Πως σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου να αντιδράσει


Το ελικόπτερο με το οποίο είχε φύγει κάποιος άλλος στην Αργεντινή

«Ο Γιώργος τώρα περνά τον κάβο και το καράβι κουνιέται», είναι η εκτίμηση επιτελών του Πρωθυπουργού, που κάνουν τους σχεδιασμούς για την επόμενη ημέρα. Τι περιλαμβάνουν αυτοί; Από ανασχηματισμό έως και νέο εκλογικό νόμο.
Στο Μαξίμου ζουν.....
στον κόσμο τους και ελπίζουν ότι (αν, και) όταν «με το καλό» ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν «πολιτικές επιπτώσεις» (δηλαδή διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία, αποχωρήσεις, διαγραφές, παραιτήσεις βουλευτών), θα μπορέσουν να αναπτύξουν το σχέδιο αντιστροφής του κλίματος και της δημιουργίας ενός φιλομνημονιακού πολιτικού συστήματος.
Το πρώτο βήμα είναι να ελεγχθεί και να μακιγιαριστεί η εκτελεστική εξουσία. Περιλαμβάνει μία κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που θα προέρχονται από τον οικονομικό – επιχειρηματικό κόσμο (όπως έχουμε γράψει ήδη).
Στο Μαξίμου δεν θέλουν πρόσωπα που θα προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, διότι εκτιμούν ότι θα προκαλέσουν την οργή των πολιτών και δεν θα στείλει μήνυμα ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος. Το σενάριο είναι εν γνώσει υπουργών του ΠΑΣΟΚ (που στήριξαν τον ΓΑΠ σε όλες τις κρίσεις) και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως του Δ. Ρέππα που δηλώνει πρόθυμος να κάνει πίσω στο όνομα της «σταθερότητας του ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα η νέα κυβέρνηση θα επιμεριστεί σε τιμάρια που προορίζονται για τους εξωκοινοβουλευτικούς «υπερυπουργούς». Θα μοιραστεί σε κύκλους (π.χ. οικονομικό, εσωτερικών και δημόσιας τάξης, εξωτερικών και άμυνας κ.λπ.) και θα δοθούν ειδικές αποστολές σε συγκεκριμένα πρόσωπα (όπως ο κ. Ταμβακάκης, για τον οποίο λέγεται ότι θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις).
Το επόμενο βήμα – αν όλα πάνε καλά με το μεσοπρόθεσμο – θα είναι ένα νέο εκλογικό σύστημα, που θα μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές λαμβάνοντας 180 ψήφους. Και εδώ τα κουκιά είναι μετρημένα: ΠΑΣΟΚ 156 + ΛΑΟΣ 15 + Ντόρα 5 + Κουβέλης 4 = 180 (σ.σ. δεν υπολογίζονται άλλες διαρροές που περιμένει το Μαξίμου).
Ο Παπανδρέου έχει ήδη πει ότι θέλει το μεικτό σύστημα με 200 μονοεδρικές περιφέρειες και 100 διορισμένους βουλευτές. Θεωρεί ότι έτσι θα εξασφαλίζει το ΟΚ της Ντόρας και του Κουβέλη, στους οποίους θα εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική τους παρουσία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια