Στα χέρια της αστυνομίας οι αρχιμαφιόζοι της νύχτας

Τρόμο προκαλούν, τα στοιχεία για τη δράση των τεσσάρων συμμοριών νονών της νύχτας. Εκβιασμοί, απόπειρες ανθρωποκτονίας και συμβόλαια θανάτου. Δικογραφία σε βάρος 217 ατόμων. Συμμετοχή και αστυνομικών. Η διάρθρωση των οργανώσεων και η βεντέτα (Vid+Pics)


Στην εξάρθρωση τεσσάρων επικίνδυνων οργανώσεων νονών της νύχτας, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος αστυνομική επιχείρηση.
Τα μέλη των συμμοριών, εκβίαζαν καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, με πρόσχημα την παροχή προστασίας.
Κατηγορούνται για τοποθέτηση βομβών και εμπρησμούς καταστημάτων, για απόπειρες ανθρωποκτονιών, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συμμορίες έκαναν μεταξύ άλλων, εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων και ήταν πολύ οργανωμένες με αρχηγούς, υπαρχηγούς και εκτελεστές.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 217 ατόμων, από τα οποία τα 70 ήταν βασικά μέλη των τεσσάρων οργανώσεων. Μεταξύ των κατηγορουμένων και απόστρατος υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι κακοποιού πουλούσαν προστασία σε 268 καταστήματα συνολικά σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη έχουν συλληφθεί 22 άτομα και αρκετοί άλλοι είναι κρατούμενοι σε φυλακές.
Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στην περιοχή της Αττικής αλλά και επαρχιακών πόλεων βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν επτά πιστόλια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, εννέα γεμιστήρες, τετρακόσια πενήντα φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, το χρηματικό ποσό των 81.000 ευρώ. Μικρές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
 
Επίσης κατασχέθηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, στιλέτα, ηλεκτρικοί εκκενωτές, συστήματα παρακολούθησης (κοριοί), αστυνομικοί ράβδοι, φωτοβολίδες, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, βιβλιάρια τραπεζών με μεγάλα χρηματικά ποσά καταθέσεων, μεγάλων αριθμός επιταγών, συναλλαγματικών, αποδείξεων κερδών του ΟΠΑΠ, χαρτοφυλακίων μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, έγγραφες σημειώσεις με εισπράξεις από καταστήματα κλπ.
Η διάρθρωση των οργανώσεων
Μετά από πολύμηνη έρευνα, εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και ‘’λοιποί χώροι’’ που διατηρούσαν.
Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, (αρχηγικά μέλη - εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές, κ.λπ.) .
Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους οι διασυνδέσεις τους και οι σχέσεις με άλλες εγκληματικές οργανώσεις τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο (Αγρίνιο, Λουτράκι, Κόρινθος Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Χαλκίδα, Κρήτη κ.λπ.).
Εξακριβώθηκαν τα 268 καταστήματα - επιχειρήσεις που εκβιάζονταν οι ιδιοκτήτες τους με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, καθώς και τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων (εισπράκτορες), στα οποία κατέβαλαν διάφορα χρηματικά ποσά.
Καταγράφηκαν σε οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια συναλλαγών και «εισπράξεων» από ιδιοκτήτες καταστημάτων – επιχειρήσεων, καθώς και συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.
Διαπιστώθηκε η εμπλοκή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι, κατά περίπτωση, παρείχαν πληροφορίες ή συνεργούσαν με μέλη των εγκληματικών οργανώσεων στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων.
Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (συμβόλαια «δολοφονιών», εκρήξεις, εκβιάσεις καταστημάτων) και σε ένα ευρύ φάσμα αξιοποίνων πράξεων (απάτες, απάτες σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων, πλαστογραφίες εγγράφων, παραχάραξη χαρτονομισμάτων, προμήθεια-κατοχή και διάθεση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, προμήθεια-κατοχή και διάθεση ναρκωτικών, τοποθέτηση ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων σε καταστήματα, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.).
Υπολογίσθηκε μηνιαία, κατά προσέγγιση, το οικονομικό όφελος για κάθε εγκληματική οργάνωση.
Βεντέτα ανάμεσα σε δυο οργανώσεις
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν επίσης την  ύπαρξη αντιπαλότητας κυρίως μεταξύ δύο εγκληματικών οργανώσεων ανταγωνισμό επικράτησης της μίας σε βάρος της άλλης.
Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και εξιχνιάστηκαν προπαρασκευαστικές πράξεις και εγκληματικές ενέργειες τους (συμβόλαια “δολοφονίας” σε βάρος αρχηγικών μελών αντίπαλων ομάδων, εκρήξεις σε νυχτερινά καταστήματα, επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος προσώπων κ.λπ.), που αποσκοπούσαν είτε στην φυσική εξόντωση προσώπων, είτε στην πρόκληση υλικών ζημιών σε καταστήματα στα οποία παρείχε «προστασία» η αντίπαλη ομάδα.
Απετράπησαν διάφορες εγκληματικές πράξεις και ως επί το πλείστον πράξεις αφαίρεσης της ζωής προσώπων, με εικονικά αστυνομικά αποτρεπτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να μην διαπραχθεί καμία ανθρωποκτονία σε βάρος μελών εγκληματικών οργανώσεων κατά τα έτη 2010 - 2011, ενώ από 2006 έως το 2009 είχαν διαπραχθεί συνολικά 19 ανθρωποκτονίες, σε βάρος άλλων ομάδων εκβιαστών.
Εξιχνιάσθηκαν όλες οι εκρήξεις που έγιναν κατά το 2009 και 2010 από τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις σε βάρος καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
Τέλος, διαπιστώθηκε η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους, τα οποία επένδυαν σε αγορές ακινήτων (οικόπεδα, καταστήματα, οικίες), σε διάφορες εταιρείες και επιχειρήσεις.
Οι ομάδες του εγκλήματος
Η πρώτη ομάδα
Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από 20 βασικά μέλη, εκ των οποίων τα 3 αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορες φυλακές, τις εντολές των οποίων ακολουθούσαν τα άλλα μέλη.
*Συγκεκριμένα, παρείχαν «προστασία» σε σαράντα οχτώ (48) καταστήματα – επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Αθήνας, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Πετρούπολης κ.λπ.), καθώς και στις ευρύτερες περιοχές των επαρχιακών πόλεων Λουτρακίου, Κορίνθου και Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από οκτακόσια (800) έως τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ το μήνα.
*Προκάλεσαν 5 εκρήξεις σε καταστήματα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
*Ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού τριών αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης (καθώς και 4ου ατόμου έγκλειστου σε κατάστημα κράτησης, κατά τη διάρκεια των αδειών του).
*Ανέθεσαν σε «εκτελεστή» αφού κατέβαλαν σε αυτόν το χρηματικό ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για την δολοφονία δυο αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης.
*Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.
*Προμηθεύονταν και κατείχαν εκρηκτικές ύλες, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μετέφεραν από την Κρήτη μέλη της ομάδας τους.
*Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και συμμετείχαν στην παράνομη διακίνηση ατόμων, με σκοπό την πορνεία.
Η δεύτερη ομάδα
Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από 29 βασικά μέλη, εκ των οποίων τα τρία (3) ήταν αρχηγικά μέλη. Με εντολές τους τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.
*Παρείχαν «προστασία» σε 130 καταστήματα - επιχειρήσεις ( νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe κ.α.) σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής ( Λαύριο, Μεσόγεια, Γλυφάδα, Παραλιακή οδό, Πειραιά, Κορυδαλλό, Περιστέρι, Νίκαια, Κέντρο Αθηνών, Βόρεια προάστια, Αρτέμιδα κ.λπ.) εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από 1000 έως και 3000 ευρώ το μήνα.
 
*Ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού τριών (3) μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης και προμηθεύτηκαν εξειδικευμένο στρατιωτικό οπλισμό (όπλο ελεύθερου σκοπευτή SVD), για να προβούν στη δολοφονία τους.
*Προμηθεύονταν όπλα, πυρομαχικά και εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό. Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.
*Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.
*Επιχείρησαν να διαπράξουν απάτη σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με υπαλλήλους της, ανταλλάσοντας πλαστά χαρτονομίσματα χρηματικού ποσού 1.500.000 € με γνήσια, αφού προηγουμένως είχαν προβεί σε δοκιμαστικές ενέργειες εισαγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων εντός της τράπεζας από τα μηχανήματα ελέγχου. Η προσπάθειά τους δεν ολοκληρώθηκε καθώς, την 22-07-2010, συνελήφθη μέλος της εγκληματικής οργάνωσης τους για κατοχή πλαστών χαρτονομισμάτων.
*Αρχηγικό μέλος αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που ήδη έχει συλληφθεί με ένταλμα, οργάνωσε την ληστεία που διαπράχθηκε την 26- 08-2010 στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο, από όπου αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.
Η τρίτη ομάδα
Από έντεκα βασικά μέλη αποτελούνταν η τρίτρη ομάδα "νονών", οι οποίοι και προέβαιναν στις εξής αξιόποινες πράξεις:
*Παρείχαν προστασία σε σαράντα ένα καταστήματα όλων των ενδιαφερόντων, από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μέχρι σε internet cafe αλλά και λαϊκές αγορές, κ.λπ., σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής, όπως στο Περιστέρι, το Μπουρνάζι τη Γλυφάδα, και αλλού.
*Μέσω εκβιασμών εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια έως και χίλια ευρώ το μήνα.
*Διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών μέσω μελών τους, τα οποία βρίσκονταν στις εισόδους των καταστημάτων, που παρείχαν προστασία.
*Εξανάγκαζαν, με εκβιασμούς, ιδιοκτήτες καταστημάτων να τοποθετήσουν παράνομα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια, αποκομίζοντας ποσοστό κέρδους από την εκμετάλλευσή τους και με τον ίδιο τρόπο εισέπρατταν οφειλές από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.
*Ενεργούσαν πλαστογραφίες και απάτες σε βάρος Τραπεζών.
Η τέταρτη ομάδα
Η τέταρτη και τελευταία ομάδα αποτελούνταν από εννέα βασικά μέλη και προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.
*Παρείχαν προστασία σε δεκατέσσερις επιχειρήσεις, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, και άλλα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Αγρινίου, εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια 500 ως και 2000 ευρώ το μήνα.
*Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών
*Προέβαιναν σε εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, προς όφελος δανειστών τους.
*Προέβαιναν σε τοκογλυφίες και όταν οι οφειλέτες δεν κατέβαλαν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, προκαλούσαν σε αυτούς σωματικές βλάβες και απειλούσαν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
*Επίσης, μέσα από την έρευνα, εξιχνιάσθηκε και η ένοπλη συμπλοκή η οποία είχε γίνει στις 24 Ιουνίου, στην Πλατεία Αγ. Ιωάννη Ριγανά στο Αγρίνιο, ανάμεσα σε αρχηγικά μέλη της σπείρας και σε μέλη αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης.
*Επίσης, προέκυψαν βάσιμα στοιχεία για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μέλους της αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε διαπραχθεί την ίδια ημέρα στην πόλη του Αγρινίου.
*Εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων αλλά και ανθρώπων οι οποίοι αναζητούνται και σε άλλες σοβαρές εγκληματικές πράξεις.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια