ΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Περικοπές ακόμα και στις τροφές παιδιών


Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστους ούτε τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Στο Ρίο πάνω από 70 παιδιά θα πρέπει να τραφούν με ελάχιστο φαγητό
Εάν κάποιος ερχόταν και έλεγε στους μέσους Έλληνες γονείς πως πρέπει να θρέψουν τα παιδιά τους με 1,5 κιλό ψάρι την εβδομάδα, μάλλον θα γελούσαν ή θα έκλαιγαν.
Να μην σκεφτούμε καθόλου τι θα συνέβαινε....
εάν πήγαινε ένας αξιωματικός στο στρατό και έλεγε σε 75 στρατιώτες ότι θα φάνε ολόκληρη τη μέρα 1,5 κιλό κιμά ή 3 κιλά μοσχάρι.
Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο εντελώς κακόγουστο αστείο.
Αυτές είναι οι ποσότητες (οι ακόλουθες) με τις οποίες πρέπει να τραφούν συνολικά 75 παιδιά, στο δημοτικό σταθμό Ρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης".
1,5 κιλό ψάρι
1,5 κιλό κιμά
3 κιλά μοσχάρι
3 κιλά κοτόπουλο
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο και ασύλληπτο, αφορούν στο μεσημεριανό φαγητό 75 παιδιών σε ημερήσια βάση, στο δημοτικό παιδικό σταθμό Ρίου, καθώς και σε άλλους τρεις παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με τη νέα κατάσταση παραγγελιών που εξέδωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας Πρόνοιας, το αρμόδιο τμήμα της δημοτικής αρχής Πάτρας, για το μήνα Σεπτέμβρη.


Για την περίπτωση που δεν έγινε άμεσα κατανοητό, δεν κάνουμε λόγο για όλη αυτή την ποσότητα, δηλαδή εννέα κιλά κρέατος και ψαριού, η οποία θα δοθεί στα παιδάκια.
Οι μάγειρες και οι μαγείρισσες έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και να ταΐσουν μέσα σε μια μέρα τα 75 παιδιά του σταθμού, με 1,5 κιλό ψάρι ή με 1,5 κιλό κιμά, ή με τρία κιλά μοσχάρι ή με τρία κιλά κοτόπουλο.
Οι μερίδες αυτές σίγουρα δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών, ειδικά μάλιστα εάν προσθέσει κάποιος και τους επτά εργαζόμενους του σταθμού, οι οποίοι βέβαια δικαιούνται φαγητό, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας.
Ίδια κατάσταση και στην Πάτρα
Αντίστοιχες ποσότητες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, διαμορφώνονται και στους υπόλοιπους 13 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πάτρας.
Μιλάμε για περίπου 800 παιδιά, επομένως, σε παιδικούς σταθμούς που τα παιδιά είναι 50 η παραγγελία για το ψάρι ή τον κιμά διαμορφώνεται στο ένα κιλό, για το μοσχάρι στα δύο κιλά και για το κοτόπουλο πάλι σε δύο κιλά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η νέα κατάσταση παραγγελιών του Δήμου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και οργή των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.
Τα παιδιά επιβάλλεται να τρώνε κανονικά, δεν είναι δυνατόν να μην θρέφονται όπως πρέπει, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περικοπές.
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το 1,5 κιλό ψάρι όταν καθαριστεί για να μαγειρευτεί ως ψαρόσουπα, μένει απλώς περίπου ένα κιλό και κάτι. Δηλαδή, θα αντιστοιχούν για κάθε παιδί 13,3 γραμμάρια ψάρι, τα τρία κιλά μοσχάρι αντιστοιχούν σε 40 γραμμάρια για κάθε παιδί και τα τρία κιλά κοτόπουλο, όταν αυτό καθαριστεί, αντιστοιχεί σε λιγότερα από 40 γραμμάρια.
Ωστόσο, το ποσοτολόγιο, για τη σωστή διατροφή των παιδιών άλλα λέει και επιτάσσει.
Σε ό,τι αφορά το ψάρι, η μερίδα πρέπει να είναι περίπου 120 γραμμάρια. Ήτοι, σε νορμάλ συνθήκες, εννέα κιλά ψάρι.
Το μοσχάρι 150 γραμμάρια, αλλιώς 11,25 κιλά.
Τέλος, για το κοτόπουλο, 140 γραμμάρια, 10,5 κιλά.
Κατά την περσινή περίοδο λειτουργίας των σταθμών, οι μερίδες ήταν τριπλάσιες, παρότι και τότε υπήρχαν προβλήματα με την ποσότητα του φαγητού.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια