Τσέρνομπιλ, 25 χρόνια μετά

Τσέρνομπιλ, 25 χρόνια μετά

Ο εφιάλτης παραμένει ζωντανός

Την Τρίτη συμπληρώνονται 25 χρόνια από την τραγωδία στο Τσέρνομπιλ, όμως υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, την έκταση της ραδιενέργειας αλλά... και τη νέα σαρκοφάγο που θα καλύψει το «σημείο μηδέν» της Ουκρανίας.

Η νέα «ασπίδα προστασίας» που θα έχει ύψος 100 μέτρων πάνω από την υπάρχουσα σαρκοφάγο, είναι σχεδιασμένη ώστε να αντέξει έναν αιώνα, ενώ θα κοστίσει συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Την περασμένη βδομάδα διοργανώθηκε τελικά στην Ουκρανία διεθνές συνέδριο δωρητών. Το Κίεβο προειδοποιούσε εδώ και καιρό ότι το τσιμεντένιο κάλυμμα που εμποδίζει προσωρινά τα ραδιενεργά στοιχεία να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα, μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, όμως η διεθνής κοινότητα μετέθετε διαρκώς το πρόβλημα.
Μετά το σοκ της Φουκουσίμα, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί συγκέντρωσαν μέσα σε λίγη ώρα περισσότερα από 550 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις 26 Απριλίου του 1986 υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 140 χιλιάδες «εκκαθαριστές», όπως ονόμασε η σοβιετική τότε Ουκρανία τους ήρωες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κρίση στο Τσέρνομπιλ.
Όπως δημοσιεύει και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ακόμα παραμένει ασαφές εάν και κατά πόσον είχαν ενημερωθεί για τους κινδύνους. Οι περισσότεροι νόσησαν από λευχαιμία και άλλους καρκίνους αίματος, παρουσίασαν ναυτία, εμετούς και καταρράκτη και εμφάνισαν ουλές στο δέρμα, αλλά και χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.

Το μετατραυματικό στρες και οι εικόνες από την καταστροφή τους συνοδεύουν ακόμα και σήμερα
.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια