονή στο ευρώ είναι ωφέλιμη, που δεν είναι, αλλά απλά τονίζουν ότι η φυγή από αυτό θα ήταν πιο δύσκολη. Όπως ισχυρίζονται, η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη, και πανάκριβη, για να είναι βιώσιμη.
Αλήθεια; Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν....
κάποιες πρακτικές αρνητικές συνέπειες από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, αλλά καμία από αυτές δεν αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Εξ ορισμού, όλα τα κράτη της ευρωζώνης, κατάφεραν μια τέτοια μετάβαση, όταν μπήκαν στο ευρώ. Δεν θυμάμαι κανέναν «Ευρωπαϊστή» να διαμαρτύρεται για την πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος της μετάβασης στο ευρώ. Και μάλιστα σήμερα, μια τέτοια μετάβαση θα είναι πολύ πιο εύκολη απ ότι πριν δέκα χρόνια, επειδή το χρήμα είναι πλέον ψηφιακό, και τα χαρτονομίσματα αποτελούν μικρό μόνο ποσοστό του συνολικού χρήματος που βρίσκεται στη κυκλοφορία.
Πρόσφατα ρώτησα ένα Σλοβάκο οικονομολόγο για το πώς τα κατάφερε η χώρα του με την νομισματική μετάβαση, όταν πήρε διαζύγιο από την Τσεχία. «Πολύ εύκολα»,  μου απάντησε. «Μια Παρασκευή, με το που έκλεισε η αγορά, ο πρόεδρος της κεντρικής μας τράπεζας τηλεφώνησε σε όλες τις τράπεζες και τις είπε πως το Σαββατοκύριακο θα τις επισκεφτεί κάποιος υπάλληλός του με μια σφραγίδα για τα χαρτονομίσματα, και πως μέχρι να βγουν τα καινούργια χαρτονομίσματα και κέρματα, τα σφραγισμένα χαρτονομίσματα θα είναι το νόμιμο χρήμα της χώρας.
Την Δευτέρα το πρωί, είχαμε καινούργιο νόμισμα». Έτσι απλά. Βέβαια, σήμερα τους λείπει αυτό το νόμισμα, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία…
Και τι θα γίνει με τα χρέη που είναι σε ευρώ; Πως θα μπορέσει μια χώρα με ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα να εξυπηρετήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις;
Δεν θα μπορεί. Η υποτίμηση και η χρεοκοπία είναι δυο έννοιες αντίθετες. Δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Κανένας δεν αμφιβάλλει πως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τα χρέη της. Και η χρεοκοπία, χωρίς έξοδο από το ευρώ, αποτελεί το χειρότερο σενάριο.
Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί. Αντιθέτως, παραμένει η πιο πιθανή επιλογή. Αυτή η ιστορία είναι γνώριμη στους Βρετανούς. Όταν έγινε αντιληπτό πως ο προκάτοχος του ευρώ, ο μηχανισμός συναλλαγματικής ισοτιμίας, διέλυε την οικονομία μας, άπαντες συμφωνήσαμε πως παρά τις αδυναμίες του, θα έπρεπε να μείνουμε με το δικό μας νόμισμα.
Όπως είχε πει ο John Major, «…αν το εγκαταλείψουμε, θα επιλέγαμε τον πληθωρισμό, και θα προδίδαμε το μέλλον της πατρίδας μας».
Αυτό ακριβώς που λένε και οι Ευρωπαϊστές πολιτικοί της Ελλάδας σήμερα!
Απόδοση:S.A. 
antinews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια