Ελεύθερος ο Στρος Καν - Μόνος όρος να μη φύγει από τις ΗΠΑ

Από τη στιγμή που η αξιοπιστία της κατάθεσης της καμαριέρας που κατηγορεί τον Ντομινίκ Στρος Καν για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού τέθηκε υπό αμφισβήτηση, το να απαλλαγεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ από τον κατ’ οίκον περιορισμό ήταν... παιχνιδάκι για τους δικηγόρους του.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε....
πρώτο το πρακτορείο Bloomberg επιβεβαιώθηκαν και ο Γάλλος πολιτικός αφέθηκε ελεύθερος, του επιστρέφεται η εγγύηση των 6 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλλει αλλά παραμένει ο περιοριστικός όρος της μη φυγής του από τις ΗΠΑ. 
Το ζεύγος Στρος Καν αποχωρεί από το δικαστήριο με το χαμόγελο στα χείλη! ΦΩΤΟ REUTERSΤο ζεύγος Στρος Καν αποχωρεί από το δικαστήριο με το χαμόγελο στα χείλη! ΦΩΤΟ REUTERS
Το δικαστήριο του Μανχάταν αποφάσισε να αφήσει ελεύθερος τον Στρος Καν αλλά δεν του επέστρεψε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, μιας και οι κατηγορίες δεν αποσύρθηκαν και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. 

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο στις 18 Ιουλίου. 
Ο Στρος Καν στην αίθουσα του δικαστηρίου, ήρεμος, περιμένει να απαλλαγεί από τους όρους αποφυλάκισης ΦΩΤΟ REUTERSΟ Στρος Καν στην αίθουσα του δικαστηρίου, ήρεμος, περιμένει να απαλλαγεί από τους όρους αποφυλάκισης ΦΩΤΟ REUTERS
Χαμογελαστός και σαφώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη αποχώρησε από το δικαστήριο, συνοδευόμενος πάντα από τη σύζυγο του, Αν Σινκλέρ. Και αυτή τη φορά, ο Στρος Καν εμφανίστηκε πιο ήρεμος και ψύχραιμος μετά την ανατροπή των δεδομένων στην υπόθεση. 

Ο συνήγορος του Στρος Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δήλωσε βέβαιος ότι ο πελάτης του θα απαλλαχθεί. Οι τελευταίες εξελίξεις "ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα αθωωθεί (...) είναι μια μεγάλη ανακούφιση", είπε.

Πρόσθεσε ότι ο 62χρονος Γάλλος πολιτικός είναι αθώος και επέμεινε και αυτός ότι ούτε η δική του εκδοχή των γεγονότων έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Τι προηγήθηκε...
Πριν καν οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, η πλευρά του Ντομινίκ Στρος Καν και ο δημόσιος κατήγορος κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ. 
Από τη στιγμή που η κατάθεση της καμαριέρας, η οποία κατηγόρησε τον Γάλλο πολιτικό για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού, τέθηκε υπό αμφισβήτηση, όλα έδειχναν να έχουν πάρει το δρόμο τους. 

Την πιθανότητα να καταρρεύσουν οι κατηγορίες κατά του πρώην «αφεντικού» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου –τρεις μόλις μέρες μετά την εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση που κατείχε εκείνος μέχρι τον περασμένο Μάιο- αποκάλυψε δημοσίευμα των New York Times, υποστηρίζοντας ότι η 32χρονη από τη Γουινέα έχει πει ψέμματα στις αρχές και φέρεται να διατηρούσε σχέση με έμπορο ναρκωτικών, ενώ βρέθηκαν σε τραπεζικό της λογαριασμό και 100.000 δολάρια. 
ΩΡΑ 18:05 Ο Στρος Καν φτάνει στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Αν Σινκλέρ ΦΩΤΟ REUTERSΩΡΑ 18:05 Ο Στρος Καν φτάνει στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Αν Σινκλέρ ΦΩΤΟ REUTERS
Πριν οδηγηθεί ξανά στο δικαστήριο, ο δημόσιος κατήγορος είχε –σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πρώτο το Bloomberg και ακολούθως πολλά διεθνή ΜΜΕ- συμφωνήσει να αφεθεί ελεύθερος ο Ντομινίκ Στρος Καν, χωρίς τους περιοριστικούς όρους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πια δε θα είναι αναγκασμένος να φορά το ειδικό βραχιόλι, να φρουρείται επί 24ωρου βάσης, ούτε και να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Όπως αναφέρει το Fox News, ο κατ' οίκον περιορισμός του θα γίνει πιο εύκολος, η εγγύηση (1 εκατ, δολάρια σε μετρητά και 5 εκατ. δολάρια σε εγγυήσεις) θα του επιστραφούν, θα παραμείνει όμως η απαγόρευση εξόδου από τις ΗΠΑ. 

Από τη στιγμή που ο εισαγγελέας έχει συμφωνήσει με την απελευθέρωση του Στρος Καν, την τελική απόφαση θα πάρει ο δικαστής Μάικλ Όμπας.

«Δεν άλλαξε τίποτα» λέει η πλευρά της καμαριέρας 
Την ίδια ώρα όμως, ο δικηγόρος της καμαριέρας που κατηγορεί τον Ντομινίκ Στρος Καν υποστήριξε ότι "δεν έχει αλλάξει τίποτα" όσον αφορά τα γεγονότα. Η 32χρονη δεν άλλαξε σε καμία περίπτωση την κατάθεσή της και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι της επιτέθηκε. "Το θύμα από την πρώτη ημέρα περιέγραψε μια βίαιη σεξουαλική επίθεση. Δεν έχει αλλάξει ούτε μια λέξη από την ιστορία της. Ο εισαγγελέας το γνωρίζει. Αυτή ήταν η αλήθεια την ημέρα που συνέβη, αυτή είναι η αλήθεια και σήμερα", είπε ο Κένεθ Τόμσον μιλώντας στους δημοσιογράφους.

"Το θύμα μπορεί να έκανε κάποια λάθη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι θύμα βιασμού", πρόσθεσε ο δικηγόρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καμαριέρα του Sofitel αποκάλυψε η ίδια στις αρχές το "πρόβλημα" που υπήρχε με την αίτηση για χορήγηση ασύλου που είχε καταθέσει. Όσον αφορά το δημοσίευμα που την έφερε να εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο δικηγόρος της το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι είναι "ψέμα".

Η μοναδική υπερασπιστική γραμμή που έχουν οι συνήγοροι του Στρος-Καν είναι ότι έκανε "συναινετικό" σεξ με την γυναίκα, κάτι που είναι ψευδές, σύμφωνα πάντα με τον Τόμσον, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι διαθέτει "αποδεικτικό υλικό".

Νωρίτερα, σε e-mail που έστειλε στους New York Times, δεν διαψεύδει μεν το δημοσίευμα αλλά επισημαίνει ότι "τίποτα δεν αλλάζει το σημαντικό γεγονός ότι ο Στρος Καν επιτέθηκε βίαια σε μια καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel".

Ένας από τους αδελφούς της, μιλώντας από το Κόνακρι της Γουινέας, απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα η γυναίκα να εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες, σε εμπόριο ναρκωτικών ή σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. 

"Είμαστε απόγονοι πολύ ευσεβών μουσουλμάνων λογίων, δεν θα αφηνόμαστε να μας παρασύρει το εύκολο κέρδος", εξήγησε ο Μαμαντού Ντιάν Ντιαλό, ο μεγαλύτερος αδελφός της 32χρονης. "Η αδελφή μου αρνιόταν ακόμη και να πουλήσει τσιγάρα όταν ήταν μαζί μου στο Κόνακρι πριν από δέκα χρόνια, όταν της άνοιξα ένα καφενείο σε πολυσύχναστο προάστιο της πόλης", πρόσθεσε.

"Ας σταματήσουν να μας παρενοχλούν με ψεύδη. Ξέρουμε ότι είναι μια μάχη μεταξύ του Δαβίδ και του Γολιάθ, μεταξύ των πλούσιων και της φτωχής γυναίκας που προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια, από μια φτωχή χώρα, όμως μια μέρα η αλήθεια θα λάμψει", συνέχισε.

Ο Ντιαλό επέμεινε ότι η αδελφή του "δεν έχει αλλάξει" επειδή έζησε μια δεκαετία μακριά από την οικογένειά της. "Εργάζεται για να ζει και να καλύπτει τις ανάγκες της κόρης της, δεν έχει περιουσία στη Γουινέα", κατέληξε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια