Τα επεισόδια θα μας κοστίσουν πολύ ακριβά! - Πάνω από 1 εκατ. ευρώ!

Ήρθε και πάλι η ώρα να βάλουν οι Αθηναίοι το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τα σπασμένα. Αλήθεια, έχει σκεφτεί κανείς σε τι ποσό ανέρχεται το κόστος όλων των επισκευών;
 
Ενώ συνεχίζεται μέχρι.... και σήμερα η καταγραφή των ζημιών, ήδη οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για 176 κατεστραμμένους κάδους ανακύκλωσης και απορριμμάτων, 200 επιδαπέδια καλαθάκια που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή, 100 μερικώς κατεστραμμένα, πλην επισκευάσιμα καλαθάκια, ένας διαφημιστικός πύργος που έχει καεί, πολλές λεηλατημένες ηλεκτρονικές πινακίδες του δήμου, κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων, μαζί και με τα διαφημιστικά τους πλαίσια στην Φιλελλήνων, την Αμαλίας και μπροστά από την Πανεπιστημίου. Κατεστραμμένο είναι και το γνωστό ζαχαροπλαστείο Τερκενλής, ενώ ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί 50 και πλέον καταστήματα γύρω από το Σύνταγμα, κυρίως στην Μητροπόλεως, την Έρμου, την Κ. Σερβίας, την Κολοκοτρώνη μέχρι και την Αθηνάς.
 
Ζημιές έχουν επίσης, προκληθεί σε πεζοδρόμια, κολονάκια, ξηλωμένους κυβόλιθους, ενώ εντελώς κατεστραμμένα είναι όλα τα μαρμάρινα παγκάκια της πλατείας Συντάγματος, καθώς και οι μαρμαρορθώσεις στα σιντριβάνια, περιμετρικά και πλησίον του αρχαιολογικού κομματιού της πλατείας. Ολοσχερώς έχουν επίσης καταστραφεί οι δημοτικές τουαλέτες, το γραφείο του τομέα οδοκαθαρισμού, αλλά και το ειδικό μηχάνημα για την αφαίρεση της τσίχλας αξίας 15.000 ευρώ. Τέλος, στην οδό Αθηνάς έχει καταστραφεί ολοσχερώς το press κοντέινερ, στην διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Λυκούργου, όπου συνήθως τοποθετούνται μεγάλα απορρίμματα, λόγω αδυναμίας τοποθέτησης μικρότερων κάδων. Παντού υπάρχουν σπασμένα ή καμένα παγκάκια, καθώς και ξηλωμένα πεζούλια.
 
Με ένα πρόχειρο απολογισμό και υπολογισμό των ζημιών αυτές φτάνουν περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Περίπου 400 χιλιάδες ευρώ είναι οι ζημιές από τα επεισόδια που έγιναν στις 15 Ιουνίου. Όλα μαζί ενάμιση εκατομμύριο ευρώ που φυσικά θα βγουν από την τσέπη μας γιατί είτε ο δήμος τα πληρώσει είτε το κράτος αυτά θα βγουν από φόρους που εμείς οι ίδιοι θα τα πληρώσουμε.
  
Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά που θα πληρώσουμε.
 
Εκτός από τις φοβερές καταστροφές σε κτίρια, μαγαζιά και τουριστικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας σκεφτείτε ότι θα πρέπει να πληρώσουμε:
 
Τις 30.000!!! περίπου βόμβες κρότου- λάμψης που πέταξαν οι άνδρες των ΜΑΤ
Τις 7.000-8.000 δακρυγόνα που μετέτρεψαν σε...κόλαση το κέντρο της Αθήνας
Τις 10.000 περίπου αμπούλες χημικών αερίων που εκτοξεύθηκαν στα πρόσωπα διαδηλωτών
Το πλιάτσικο σε κεντρικά μαγαζιά των Αθηνών που έγινε από κουκουλοφόρους και διάφορους περαστικούς Πακιστανούς και Αφγανούς
Τα έξοδα σε νοσοκομεία με φάρμακα και ιατρικό υλικό για τους δεκάδες τραυματίες των χθεσινών επεισοδίων.
 
Και γιατί θα τα πληρώσουμε. Γιατί η αστυνομία είναι δημόσιο και το δημόσιο παίρνει τα χρήματα από εμάς. Οι αποθήκες της αστυνομίας έχουν αδειάσει και σύμφωνα με πληροφορίες πρωί - πρωί σήμερα το Τμήμα Προμηθειών της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών να στείλει σε εργοστάσια εξωτερικού που παράγουν χημικά αέρια κατά διαδηλωτών και δακρυγόνες-βόμβες μίας νέας μεγάλης παρτίδας. Δηλαδή όλα τα χημικά που τρώμε εμείς τα πληρώνουμε!
 
ΕΒΕΑ: Τεράστιες οι ζημιές από τα επεισόδια
 
Ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ οι υλικές ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις του κέντρου από τις ταραχές αυτής της εβδομάδας, ενώ σε εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται τα διαφυγόντα έσοδα από εμπορικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, τα οποία ανέφεραν αποχωρήσεις πελατών και ακυρώσεις κρατήσεων.
 
Αυτά προκύπτουν από την καταγραφή που έκαναν συνεργεία υπαλλήλων του ΕΒΕΑ, σύμφωνα με την οποία υλικές ζημιές έχουν υποστεί 34 επιχειρήσεις, κυρίως στις προσόψεις των καταστημάτων (τζαμαρίες, βιτρίνες, πόρτες κλπ.). Οι επιχειρηματίες κατήγγειλαν επίσης και κλοπές εμπορευμάτων.
 
Διαφυγόντα έσοδα δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά το σύνολο του εμπορικού κόσμου καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν ή αποφεύγουν να κατέβουν στο κέντρο τις ημέρες που γίνονται επεισόδια.
 
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος κοινοποίησε σήμερα τα αποτελέσματα της καταγραφής με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποία ζητά "ουσιαστική συμβολή της Πολιτείας με την καταβολή αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας κατά τις προχθεσινές ταραχές".
 
"Για μία ακόμη φορά το κόστος της ανικανότητας του κράτους να διαφυλάξει τις περιουσίες των πολιτών, καλούνται να το πληρώσουν οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας. Σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να προβεί στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων", αναφέρει ο κ. Μίχαλος. Ζητά επίσης να εκδοθεί άμεσα η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του νόμου 3775/2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι οι ζημιές στα επεισόδια του 2008, οι καταστροφές είχαν αγγίξει το 1,6 εκατ. ευρώ μόνο για τον Δήμο Αθηναίων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια