ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!


Μετά την έκτακτη συνέντευξη του Ευαγγ. Βενιζέλου, επιβεβαιώθηκε πλήρως  το «Θέατρο Σκιών» που παίζει η κυβέρνηση με αφορμή τις συνομιλίες με την τρόϊκα και το κωμικό «σκωτσέζικο» ντους που επιχειρεί να εφαρμόσει!
Ενώ η κυβέρνηση από νωρίς το πρωί διέρρεε τα περί «ηρωϊκής» διακοπής των συνομιλιών με την τρόϊκα, ο Ευαγγ. Βενιζέλος στην....
έκτακτη συνέντευξή του διέψευσε τα περί διακοπής, υπογραμμίζοντας ότι όλα πήγαν κανονικά και ήταν προγραμματισμένα, ενώ οι συνομιλίες με την τρόϊκα θα συνεχιστούν, όπως είχε κανονισθεί, μετά από δέκα μέρες.


Το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή πιθανόν και το κυβερνητικό θεατρικό αδιέξοδο, κάνει νέα βουτιά κάτω από τις 900 μονάδες (πλήρης απαξίωση!), ενώ μεγάλη πτώση σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια!
Επιβεβαιώνεται πλήρως η iskra, η οποία υπογράμμιζε ιδιαίτερα το κυβερνητικό αδιέξοδο αλλά και τον πανικό και το «αλαλούμ» που διακατέχει την κυβέρνηση,  γεγονότα που εξωθούν την κυβέρνηση να αναζητά «τρικ» για να προκαλέσει επικοινωνιακές εσωτερικές εντυπώσεις.


Ο Ευαγγ. Βενιζέλος έκανε μια έκτακτη συνέντευξη για να μην πει τυπικά τίποτα, ενώ στην ουσία καλλιεργούσε το έδαφος προκειμένου η κυβέρνηση να πέσει, υποτίθεται, ηρωικά μαχόμενη και να προωθήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων! 


Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αναζητά κακότεχνα τρόπους, χωρίς να αναγνωρίσει ευθέως το ναυάγιο, για να περάσει, με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, νέα μέτρα και να εφαρμόσει επακριβώς και αυστηρότερα τα μέτρα που ήδη προβλέπει το εφαρμοστικό.


Για να επιτύχει αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τεχνητά κλίμα «έντασης» και σκληρής «διαπραγμάτευσης» με την τρόϊκα, αλλά και «φόβου» για δήθεν περιπετειώδεις εκτροπές, χωρίς, όμως να υπάρχει τίποτα το ουσιαστικό που να τα τεκμηριώνει.


 Η κυβέρνηση πολιτικά θέλει να αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για κάθε πιθανή πολιτική εξέλιξη, από συγκυβέρνηση έως και εκλογές, και κυρίως να διαμορφώσει, όπως είπαμε, το έδαφος για νέα μέτρα, όσο και αν διαψεύδει το τελευταίο.





ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΥΑΓΓ. ΒΑΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


Όλα αυτά που είδα να αναγράφονται και να λέγονται σχετικά με διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα (βλ ρεπορταζ εδω), δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα'', υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.


Ο υπουργός επανέλαβε πως δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για μια θεσμική συζήτηση μεταξύ εταίρων για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων και έκανε λόγο για πυκνές, πολύωρες και σε φιλικό κλίμα οι συνομιλίες.
Οι συζητήσεις με την τρόικα ήταν πολύωρες αλλά διεξήχθησαν και διεξάγονται σε πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι να προστατευθεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας.


Εξίσου μεγάλη σημασία έχει να εκτελούνται οι αποφάσεις των οργάνων της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.


Εκτιμούμε πολύ τη συμβολή των στελεχών της τρόικας, μας βοηθούν πάρα πολύ με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό «να έχουμε μία τέτοιου επιπέδου τεχνική βοήθεια».


Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ύφεση, η οποία, όπως είπε, θα είναι βαθύτερη και από αυτή που είχαν διαβλέψει οι θεσμικοί μας εταίροι. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στον τελικό αριθμό, ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι κυμαίνεται κοντά στο 5%.


 Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτό οδηγεί σε αυτόματη αναπροσαρμογή των στόχων ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις και εκπλήξεις.


Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων, εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων. Αυτό που χρειάζεται, όπως είπε, είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνημένα μέτρα.


Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα άμεσων απολύσεων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το να ανακυκλώνουμε απειλητικού χαρακτήρα μετρολογίες δεν ωφελεί.


Υπογράμμισε επιπλέον ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που καλύπτουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.


Οσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση σημείωσε ότι «αν οι πολίτες βοηθήσουν τότε ξεκινάμε από άλλη βάση τη συζήτηση στο φορολογικό σύστημα». Η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να ξεκινά, αλλά να καταλήγει στους συντελεστές, τόνισε. «Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό βλάπτει το διπλανό του και τη χώρα», πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στα περί συναίνεσης, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι είναι πάντα ανοιχτό ς σε καλές ιδέες και προτάσεις και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επανέλαβε παράλληλα ότι για να βγει η χώρα «από το μάτι του κυκλώνα», χρειάζεται συστράτευση, υπομονή, ελπίδα και αισιοδοξία.






Νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε πως ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες...Οι συνομιλίες δεν πάγωσαν, συμπλήρωσε ο ίδιος.




 ΤΡΟΙΚΑ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το μεσημέρι, η ομάδα των εκπροσώπων της τρόικας γνωστοποίησε πως θα επανέλθει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.


«Η κοινή ομάδα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ συζητά πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και εξετάζει την εφαρμογή της πολιτικής, υπό το πρίσμα της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η αποστολή έχει κάνει καλή πρόοδο, αλλά προσωρινά αποχώρησε από την Αθήνα ώστε να επιτρέψει στις Αρχές να ολοκληρώσουν τεχνικές εργασίες που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με τον προϋπολογισμό του 2012 και την προώθηση της ανάπτυξης μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


«Η αποστολή αναμένει ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες από τις ελληνικές Αρχές, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καταλήγει η ανακοίνωση των εκπροσώπων της τρόικας.


http://iskra.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια