«Πληρώνουμε με το μισθό μας τον εξοπλισμό μας»

«Πληρώνουμε με το μισθό μας τον εξοπλισμό μας»

ΔΕΙΤΕ: Πόσο κοστίζουν τα αλεξίσφαιρα, όπλα και κράνη που αγοράζουν οι αστυνομικοί

«Αγοράζουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στολές και ότι μπορείτε να φανταστείτε. Θέλετε να μάθετε πόσο μας κοστίζει να τα αγοράσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για τη δουλειά μας; Περίπου 3.000 ευρώ αφού κάποια προϊόντα χρειάζονται αντικατάσταση μετά από κάποιο διάστημα» λένε στο newsbeast.grαστυνομικοί. 

«Και δεν είναι ότι η Υπηρεσία δεν μας παρέχει τον εξοπλισμό, μας τα δίνουν. Κανείς δεν είπε ότι δεν μας τα δίνουν. Το θέμα είναι όμως, τι μας δίνουν», ξεκαθαρίζουν. 

Μία έρευνα αγοράς στα μαγαζιά από τα οποία οι ένστολοι αγοράζουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να νιώθουν ασφαλείς καταδεικνύει το κόστος που επισημαίνουν. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός καλού αλεξίσφαιρου γιλέκου, το κόστος κυμαίνεται από 500 – 700 ευρώ. «Το θέμα είναι να ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε σπίτι μας ασφαλείς. Δεν θα έχουμε πάθει τίποτα και δεν θα κινδυνεύουμε». 



Οι αστυνομικοί, συνήθως, όπως αναφέρουν κάποιοι από αυτούς, προμηθεύονται τα αλεξίσφαιρα με ομαδικές παραγγελίες. Αυτό συμβαίνει κυρίως, όπως λένε, για να γλιτώσουν κάποια χρήματα. «Ένα αλεξίσφαιρο με τιμή (φυσικά με έκπτωση) στοιχίζει περίπου 650 ευρώ. Σε προστατεύει από όλα εκτός από το Καλάσνικοφ», λένε. 

Και τονίζουν: «τα αλεξίσφαιρα που προσφέρει σε πολλές περιπτώσεις η Υπηρεσία είναι πολύ βαριά. Δεν είναι αδιάβροχα με αποτέλεσμα μετά από κάποιες χρήσεις και αφού φυσικά βρέχει να είναι άχρηστα και δεν συντηρούνται καλά». Πάντως ξεκαθαρίζουν ότι σε κάποιες Υπηρεσίες τα αλεξίσφαιρα που δίνονται στους συναδέλφους τους έχουν αντικατασταθεί αλλά οι αστυνομικοί με δική τους απόφαση πηγαίνουν και αγοράζουν άλλα. «Για την ασφάλειά μας τα κάνουμε όλα» σημειώνουν.



Εκτός όμως από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, οι αστυνομικοί με δική τους πρωτοβουλία πάλι, αγοράζουν και πιστόλια. Το φθηνότερο, όπως αναφέρουν, στοιχίζει το λιγότερο 500 ευρώ και η τιμή του ανεβαίνει κατά πολύ ανάλογα με την ποιότητα του όπλου. «Δεν είναι δυνατόν να είσαι αριστερόχειρας και να σου λένε ότι δεν έχουν όπλο να σου δώσουν. Το αποτέλεσμα είναι να πρέπει να αγοράσεις όπλο με δικά σου χρήματα για να κάνεις την Υπηρεσία σου». 



Οι αστυνομικοί πάντως στην πλειοψηφία τους αναγκάζονται να αγοράζουν και στολές. «Στην Υπηρεσία μας δίνουν δύο στολές για να κάνουμε τη δουλειά μας. Αλλά το θέμα είναι ότι στους περισσότερους συναδέλφους, οι στολές δεν έχουν καλή εφαρμογή. Είναι μεγάλες, πέφτουν κ.ά. Γι’ αυτό παίρνουμε από το μισθό μας στολές που η τιμή μίας τουλάχιστον ξεκινά από 40 ευρώ. Και καταλαβαίνετε ότι δεν αγοράζουμε μόνο μία, αλλά πολύ περισσότερες για να έχουμε να αλλάζουμε κάθε μέρα», λένε χαρακτηριστικά. 

Και εκτός από τις στολές, στην πλειοψηφία τους οι ένστολοι αγοράζουν με το μισθό τους τις αρβύλες που χρησιμοποιούν. Γιατί πολύ απλά, σύμφωνα πάντα με εκείνους, οι αρβύλες που τους δίνονται από την Υπηρεσία είναι πολύ σκληρές με αποτέλεσμα να τους δημιουργούν τραυματισμούς στα πόδια. «Η τιμή για ένα καλό ζευγάρι αρβύλες αρχίζει από τα 60 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 200 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα», επισημαίνουν οι αστυνομικοί. 



Εκτός όμως από όλα αυτά, οι ένστολοι αγοράζουν χειροπέδες με την τιμή τους να κυμαίνεται στα 15 με 20 ευρώ. Αγοράζουν γάντια για τις μηχανές τους με την τιμή τους να είναι στα περίπου 30 ευρώ και επιγονατίδες με την τιμή τους να είναι κι αυτή στα 30 ευρώ. Αγοράζουν όμως και προστατευτικά κράνη τύπου full-face με την τιμή τους να ξεκινά από τα 150 ευρώ και να φτάνει τα 200 με 220 ευρώ, ανάλογα το μαγαζί και την ποιότητα του κράνους που θα επιλέξουν. 

Και φυσικά, όπως λένε οι αστυνομικοί, ο εξοπλισμός που αγοράζουν με δικά τους χρήματα, αφού αυτά που τους διαθέτει η Υπηρεσία δεν τους εξυπηρετούν, χρειάζεται και αντικατάσταση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Και γι’ αυτό διαμαρτύρονται έντονα μετά το μακελειό που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δύο νεαρών αστυνομικών στου Ρέντη. 


    Δημοσίευση σχολίου

    0 Σχόλια