Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στη Φουκουσίμα

Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στη Φουκουσίμα

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία

Σύμφωνα με τον Άντριου Γκράχαμ, ανώτερο υπάλληλο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που εδρεύει στη Βιέννη, η κατάσταση στους αντιδραστήρες στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι παραμένει πολύ σοβαρή. «Μετά από την τελευταία ενημέρωση στον Τύπο, που κάναμε, δεν επιδεινώθηκε κατά τρόπο σημαντικό. Σας δηλώνω ότι η κατάσταση στους αντιδραστήρες 1, 2, 3 αυτής της μονάδας φαίνεται να παραμένει αρκετά σταθερή» συμπλήρωσε.

«Όμως, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που θα βοηθήσει στην ψύξη των αναλωθέντων πυρηνικών καυσίμων στους αντιδραστήρες στην πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, η οποία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τον ισχυρότατο προ 7 ημερών ακριβώς σεισμό δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη».

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Γιουκίο Εντάνο, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση δήλωσε ότι προοδεύει, συνεχώς, η διαδικασία για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη μονάδα.

Εάν σταματήσουν να ψύχονται τα αναλωθέντα πυρηνικά καύσιμα στους αντιδραστήρες, σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας θα απελευθερωθούν ή θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα.

Όλο το 24ωρο της Πέμπτης, ελικόπτερα έκαναν αλλεπάλληλες ρίψεις θαλασσινού νερού πάνω από την πληγείσα μονάδα. Επίσης, τα κτίρια της δέχθηκαν πολύ νερό από τα «κανονάκια» πολλών πυροσβεστικών οχημάτων, που έχουν σπεύσει επί τόπου.

Σήμερα, αυτές οι προσπάθειες επικεντρώνονται πιο πολύ στο κτήίριο με τον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 της μονάδας στη Φουκουσίμα.

«Αποδεσμεύονται μεγάλες ποσότητες ατμού, άρα μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι το νερό, που ρίπτεται συνεχώς, έφθασε και στη δεξαμενή τοποθέτησης του αναλωθέντος καυσίμου», υπογράμμισε. Ο ίδιος δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει, εάν το νερό που χρησιμοποιείται στις ρίψεις θα αποβεί επαρκές, ώστε να μην αποξηρανθούν τα αναλωθέντα πυρηνικά καύσιμα.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια