Ποιους "παίρνει" μαζί της η Ελλάδα σε περίπτωση πτώχευσης

Ποιους "παίρνει" μαζί της η Ελλάδα σε περίπτωση πτώχευσης
Τις επιπτώσεις που θα συνεπάγονται οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για τις οικονομίες της ευρωζώνης, εξετάζει σε εκτενές δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρεται τρεις....
είναι οι λύσεις που προκρίνονται από τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ, με τις δύο από αυτές να συνεπάγονται την υποβάθμιση του ελληνικού χρέους, σε σημείο τέτοιο ώστε πλέον να χαρακτηρίζεται ως επιλεκτική χρεοκοπία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ως επικρατέστερες εμφανίζονται οι λύσεις της επαναγοράς ομολόγων της δευτερογενούς αγοράς, η εθελοντική μετακύλιση χρέους (rollover) στη βάση της γαλλικής πρότασης, όπως επίσης και η εφαρμογή φόρου στις τράπεζες για την άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα διατεθούν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως εκτιμά το Reuters, σε περίπτωση που υιοθετηθούν λύσεις με βάση τις δύο πρώτες επιλογές το κόστος δανεισμού των υπολοίπων χωρών θα εκτιναχθεί στα ύψη.
Μοιραία, λοιπόν, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλία και Ιρλανδία, ενώ οι τράπεζές τους θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα δανεισμού από τη διατραπεζική αγορά.
Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας θα άγγιζε τα επίπεδα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας πριν προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Οι ισπανικές τράπεζες θα είχαν το πρόσθετο πρόβλημα της έκθεσης στο πορτογαλικό χρέος το οποίο θα είχε φτάσει πιθανότατα στο επίπεδο «junk» σύμφωνα με την αξιολόγηση των οίκων.
Επίσης, σε περίπτωση κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η Ισπανία θα εξαναγκαζόταν να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό από τα κεφάλαια της ΕΕ.
Με τη σειρά της η Ιταλία θα περιπλεκόταν σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς θα επωμιζόταν το κόστος διάσωσης της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί περαιτέρω η πιστοληπτική της ικανότητα, εξαιτίας της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας οι τράπεζες θα χρειάζονταν (σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» του δημόσιου χρέους) επιπλέον χρηματοδότηση. Αυτή θα μπορούσε να προέλθει μόνο από την ΕΚΤ η οποία δηλώνει προς το παρόν ότι δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο που θα παραβίαζε τις καταστατικές της υποχρεώσεις.
Βέβαια είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επέτρεπε στην Τράπεζα της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το μηχανισμό (ΕLA) στον οποίο έχει ήδη πρόσβαση η Ιρλανδία.
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η ζημιά θα είχε πλέον περάσει τα στενά ελληνικά σύνορα καθώς όπως σημειώνουν αναλυτές της Fitch οι 10 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες υπολογίζεται ότι είναι εκτεθειμένες σε χρέη ευρωπαϊκών χωρών έχοντας επενδύσει κεφάλαια άνω των 300 δισ. ευρώ.
Και μόνο η υποψία ότι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διατηρούν κεφάλαια που συνδέονται με προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης θα ήταν αρκετή για να θέσει στο στόχαστρο των οίκων και τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ.
newstoday.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια