Φορές φορές η γλώσσα δεν καταπίνεται

Αν και τέτοιες ώρες, που κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει, είναι και κάπου πολυτέλεια να μιλάς για νομοσχέδια, είναι φορές που η γλώσσα δεν καταπίνεται.
Οπως π.χ. όταν ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας (παραιτήθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας κόντρας με τον....
υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη για το νομοσχέδιο περί αγροτικών συνεταιρισμών) δηλώνει -πέραν του (λογοκοπικού) ότι ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου «ταυτίζονται με ρυθμίσεις» της χούντας- και ότι «αποτέλεσμα» (του νομοσχεδίου) «θα είναι να διαλύσει ό,τι καλό υπάρχει στο συνεταιριστικό κίνημα».
Παρότι χρήσιμο (για τους αγρότες) θα ήταν, νομίζω, ο κ. Καραμίχας να παραιτηθεί όχι από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αλλά από την ΠΑΣΕΓΕΣ, εντούτοις, ποιο είναι το «ό,τι καλό υπάρχει στο συνεταιριστικό κίνημα» που θα «διαλύσει» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Αραγε, πέρα από τις, αμνημονεύτων ετών, γνωστές κυβερνητικές/κομματικές ευθύνες, δεν υπάρχουν συνευθύνες αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων (με επικεφαλής την ΠΑΣΕΓΕΣ) που -ελάχιστο δείγμα- από τους 6.200 υπάρχοντες αγροτικούς συνεταιρισμούς μόνο «περίπου 1.000 παρουσιάζουν αξιόλογη κερδοφορία», ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους 5.200 είναι από αδρανείς έως συνεταιρισμοί-σφραγίδες;
Αρμοδιότερο εμού το ειδικευμένο περιοδικό «Ελιά και Ελαιόλαδο» (τεύχος Ιουν.-Αυγ. 2011, κύριο άρθρο, τίτλος «Η "αγανακτισμένη" ΠΑΣΕΓΕΣ»), αφού χαρακτηρίσει «σημειολογικά αμφιλεγόμενη» την «κίνηση» Σκανδαλίδη: πρώτη μέρα υπουργοποίησής του να επισκεφτεί τα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, επικρίνει το νομοσχέδιο («αντισυνταγματικές διατάξεις», «διαδικαστικές προχειρότητες» κ.ά.) και θέτει το κρίσιμο ερώτημα: «Τι θα γίνει με τις περιουσίες και τα χρέη των συνεταιρισμών;». Συγχρόνως καλεί τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, εάν όντως επιθυμεί αποκρατικοποίηση των συνεταιρισμών, να αποποιηθεί: κρατική επιχορήγηση μέσω ΕΛΓΑ (3,5 εκατ. ευρώ), μονοπώληση διεκπεραίωσης «αμαρτωλού» ΟΣΔΕ (35 εκατ. ευρώ), προνομιακή μεταχείριση σε κοινοτικά προγράμματα (π.χ. στο λάδι). Για δε τον κ. Καραμίχα, το περιοδικό θυμίζει γνωστό ανέκδοτο... φονιά των γονιών του, που ζητούσε επιείκεια των δικαστών, επειδή ήταν... ορφανός.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια