Ασπίδα προστασίας για όσους διεκδικούν αποζημιώσεις από το Δημόσιο

Ασπίδα προστασίας για όσους διεκδικούν αποζημιώσεις από το Δημόσιο

Το κράτος υποχρεούται να πληρώνει τόκους από τη στιγμή που κατατίθεται η αγωγή των πολιτών

Από την επίδοση της αγωγής αρχίζουν να… τρέχουν οι τόκοι που οφείλει να πληρώνει το δημόσιο στις αντιδικίες του με τους πολίτες, όπως έκρινε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά λύθηκε η διαφωνία που είχε ανακύψει για το σοβαρό αυτό θέμα, που συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές υποχρεώσεις του δημοσίου, ανάμεσα στις Ολομέλειες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

Όπως εκτιμάται, με την απόφαση θα επιβαρυνθεί το δημόσιο ταμείο στις περιπτώσεις εκείνες που χάνει τις δικαστικές μάχες με πολίτες και φορείς που έχουν οικονομικές απαιτήσεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε την ίδια άποψη με το ΑΕΔ ότι δηλαδή οι τόκοι που πρέπει να πληρώνει το δημόσιο πρέπει να υπολογίζονται από την ημέρα της κατάθεσης της αγωγής που στρέφεται εναντίον του. Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει ότι η έναρξη της… τοκοφορίας δεν αρχίζει με την κατάθεση της.

Η τελική επίλυση της διαφοράς έφτασε στο ΑΕΔ, καθώς όπως ορίζει ο νόμος όταν τα δύο ανώτατα δικαστήρια - Άρειος Πάγος και Συμβούλιο Επικρατείας - έχουν διαφορετικές αποφάσεις στο ενεργητικό τους για το ίδιο θέμα μόνο αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια