Ποινές φυλάκισης στην Κύπρο για ξυλοδαρμό φοιτητών από αστυνομικούς


Ποινές φυλάκισης από δύο μήνες έως ένα χρόνο, με αναστολή, επιβλήθηκαν από το Κακουργιοδικείο σε εννέα αστυνομικούς, οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για την υπόθεση ξυλοδαρμού των φοιτητών Μάρκου Παπαγεωργίου και Γιάννου Νικολάου, το Δεκέμβριο του 2005, στη Λευκωσία. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι αστυνομικοί ήταν πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, ως ελαφρυντικούς παράγοντες, το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορούμενων, τη μετάνοιά τους και την παραδοχή των αδικημάτων που αντιμετώπιζαν. Έλαβε επίσης υπόψη του ότι τιμωρήθηκαν εξωδικαστικά, λόγω της δημοσιότητας που έλαβε η υπόθεση, την ηλικία τους και την οικογενειακή τους κατάσταση.

Ως επιβαρυντικός παράγοντας εναντίον των εννέα αστυνομικών μέτρησε το γεγονός ότι έδρασαν επανειλημμένα εναντίον των δύο φοιτητών και ότι τους κακομεταχειρίστηκαν, ακόμη και όταν φορούσαν χειροπέδες.

Το Κακουργιοδικείο είχε απαλλάξει αρχικά τους κατηγορούμενους από τις κατηγορίες, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση επανεκδικάστηκε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια