Η Μεγάλη Παρασκευή ανά την Ελλάδα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι για όλους τους Χριστιανούς η πιο ιερή ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Κορυφώνεται το Θείο Δράμα με την Αποκαθήλωση από το Σταυρό και την Ταφή του Χριστού.
Κάθε τόπος, τη συγκεκριμένη μέρα, έχει τα δικά του έθιμα, που συνδυάζουν τις παραδόσεις με τη θρησκεία...

ΥΔΡΑ
Το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού έχει το «έθιμο της δέησης». Ο Επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολουθία, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική. Αυτό γίνεται για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν.
ΤΗΝΟΣ
Στην Τήνο το Πάσχα είναι ξεχωριστό, καθώς γιορτάζουν μαζί Ορθόδοξοι και Καθολικοί. Τη Μεγάλη Παρασκευή, όλοι οι Επιτάφιοι (και των καθολικών) συναντώνται στην Εξέδρα της Χώρας. Τελευταίος φτάνει αυτός της Παναγίας της Τήνου. Ψάλλουν για λίγο μαζί και συνεχίζει ο καθένας την πένθιμη πορεία στους δρόμους της ενορίας. Ο Επιτάφιος του Aγίου Nικολάου, μπαίνει στη θάλασσα και οι σειρήνες από τα πλοία, οι πυρσοί και ο φλεγόμενος σταυρός δημιουργούν ένα θεατρικό σκηνικό.
ΠΑΡΟΣ
Στη Μάρπησσα της Πάρου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι επισκέπτες βιώνουν τα πάθη του Κυρίου. Κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου και σε χαρακτηριστικά σημεία λαμβάνουν χώρα σκηνές από την ζωή και τα πάθη του Χριστού. Σ’ αυτές τις σκηνές συμμετέχουν νέοι, νέες και παιδιά ντυμένα με ρούχα της συγκεκριμένης εποχής.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Με την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου στη Μυτιλήνη οι πιστοί παίρνουν τα λουλούδια, τα «Χριστολούλουδα» όπως τα ονομάζουν και φτιάχνουν φυλαχτά για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις αρρώστιες.
ΑΜΟΡΓΟΣ
Οι γυναίκες, από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών, κατά την περιφορά του Επιταφίου ραίνουν τον κόσμο με κολόνιες και αρώματα.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Η περιφορά του Εσταυρωμένου γίνεται το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.
ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ
Στο Μελιγαλά κάθε νοικοκυρά, όταν σημαίνει η καμπάνα για τον Επιτάφιο, ρίχνει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της κληματόβεργες και βάζει φωτιά, τις λεγόμενες «φουνταρίες». Την ώρα που o Επιτάφιος περνά έξω από το δρόμο του σπιτιού της, ρίχνει πάνω στη θράκα μια χούφτα μοσχολίβανο και ο ιερέας κάνει εκεί παραστάσιμο.
ΣΕΡΡΕΣ
Ένα διαφορετικό έθιμο έχουν οι γυναίκες στις Σέρρες, οι οποίες τοποθετούν πάνω σε τραπέζι μπροστά στην εξώπορτα την εικόνα του Χριστού στολισμένη με λουλούδια και ανάβουν δίπλα κεριά και λιβάνι. Επίσης, βάζουν ένα πιάτο με χλόη φακής ή κριθαριού, την οποία έχουν φυτέψει γι' αυτό το σκοπό τη Σαρακοστή.
ΘΡΑΚΗ
Στις Μέτρες της Θράκης, η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, όπου βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο, ανάβουν τη φωτιά και τον καίνε και στη συνέχεια παίρνουν μια χούφτα από τη στάχτη και τη ρίχνουν στα μνήματα.
ΣΠΑΡΤΗ
Στη Σπάρτη, τον Επιτάφιο τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα κεριά και τα φυλάει. Το Μεγάλο Σάββατο ο ιερέας τα βάζει σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες, που τα κρατούν ως φυλαχτό για τις αρρώστιες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια