Κίνδυνος-θάνατος το εξασθενές χρώμιο στο νερό

Κίνδυνος-θάνατος το εξασθενές χρώμιο στο νερό

Τα συμπεράσματα διεθνούς συνδιάσκεψης του υπουργείου Περιβάλλοντος

Καρκινογόνο για τον άνθρωπο μπορεί να είναι το εξασθενές χρώμιο στο νερό. Αυτό ήταν το συμπέρασμα διεθνούς συνδιάσκεψης, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής του Ασωπού ποταμού.

Ο επικεφαλής των Μονογραφιών της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κουρτ Στράιφ, παρουσίασε τη συνολική εκτίμηση για το εξασθενές χρώμιο, επισημαίνοντας ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχονται σε αυτό είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε στην ομιλία της ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά της περιοχής του Ασωπού, επιβάλλει την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών πόσιμου νερού για τους κατοίκους. 

Ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, τόνισε ότι τα επιδημιολογικά και τοξικολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστασία Πανταζοπούλου αναφέρθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου για την εξασφάλιση πόσιμου νερού κατάλληλης ποιότητας. 

Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να παρακολουθήσουν τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα του εξασθενούς χρωμίου και να συνεχίσουν τη συνεργασία που αρχισε με τη συνδιάσκεψη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια