Έξοδος «πολεμάρχων» στις παρελάσεις και στη Μεσόγειο

Στην Ελλάδα, οι «πολέμαρχοι» θα πέσουν, μετά από πρωθυπουργική εντολή, στα πεδία των μαχών της 25ης Μαρτίου και στις Βρυξέλλες, οι «πολέμαρχοι» της Ευρώπης αποφασίζουν να σταθούν στο πλευρό των αντικανταφικών.


Οι εξελίξεις στη Λιβύη και η πυρηνική απειλή από την Ιαπωνία θα κλέψουν, όπως φαίνεται το ενδιαφέρον των ηγετών της ΕΕ που συναντώνται σήμερα και αύριο με σκοπό να επικυρώσουν τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου στο Eurogroup. Η ανθρωπιστική κρίση είναι δεδομένη και ήδη στις ακτές των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου φθάνουν συνεχώς καΐκια με μετανάστες από την Β. Αφρική.

Ένας λόγος παραπάνω που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται υπό το φως των τελευταίων γεγονότων, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται ουσιαστικά σε πόλεμο, με αποτέλεσμα αυτό να καθιστά βαριά την ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες.

Και πολύ περισσότερο που οι Σύμμαχοι υποχρεώνονται να αλλάζουν συνεχώς στάση – χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποιος έχει το πάνω χέρι στην διοίκηση της επιχείρησης. Μετά την πρώτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Καντάφι δεν ήταν στόχος και σκοπός των αεροπορικών επιθέσεων ήταν αποκλειστικά η προστασία των αμάχων, χθες αποφασίστηκε πως η Συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό των αντικανταφικών ανταρτών.

Έτσι, ο τρόπος ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα έχει στη διάθεσή του τα πολυπόθητα 440 δις ευρώ μεταφέρεται για τον Ιούνιο.

Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις 11 Μαρτίου, για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε φορολογικά, μισθοδοτικά, συνταξιοδοτικά ζητήματα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν, ώστε να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Η Ελλάδα έχει «εξασφαλίσει» την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και την μείωση του επιτοκίου, αλλά είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματά της, με τα έσοδα να καταρρέουν, τα spread σε επίπεδα-ρεκόρ, την ανεργία στα ύψη – όλα όσα συνθέτουν μια βαθιά ύφεση που εμποδίζει κάθε προσπάθεια για λειτουργία της οικονομίας και επομένως έσοδα για το Κράτος.

Παρ’ όλα αυτά, ο μεγάλος πονοκέφαλος χθες για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η «έξοδος», όχι του… Μεσολογγίου, αλλά των στελεχών της κυβέρνησης, προκειμένου να παρευρεθούν στις παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών κατά πολιτικών και κυρίως μελών της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, έχουν πυκνώσει, με τελευταίο το χθεσινό, όταν οι εργαζόμενο της Φιλκεράμ Τζόνσον εισέβαλα στον χώρο όπου η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η πληροφόρηση που υπήρχε χθες από το υπουργικό συμβούλιο ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να… εμψυχώσει τους υπουργούς του, παροτρύνοντάς τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να… πάρουν το ρίσκο των δημοσίων εμφανίσεων.

«Δεν θα κλειστούμε στα γραφεία μας», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. «Θα είμαστε κοντά στον λαό, καθώς γι’ αυτό μας ψήφισαν οι πολίτες».

Παράλληλα, στο υπουργικό συμβούλιο εκδηλώθηκε και ένα είδος… ανταρσίας κατά της πρότασης του υπουργού των Οικονομικών για νέα ενίσχυση ύψους 30 δις ευρώ προς τις τράπεζες. Στη συζήτηση που έγινε, πολλοί, σύμφωνα με πληροφορίες ξεσπάθωσαν κατά των τραπεζών, ζητώντας περισσότερη ρευστότητα και αλλαγή τακτικής εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να αξιοποιούν τις ενισχύσεις για να ρίχνουν χρήμα στην αγορά.

Η λέξη «αξιοποίηση» είναι το καινούργιο προπαγανδιστικό εργαλείο και πλέον χρησιμοποιείται ευρύτατα σε κάθε περίπτωση – και ειδικά στο θέμα της πώλησης δημόσιας περιουσίας.

Φυσικά, η υπόθεση των τραπεζών δεν είναι άσχετη προς την γενική οικονομική κατάσταση ενός κράτους που εξαρτάται από τις δάνειες δυνάμεις – με αποτέλεσμα το τραπεζικό του σύστημα να εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενός κράτους που βλέπει τους Διεθνείς Οίκους να υποβαθμίζουν συνεχώς την πιστοληπτική του ικανότητα – με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται και οι τράπεζές του.

Και όλα αυτά, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανότατα την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, ενδεχομένως και των γερμανικών.

Αλλά ο κ. Παπανδρέου επέμεινε χθες πως η χώρα θα μπει στον δρόμο προς την ανάπτυξη ήδη από το 2012. Σ’ αυτήν την πορεία, όπως είπε, υπάρχουν τρεις σταθμοί: Το τριετές πρόγραμμα, η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης!

Άγνωστο πόσο σχετικά είναι αυτά τα τρία μεταξύ τους και σε τι θα συνεισφέρει σχετικά με την πορεία προς την έξοδο από την κρίση η… εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ! Για προπαγανδιστικούς, όμως, λόγους η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ μετετράπη σε… εθνικό στόχο!

Στο μεταξύ, στο θέμα της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας έγινε χθες άλλο ένα βήμα με τον ορισμό συμβούλων για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).

Κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) αποφασίστηκε η πρόσληψη της BNP Paribas και της Εθνικής Τράπεζας ως χρηματοοικονομικών συμβούλων και της Δικηγορικής Εταιρείας Μπερνίτσα ως νομικού συμβούλου για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Παράλληλα, η Citigroup και η Τράπεζα Πειραιώς επελέγησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Για το Ελληνικό, αποφασίστηκε ακόμη η πρόσληψη της ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι ως ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου, της Δικηγορικής Εταιρείας Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες ως νομικού συμβούλου και της Barcelona Strategical Urban Systems AIE ως τεχνικού συμβούλου.

Σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας, επελέγη η Lazard & Co Ltd ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης ως νομικός σύμβουλος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, για ένα μεγάλο αριθμό δράσεων οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες (για παράδειγμα, επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου) και σχεδόν το σύνολο των προσλήψεων των συμβούλων για τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2011.

Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την πραγματοποίηση αξιών από την ακίνητη περιουσία.

Στο μεταξύ καυγάς ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαιτίας με αφορμή την απευθείας ανάθεση του σχεδιασμού και της υλοποίησης του συνόλου των αποκρατικοποιήσεων «σε νεοσύστατη προσωποπαγή εταιρεία με μηδενική εμπειρία και μετοχικό κεφάλαιο μόλις μίας λίρας Αγγλίας».

Και βέβαια, από τον «αχταρμά» δεν έλειψε και μια ακόμη τουρκική πρόκληση, καθώς η Άγκυρα χθες έφθασε στο σημείο να… δώσει άδεια σε ιταλικό ερευνητικό  πλοίο που δραστηριοποιείται σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, ενώ ήδη έχει δοθεί άδεια από την Ελλάδα!

elzoni.gr
Σοφία Βούλτεψη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια