Πέντε υποψήφιοι συντάκτες για το e-mail της χρεοκοπίας

Πέντε υποψήφιοι συντάκτες για το e-mail της χρεοκοπίας

Το κείμενο εστάλη ταυτόχρονα από πέντε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας

Ένας ψαράς από το Μεσολόγγι, ένας φανοποιός από τα Χανιά, ένας ελεύθερος επαγγελματίας από την Αθήνα και δύο ακόμη άτομα αγνώστων λοιπόν στοιχείων βρίσκονται στο στόχαστρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού
Εγκλήµατος προκειµένου να διαπιστωθεί ποιος από αυτούς αποτελεί τον συντάκτη του email της χρεοκοπίας.


Πρόκειται για κείµενο το οποίο στις 9 Μαρτίου κυκλοφόρησε στο ∆ιαδίκτυο και το πρωινό της 10ης Μαρτίου είχε ήδη προκαλέσει πανικό σε καταθέτες. Η επιστολή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Τα Νέα, είχε την υπογραφή Γ.Β. και φερόταν να την έχει υπογράψει πρόσωπο µε επαφές στον τραπεζικό χώρο, αλλά και µε γνωριµίες στον δηµοσιογραφικό και πολιτικό κόσµο.


Πολύ γρήγορα το email, το οποίο ανέφερε την 25η Μαρτίου και µε αφορµή τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ως την αρχή του τέλους για την ελληνική οικονοµία και την επιστροφή της χώρας στη δραχµή, έκανε τον γύρο του ∆ιαδικτύου ταχύτατα, ενώ αναδηµοσιεύτηκε από δεκάδες blogs και ιστοσελίδες ενηµέρωσης.


Το αποτέλεσµα ήταν, σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών και το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το πρωί της Πέµπτης περισσότερα από 200 εκατοµµύρια ευρώ να φύγουν από ελληνικές τράπεζες και να κατατεθούν σε τράπεζες του εξωτερικού.


Χθες παρουσιάστηκε στην Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Χανίων 43χρονος φανοποιός, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν αυτός ο οποίος έστειλε το επίµαχο email σε ενηµερωτική ιστοσελίδα η οποία εµφάνισε το περιεχόµενο του κειµένου ως «µεγάλη αποκλειστικότητα».


«Αν ήξερα τον πανικό που θα προκαλούσε το κείµενό µου δεν θα το έστελνα ποτέ», ισχυρίστηκε µέσω του δικηγόρου του ο φανοποιός, ο οποίος σύµφωνα µε τον δικηγόρο του «το τελευταίο διάστηµα έχει µείνει χωρίς δουλειά, είναι έγγαµος µε ένα παιδί και θέλησε να στείλει ένα κείµενο διαµαρτυρίας αγανακτισµένος από την καθηµερινότητα που βίωνε καθηµερινά λόγω οικονοµικής κρίσης».


Η ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος ωστόσο συνεχίζει να αναζητεί τον πραγµατικό συντάκτη του κειµένου. Από την έρευνα προέκυψε πως το κείµενο στάλθηκε σχεδόν ταυτόχρονα από Ιντερνετ καφέ στα δυτικά προάστια της Αθήνας, από το Μεσολόγγι, τα Χανιά, το κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και από περιοχή των βορείων προαστίων. Οπως αποκαλύπτουν στα Νέα ανώτεροι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., «τα ηλεκτρονικά στοιχεία των αποστολέων του κειµένου έχουν βρεθεί, αλλά αποµένει η ενηµέρωση από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειµένου να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο πρώτος που το έστειλε. Ωστόσο δεν αποκλείουµε να υπήρξε ακόµη και συντονισµένη προσπάθεια για τη δηµιουργία πλασµατικών εντυπώσεων όσον αφορά το µέλλον της ελληνικής οικονοµίας».
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια