Συναγερμός στην κυβέρνηση για τους αγρότες

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τους αγρότες

Δε μας φτάνανε τα διόδια…

Το ενδεχόμενο να προστεθούν τα αγροτικά μπλόκα στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης από την ερχόμενη εβδομάδα προβληματίζει τα υπουργεία. 

Το κυριότερο στοιχείο προβληματισμού έγκειται στο ενδεχόμενο να επικρατήσει η εντύπωση ότι φουντώνει το κύμα αντίδρασης από τα χαμηλά κοινωνικά κλιμάκια, το οποίο θα μπορούσε να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τους επόμενους μήνες.

Στην κυβέρνηση μιλούν ήδη (διά του αρμοδίου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη ) για ανεξήγητες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, καθώς οι αγρότες του Προμαχώνα έχουν ήδη προαναγγείλει την κάθοδό τους στα μπλόκα από την ερχόμενη Δευτέρα. Μάλιστα, στο παρασκήνιο τονίζουν ότι οι αντιδράσεις είναι υποκινούμενες από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ανησυχία της κυβέρνησης έγκειται και σε έναν επιπλέον κίνδυνο: τη δημιουργία και διασπορά εντυπώσεων και εικόνων αναταραχής στη χώρα κατά το διάστημα παραμονής της τρόικας, η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει έναν νέο κύκλο ελέγχων εν όψει της αποδέσμευσης της 4ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Τα προγραμματισμένα μπλόκα, σε συνδυασμό με το λεγόμενο κίνημα των διοδίων, αποτελεί έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους των επόμενων ημερών, ειδικώς για τα υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη. Το κυρίαρχο δόγμα της κυβέρνησης παραμένει ότι δεν πρέπει να γίνει χρήση βίας, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Με αυτά ως δεδομένα, ο κ. Σκανδαλίδης έχει ήδη επιχειρήσει να καταστήσει σαφές ότι το πλαίσιο διεκδικήσεων των αγροτών δεν μπορεί να έχει μεγάλες αντοχές καθώς πέραν όλων των άλλων, τους τελευταίους μήνες έχουν αποδεσμευτεί ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ «νωρίτερα από ποτέ».

Εν όψει αυτών, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα έχουν την ένταση και την απήχηση των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως η ευρύτερη κοινωνία δεν πρόκειται να ανεχθεί αποκλεισμούς δρόμων και παρακώλυση των μετακινήσεων, αν και κάποια στελέχη ανησυχούν ιδιαιτέρως καθώς γνωρίζουν ότι ακόμη και στις περιπτώσεις των μπλόκων η οργή των πολιτών στρέφεται κατ' αρχάς εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης, η οποία δεν αποδεικνύεται διατεθειμένη να τα αποτρέψει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια