Εφιάλτης για την κυβέρνηση η "Πλατεία"


Μία ακόμη «αγανακτισμένη» Κυριακή αναμένεται να προκαλέσει τον πρώτο πονοκέφαλο στη νέα κυβέρνηση, με τους διαδηλωτές να προγραμματίζουν δυναμικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος.

Όμως ο πονοκέφαλος θα μεταβληθεί σε....

εφιάλτη λίγες ημέρες αργότερα, όταν στην Βουλή θα συζητείται και θα ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, κατά την διάρκεια της 48ωρης γενικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη 48ωρη γενική απεργία που αποφασίζεται από την εποχή της Μεταπολίτευσης, η οποία και θα οριστεί με νεότερη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ, ανάλογα με τις ημερομηνίες των συζητήσεων.

Με την απεργία, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την απόσυρση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που ψηφίζεται στις 28 Ιουνίου, την ακύρωση όλων των περικοπών μισθών και συντάξεων και των μέτρων που αφορούν την αύξηση των εισφορών, την μείωση του εφάπαξ κλπ. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων θα βρεθούν επίσης, οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Την απόφαση αυτή, υπερψήφισε το ΠΑΜΕ, η ΔΑΚΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση, αλλά και η ΠΑΣΚΕ, η οποία όμως είχε προτείνει 24ωρη απεργία, σε αντίθεση με την ΔΑΚΕ που είχε προτείνει τριήμερη.

Το Μεσοπρόθεσμο όμως αποτελεί και την «κόκκινη γραμμή για τους «αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος, και τα διάφορα κινήματα που αναπτύσσονται στους κόλπους τους, όπου επικρατούν συνεχείς συζητήσεις για το θέμα. 

Οι «Αγανακτισμένοι», φιλοδοξούν να οργανώσουν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος, με επίκεντρο, όπως λένε, το σύνθημα «μπλόκο στη Βουλή». Οι ομάδες της πλατείας, προετοιμάζονται πυρετωδώς. Κείμενα που θα μοιραστούν, γράφονται και τυπώνονται, κατασκευάζονται τα πανό και άλλα υλικά, ενώ γίνονται συνεννοήσεις για έλευση «αγανακτισμένων» και από άλλες ελληνικές πόλεις, με στόχο την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση.

Το σοβαρότερο όμως ζήτημα που απασχολεί τις συλλογικότητες των «αγανακτισμένων» είναι το πώς να αποφύγουν την επανάληψη των επεισοδίων που έγιναν στην πλατεία Συντάγματος την περασμένη Τετάρτη κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας, όταν οι γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας και στην συνέχεια με ομάδες πολιτών που είχαν αναλάβει την περιφρούρηση της πλατείας. Τα επεισόδια, είχαν ως αποτέλεσμα την διάλυση της συγκέντρωσης.

Προβληματισμός επικρατεί και για το ποιά θα είναι η στάση και των μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, αφού σύμφωνα με την «γραμμή» του Περισσού, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» είναι απαράδεκτο για το κόμμα. Το επιχείρημα, που διακινούν τα στελέχη του κόμματος, είναι ότι πρόκειται περί «κατασκευασμένου» κινήματος, στους κόλπους του οποίου αναπτύσσεται ένας επικίνδυνος απλοϊκός λαϊκισμός ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε υφέρποντα φασισμό, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η «γραμμή» αυτή, που κατά παράδοξο τρόπο, συμπίπτει με τις απόψεις μεγάλης μερίδας αντιεξουσιαστών, προβληματίζει βαθύτατα τους «Αγανακτισμένους» οι οποίοι κινδυνεύουν για μία ακόμη φορά, να δουν το έργο τους να καταρρέει από τα δακρυγόνα των ΜΑΤ και τις μολότοφ των κουκουλοφόρων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια