Ανησυχία για τη «φονική» πορεία της γρίπης


Εντονη ανησυχία προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση των θανάτων λόγω γρίπης στη χώρα μας.

Το τελευταίο 24ωρο, άλλοι οκτώ άνθρωποι προστέθηκαν στον κατάλογο με τα θύματα της γρίπης Α (Η1Ν1), και συνολικά πλέον τα θύματα ανέρχονται σε 82. Τα οκτώ θύματα ήταν άνθρωποι που έπασχαν από σοβαρά και χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά και καρδιολογικά, ενώ μόνο ένα περιστατικό αφορούσε υγιές άτομο, χωρίς υποκείμενο νόσημα. Πρόκειται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, για το υψηλότερο αρνητικό ημερήσιο «ρεκόρ» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της γρίπης, από τα μέσα Ιανουαρίου, που άρχισε τη θανατηφόρο πορεία της η νόσος.

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται όμως και τα σοβαρά κρούσματα της γρίπης, που προκαλεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο το τελευταίο 24ωρο χρειάστηκε να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 15 ασθενείς, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον της περασμένης εβδομάδας. Συνολικά την Πέμπτη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 142 άνθρωποι με αναπνευστική ανεπάρκεια, καταλαμβάνοντας περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των κλινών ΜΕΘ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Από την αρχή του έτους που ενέσκηψε η εποχική γρίπη έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 266 άνθρωποι -μόλις 25 νοσηλευθέντες λιγότεροι, σε σύγκριση με τον αριθμό των πανδημικών ασθενών στις ΜΕΘ. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια