Ποιά είναι η τρομοκρατική οργάνωση 6 Δεκέμβρη


Ως μια οργάνωση με σύντομο ιστορικό παρελθόν αλλά βαθύ ιδεολογικό περίβλημα, που παρουσιάζει ραγδαία αναβάθμιση και φαντάζει ως μια εξαιρετικά σοβαρή μελλοντική απειλή,
σκιαγραφείται από την αντιτρομοκρατική η "6 Δεκέμβρη", που ανέλαβε με προκήρυξη την ευθύνη για την αποτυχημένη με ωρολογιακή βόμβα επίθεση στο κτίριο της Εφορίας Νέου Κόσμου στις 23 Μαρτίου. 

Η οργάνωση, επέλεξε την ονομασία της από την ημερομηνία της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα, αντιγράφοντας κατά κάποιο τρόπο τη 17Ν, που θέλησε να ταυτιστεί με την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. 

Σύμφωνα με όσα κατ’ αρχήν σημειώνουν στην αντιτρομοκρατική, δεν πρόκειται για … κομήτη που έπεσε στο πεδίο της νεοτρομοκρατίας ξαφνικά. Το πιο εντυπωσιακό της χτύπημα μέχρι σήμερα ανάγεται χρονικά στις 15 Ιανουαρίου του 2010 όταν μέλη της τοποθέτησαν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό το υπουργείο Τύπου στη συμβολή των οδών Φραγκούδη και Αλεξάνδρου Πάντου. 

Η πρώτη "εφαλτήρια" ωστόσο ενέργεια της ήταν συμβολικού χαρακτήρα. Ανέλαβε την ευθύνη αποστολής συστημένων φακέλων στις 21 Δεκεμβρίου 2008, με εσώκλειστες από 2 σφαίρες των 9 mm και παραλήπτες το δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και τον ποινικολόγο Άλέξη Κούγια. 

Εκτός από τη δίδυμη αποστολή επιστολών της αποδίδονται ακόμη δύο ηπιότερης έντασης ενέργειες. Η πρώτη, αμέσως μετά τους ταχυδρομικούς εκφοβισμούς, χρονολογείται λίγες ημέρες αργότερα και ενώ στους δρόμους της Αθήνας, εξελισσόταν ένα ακόμα αντιπολεμικό συλλαλητήριο. 

Στις 4 Ιανουαρίου του 2009 και λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, κομάντο έσπασαν την κεντρική γυάλινη είσοδο πολυκατοικίας που βρίσκεται στη συμβολή της Ιπποκράτους με την οδό Βλαχοπούλου 1, ανέβηκαν στον πρώτο όροφο που βρίσκονται τα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Ν.Δ. και τοποθέτησαν μηχανισμό αποτελούμενο από δύο γκαζάκια και πλαστικό μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό. 

Περίπου δύο ώρες αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της συγκεκριμένης εμπρηστικής επίθεσης για λογαριασμό της οργάνωσης "6 Δεκέμβρη" σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του Δεκέμβρη και πρόσθεσε πως: "η πολιτική ηγεσία που οπλίζει τα χέρια των αστυνομικών που εκδίδεται στα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα ήταν είναι και θα είναι στόχος". 

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου, χτυπήθηκαν και πάλι με γκαζάκια τα γραφεία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και αρμόδιου σε θέματα Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη στο Κολωνάκι. Η εμπρηστική επίθεση έγινε στις πεντέμισι τα ξημερώματα στην οδό Σκουφά 66. Οι δράστες τοποθέτησαν το μηχανισμό έξω από την πόρτα του γραφείου του πολιτικού, ο οποίος τις προηγούμενες μόλις ημέρες είχε παραλάβει το χαρτοφυλάκιο. 

Ακολούθησε τηλεφώνημα και πάλι στην "Ελευθεροτυπία", όπου άγνωστος δήλωσε ότι: "Χτυπήσαμε το γραφείο του πολιτικού εκφραστή της κρατικής καταστολής και του δόγματος της μηδενικής ανοχής σε ένδειξη αλληλεγγύης στους προφυλακισμένους των γεγονότων του Δεκέμβρη. Ο υπουργός πρέπει να ξέρει ότι ο δρόμος για τη δημοκρατική ομαλότητα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», είπε και πρόσθεσε: «Απέναντι στη βία των ΜΑΤ και του κράτους απαντάμε με τη διάχυση και εξάπλωση του κοινωνικού πολέμου. Λευτεριά στους συντρόφους Γ. Δημητράκη, Π. Γεωργιάδη, Γ. Βούτση-Βογιατζή και Απ. Κυριακόπουλο". ιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι προώθησαν την πρώτη χρονολογικά προκήρυξη τους στον ειδησεογραφικό ιστότοπο, την οποία είχαν αποθηκεύσει σε … δισκέτα! Όπως εκτιμάται, η επιλογή του τεχνολογικά αναχρονιστικού δίσκου έγινε για λόγους ασφαλείας. Ίσως μάλιστα, ο συγκεκριμένος υπολογιστής να μην είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. 


Όμως η επιλογή αυτή του συντάκτη, οδήγησε τους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής στο "ξεσκόνισμα" και στη συγκριτική παραβολή με λίστες υπόπτων, των καταλόγων με τις πωλήσεις κομπιούτερ παλιάς … "κοπής" πριν από το 2000 και σε βάθος τουλάχιστον μιας πενταετίας. 

Για λόγους περισσότερο σημειολογίας και συμβολισμού, σχολιάστηκε επίσης ότι όσες οργανώσεις επέλεξαν να τιτλοφορήσουν την δράση τους με επετειακές ημερομηνίες, όπως και κυρίως η "17 Νοέμβρη", αλλά τόσο η "1η Μάη" όσο και ο "Ιούνης 78", χρησιμοποίησαν όπλα σε ανθρώπινους στόχους. 

Βλέπουν τέλος ιδεολογικές "συγγένειες" με τον "Επαναστατικό Αγώνα" και χαοτικές αποκλίσεις με οργανώσεις τύπου "Συνωμοσίας Πυρήνων Φωτιάς" και "Σέχτας Επαναστατών".

 newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια