Συναγερμός από νέα διαρροή ραδιενέργειας


Νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα στα ανατολικά της Ιαπωνίας και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση στην περιοχή. Η ραδιενέργεια μετρήθηκε...
στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα. Σε εξέλιξη επιχείρηση για την αναζήτηση πτωμάτων. Επί τόπου στις πληγείσες περιοχές ο πρωθυπουργός

Νέα ρωγμή εντοπίστηκε στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα, ανακοίνωσε η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στη ρωγμή για να σταματήσει την διαρροή.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας είχε δηλώσει ότι η κρίση στη Φουκουσίμα παραμένει «πολύ σοβαρή» και θα καθυστερήσει πολύ να λήξει.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, στην Κένυα, ο Γιούκι Αμανο εμφανίστηκε αρκετά απαισιόδοξος, όπως μετάδωσε το ιαπωνικό ενημερωτικό δίκτυο Kyodo.
«Αν θέλω να φθάσω στο σημείο να μπορώ να πω ότι όλα είναι ξανά φυσιολογικά, τότε πρέπει να σας πώ ότι αυτό θα αργήσει αρκετά» τόνισε.
Η διαχειρίστρια εταιρεία ομολογεί την αδυναμία της να ελέγξει την κατάσταση στους 4 από τους 6 αντιδραστήρες όπου δεν λειτουργεί το σύστημα ψύξης και υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι από τους πυρήνες μπορεί να βρίσκονται ήδη σε φάση τήξης.
Η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο2.
Η ραδιενέργεια, σύμφωνα με την εταιρία, μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα.
Ποσοστά ιωδίου-131 περίπου 10.000 φορές πάνω από το κανονικό εντοπίστηκαν στο υπέδαφος μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η μέτρηση έγινε σε βάθος 15 μέτρων κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου δέχεται έντονες επικρίσεις. Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας της κυβέρνησης είναι η έκκληση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας στην Tepco να επανεξετάσει τις πρόσφατες μετρήσεις της, λέγοντας ότι είναι πολύ υψηλές.
Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας άφησε να εννοηθεί ότι φοβούνται πως γίνονται λάθη στην ανάλυση ισοτόπων και τόνισε ότι θα περιμένουν τις νέες μετρήσεις.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, με την τύχη 16.441 ανθρώπων να αγνοείται.
Οι σοροί όσων πέθαναν κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα μπορεί και να μην περισυλλεγούν ποτέ, μιας και τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι αρκετά υψηλά.
Στις πληγείσες περιοχές ο πρωθυπουργός
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίαςμ η οποία επλήγη από το σεισμό.
Ο Καν έφτασε με ελικόπτερο από το Τόκιο στο λιμάνι Ρικουζετακάτα, το οποίο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης έχασαν τη ζωή τους και 1.300 αγνοούνται.
Συναντήθηκε με εθελοντές πυροσβέστες και με άστεγους και τους υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει.
news247

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια