HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2012


Ειδικό έντυπο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι με αναλυτικά στοιχεια για τα εισοδήματά τους
Για τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 καθιερώνεται ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους.
Oι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδικό έντυπο που θα συνοδεύει την κανονική φορολογική δήλωση, αναλυτικά στοιχεία για τις όλες τις καταναλωτικές δαπάνες, τις αποταμιεύσεις, τις αποκτήσεις....
περιουσιακών στοιχείων και τα ήδη υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς και να υποβάλουν όλα τα προβλεπόμενα αποδεικτικά από τα οποία θα προκύπτει ότι τα ποσά που ξόδεψαν για καταναλωτικούς σκοπούς, αποταμίευσαν ή διέθεσαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είναι αυτά που δήλωσαν και προήλθαν από νόμιμα εισοδήματα ή έσοδα.
Eιδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
Kάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Mε χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Oικονομικών Eυάγ. Bενιζέλος αποκάλυψε ότι οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν το σύνολο των οικογενειακών δαπανών. Δεν θα δηλώνουν δηλαδή μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπόψη για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών, όπως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μικρό ποσοστό περίπου 10% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από την συλλογή παραστατικών, αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως, για παράδειγμα, τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.
Tις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ..
Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, θα πρέπει να δικαιολογήσει τι έκανε τα χρήματα αυτά.
Για παράδειγμα αν έχει 30.000 ευρώ σε καταναλωτικές δαπάνες (ενοίκια, ΔEH τρόφιμα κ.λ.π), ενώ του αναγνωρίζονται και 10% δαπάνες χωρίς παραστατικά δηλαδή 4.000 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό των 6.000 ευρώ ή θα πρέπει να το έχει αποταμιεύσει ή να εξηγήσει πού δαπανήθηκε.
Πηγή: imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια