Σκιαμαχίες και φίμωτρο στην Τρόικα


Όλο και πιο βαθιά τα προβλήματα



Για έκτη συνεχή ημέρα το θέμα της πώλησης ή εκποίησης ή αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας συνέχισε και χθες να μονοπωλεί την επικαιρότητα, ενώ όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και σε αυτά προστίθενται και άλλα. 

Στα μέσα μεταφοράς και παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που από προχτές αποτελεί νόμο του κράτους, οι απεργίες ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν. Με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία, αλλά και με την ίδια την εφαρμογή του Μνημονίου.

Στον χορό μπήκε από χθες, όπως είχε προαναγγελθεί από την προηγουμένη, και η ΔΕΗ, ενώ όλα δείχνουν ότι το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των (πρώην) συντρόφων, επίσης θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και στις αλλαγές που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν το γρηγορότερο δυνατόν.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός των Οικονομικών ομολόγησε πως η τρόικα «υπερέβη τα εσκαμμένα», υποσχόμενος ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί (αλλά χωρίς να πει γιατί συνέβη).

Έτσι, κατέφυγε στην εύκολη λύση που ήταν η επίθεση στη Νέα Δημοκρατία (και μάλιστα με αναφορές σε άρθρο του οικονομολόγου και δημοσιογράφου Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά.

Αλλά το πρόβλημα μιας κυβέρνησης και κυρίως της οικονομίας και της χώρας δεν είναι τι λέει ένα κόμμα, ακόμη κι’ αν πρόκειται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε ένα άρθρο, μια άποψη που μπορεί να έχει εκφράσει ένα στέλεχος.

Το πρόβλημα για μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει να σώσει μια χώρα από την χρεοκοπία είναι να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει ακριβώς την πτώχευση. Και αυτό δεν λύνεται ούτε με απαγορεύσεις συνεντεύξεων Τύπου, ούτε με διαξιφισμούς για εσωτερική κατανάλωση.

Το πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση, με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 7%, με υψηλή ανεργία και πολλά λουκέτα.

Το πρόβλημα είναι πως αν και ψηφίστηκε ο νόμος για τις συγκοινωνίες, χθες προαναγγέλθηκε νέος γολγοθάς και νέα ασφυξία στην αγορά, καθώς οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ αποφάσισαν να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους από την Παρασκευή, συνεχίζοντας για απροσδιόριστο μέχρι στιγμής διάστημα και μέχρι τα τέλη του μήνα, οπότε θα κυκλοφορούμε με βάση το απεργιακό δελτίο.

Το πρόβλημα είναι ότι χθες εγκαινιάσθηκαν και οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που χθες προχώρησε σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Με σύνθημα «εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε», διακήρυξαν ότι δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω μετοχοποίηση-ιδιωτικοποίση ή εκχώρηση του μάνατζμεντ της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας πως εάν συμβεί οτιδήποτε από τα παραπάνω με μαθηματική ακρίβεια ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τρεις φορές πάνω την κιλοβατώρα.

Και επιτέλους, το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκεται λύση με τους «μετανάστες της Νομικής», οι οποίοι, εγκατεστημένοι (επειδή η κυβέρνηση θέλησε να δώσει μια βιαστική λύση), συνεχίζουν την απεργία πείνας, με τον κίνδυνο να προκληθούν σοβαρά προβλήματα αν συμβεί οτιδήποτε σε κάποιον από τους «φιλοξενουμένους» του ιδιοκτήτη που θέλησε να «διευκολύνει».

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση πρέπει να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τους πραγματικούς εχθρούς, που είναι η βαθιά ύφεση η οποία ουσιαστικά ακυρώνει ακόμη και την εφαρμογή του ίδιου του Μνημονίου.

Σοφία Βούλτεψη
elzoni.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια