Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Νέες αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ισχύουν από σήμερα, καθώς ο ακτοπλοϊκός όμιλος ATTICA GROUP έχει ανακοινώσει αύξηση 8% - 12% στα ναύλα των επιβατών, αν δεν μειωθούν οι κρατήσεις...
υπέρ τρίτων και του ΦΠΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν με πλοίο για τις γιορτές του Πάσχα, καθώς οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 8 -12%.
Εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιρειών επισημαίνουν ότι αν το κράτος προχωρήσει σε μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων ή του ΦΠΑ τότε κάποιες εταιρείες είναι διατεθειμένες να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις επί του ναύλου, προκειμένου να υπάρξει αύξηση της επιβατικής κίνησης, ενόψει των εορτών του Πάσχα και του καλοκαιριού.
Ωστόσο, ήδη κάποιες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις, ενώ άλλες αναμένεται να τις ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα.
Ο όμιλος Attic Group έχει ανακοινώσει ότι εξαιρούνται από την αύξηση αυτή οι επιβάτες της καμπίνας και τα οχήματα και έχει δεσμευτεί να μειώσει τους ναύλους ισόποσα αν υπάρξει μείωση στις κρατήσεις υπέρ τρίτων. Οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες «super star ferries» και «blue star ferries» του ομίλου εκτελούν δρομολόγια Κρήτη Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Σημειώνεται ότι κάθε επιβάρυνση που συμπεριλαμβάνεται στα εισιτήρια των επιβατών (ΝΑΤ/ΚΑΕΟ, ΟΛΠ, Επίναυλος, Λιμενικά τέλη) έχει ξεχωριστά το καθένα ΦΠΑ 13%. Επίσης, οι επιβαρύνσεις που συμπεριλαμβάνονται στα εισιτήρια των οχημάτων (ΝΑΤ/ΚΑΕΟ, ΟΛΠ, Επίναυλος, Λιμενικά τέλη) έχουν ξεχωριστά και αυτά το καθένα ΦΠΑ 23%.
Σύμφωνα με στοιχεία παραγόντων της ακτοπλοΐας ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των επιβατών στην Ισπανία είναι 8% στη Γαλλία 5,5% στην Ιταλία 10% και τη Σουηδία 6%. Για τα οχήματα στην Ισπανία ο ΦΠΑ είναι 8% στην Ιταλία 10% και στη Σουηδία 6%.
Εν τω μεταξύ, γερές αναταράξεις στον κλάδο της ακτοπλοΐας προκαλεί το μνημόνιο για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας για το 2010 και το 2011, που υπεγράφη την Πέμπτη από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
Οι αυξήσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011 για μισθούς ενεργείας και για όλα τα επιδόματα.
Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ότι η καταβολή των αναδρομικών για το 2010 θα γίνει τμηματικά από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2011.
Αντιδράσεις ΚΚΕ
"Με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΝΔ οι εφοπλιστές προχωρούν σε νέες αυξήσεις «φωτιά» των ήδη πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 10%, την ώρα που δίνουν αυξήσεις κάτω από 1% στους ναυτεργάτες ενώ μόνο για το 2011 θα εισπράξουν κρατική επιδότηση 126 εκατομμύριων ευρώ.
Οι ναυτεργάτες, οι κάτοικοι των νησιών και συνολικά τα λαϊκά στρώματα αποδεικνύεται ότι έχουν κοινό εχθρό, τους εφοπλιστές και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας καθώς και τα κόμμα που την υπηρετούν", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
news247

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια