Πανεκπαιδευτική οργή στα Προπύλαια

παρακολουθείστε τις εξελίξεις live στο zouzouni
Με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι, τους ιδιοκτήτες ταξί σε απεργία, καθώς και τους γιατρούς του Δημοσίου να αφήνουν κάτω τα στηθοσκόπια για ένα 48ωρο, τους δημοσίους υπαλλήλους να προετοιμάζονται για απεργίες από Δευτέρα, αρχίζει....
να διαμορφώνεται το σκηνικό αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζομένων και κυβέρνησης, με επίκεντρο τους δρόμους και τις πλατείες.

Η κόντρα αναμένεται να κλιμακωθεί στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, με τις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται με επίκεντρο την παρουσία του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ..

Στο μεταξύ, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρούν με έκδηλη αμηχανία τα τελεσίγραφα από τις Βρυξέλλες και τις αγορές να συσσωρεύονται στο ελληνικό οικονομικό σκηνικό. Μόνον το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε την Τετάρτη με θετικό τρόπο στις κυβερνητικές δεσμεύσεις της Τρίτης, για την υλοποίηση «εδώ και τώρα» όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμφωνίες της Αθήνας με τους δανειστές της.

Στην ανώτατη παιδεία κυριαρχεί η ενισχυόμενη τάση των φοιτητικών οργανώσεων να προχωρούν σε καταλήψεις των σχολών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εγγραφή των νέων φοιτητών και σπουδαστών στα πανεπιστήμια, αλλά και για τη διοργάνωση των εξεταστικών περιόδων.

Στις 12:00 το μεσημέρι έχει ορισθεί το ραντεβού της ημέρας στα Προπύλαια, όπου η εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων αναμένεται να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της τόσο ως προς τον νόμο για την ανώτατη παιδεία όσο και για χειρισμούς που αφορούν στη λειτουργία της κατώτατης και μέσης εκπαίδευσης. Κατά τους διοργανωτές αλλά και την αστυνομία, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αναμένεται να είναι μαζικότερο του προηγούμενου.

Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται, ωστόσο, το πολιτικό ενδιαφέρον. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικές κλαδικές οργανώσεις, ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας, εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις της Αριστεράς και, βεβαίως, «Αγανακτισμένοι» έχουν δώσει παράλληλα ραντεβού το Σάββατο, σε τουλάχιστον έξι διαφορετικά σημεία της πόλης, προκειμένου να συνδυαστεί η πίεση που θα ασκηθεί στον χώρο της Δ.Ε.Θ. αλλά και του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου, όπου με βάση το πρόγραμμα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να ναυλωθούν από τα συνδικάτα και τρένα, ώστε να μεταφερθούν διαδηλωτές από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. 

Τα μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία είναι δρακόντεια και θυμίζουν εκείνα που είχαν ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το 2003.


Χρήστος Παναγόπουλος

zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια