Χάος στη Συρία

Χάος στη Συρία

Επτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις

Στους εννέα έχουν φτάσει οι νεκροί από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στη Συρία μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ταραχές σημειώθηκαν καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι παρά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν ανακοίνωσε καμία σημαντική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντούμα και άλλος ένας σε κοινότητα κοντά στην Ντεράα.

Στην πόλη Ντούμα 3.000 διαδηλωτές βγήκαν από τα τζαμιά της πόλης μετά την προσευχή της Παρασκευής και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με αληθινά πυρά, ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας. 

Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι νεκροί να ξεπεράσουν τους δέκα. "Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν", είπε.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης από τη Δαμασκό δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν νεκροί.
Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι οι κάτοικοι της Ντούμα είχαν κλειστεί στα σπίτια τους καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των κτιρίων. «Συλλαμβάνουν ακόμη και τους τραυματίες και τους εμποδίζουν να πάνε στο νοσοκομείο», υποστήριξε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη και δεν αφήνουν να περάσουν παρά μόνο όσοι έχουν κάρτα μόνιμου κατοίκου.

Στην περιοχή Σαναμέιν, κοντά στην Ντεράα, ένας νεαρός, ο 20χρονος Γιάσερ αλ-Σαμάρι, σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε ένας ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αλ-Σαμάρι μετείχε σε μια ομάδα διαδηλωτών που προέρχονταν από τα κοντινά χωριά Ινχέλ και Τζάσεμ, εναντίον των οποίων άνοιξαν πυρ οι αστυνομικοί με σκοπό να τους διαλύσουν.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια