Τρεις φορές ακριβότερα δανείζονται τα ελληνικά νοικοκυριά


Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα επιτόκια των νέων τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν πέρυσι από τα υψηλότερα μετά των χωρών της Ευρωζώνης.
Με τριπλάσια επιτόκια δανείζονται οι Ελληνες καταναλωτές σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ευρωζώνης.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η «ψαλίδα» φτάνει ακόμη και τις 7,11 μονάδες. Τα δάνεια, είτε είναι στεγαστικά είτε καταναλωτικά είτε επιχειρηματικά, είναι από τα ακριβότερα στην ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη αύξηση πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρατηρήθηκε στο κυμαινόμενο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων μέχρι 1 εκ. ευρώ, όπως και στο κυμαινόμενο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων.
Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην Εκθεση της ΤτΕ «στη ζώνη του ευρώ τα επιτόκια στις σημαντικότερες κατηγορίες δανείων μειώθηκαν ή αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι τα αντίστοιχα ελληνικά, με αποτέλεσμα η διαφορά τους από τα γενικώς υψηλότερα επιτόκια στην Ελλάδα να διευρυνθεί στις περισσότερες περιπτώσεις».
Επίσης σημειώνεται ότι τα ακριβότερα επιτόκια εξακολουθούν να έχουν οι πιστωτικές κάρτες (μέσος όρος τον Δεκέμβριο 2010 στο 16,33%) και τα ανοικτά καταναλωτικά δάνεια με μέσο επιτόκιο στο 12,34%.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα επιτόκια των νέων τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν πέρυσι από τα υψηλότερα μετά των χωρών της Ευρωζώνης.
Η μεγαλύτερη διαφορά σημειώθηκε στα καταναλωτικά δάνεια.
Tα καταναλωτικά
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός παίρνει καταναλωτικό δάνειο με μέσο επιτόκιο στο 3,16%, ενώ ο Ελληνας το πληρώνει 10,27%. Δηλαδή η διαφορά φτάνει τις 7,11 μονάδες.
Το δεύτερο ακριβότερο επιτόκιο στα καταναλωτικά έχει η Σλοβακία στο 7,56%, επιτόκιο όμως που είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το ελληνικό.
Μεγάλη είναι η «ψαλίδα» και στα επιχειρηματικά δάνεια ύψους μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ, αφού για παράδειγμα ο Αυστριακός επιχειρηματίας δανείζεται με επιτόκιο 2,54% και ο Ελληνας με 6,32%. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη θέση, αφού το ακριβότερο επιτόκιο προσφέρουν οι τράπεζες της Κύπρου στο 6,64%.
Στα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ το φτηνότερο επιτόκιο προσφέρουν οι τράπεζες της Ολλανδίας στο 2,29%, ενώ στην τριάδα των ακριβών βρίσκουμε την Κύπρο με 6,18%, τη Σλοβενία με 5,03% και την Ελλάδα με 4,95%.
Στα στεγαστικά δάνεια το χαμηλότερο επιτόκιο στην Ευρωζώνη δίνουν οι τράπεζες του Λουξεμβούργου με 1,88% και ακολουθεί η Φινλανδία με 2,08%. Και στην κατηγορία αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στην τριάδα των ακριβών με επιτόκιο 3,65%. Στην πρώτη θέση η Κύπρος που έχει στεγαστικό επιτόκιο στο 5,16%, δεύτερη η Σλοβενία με 4,74%.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το περιθώριο προσαύξησης επιτοκίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πέρυσι στις 3,9 μονάδες, όταν το αντίστοιχο περιθώριο επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ το 2010 διαμορφώθηκε στις 2,25 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο νέων δανείων στην Ελλάδα αυξήθηκε σχεδόν κατά 1 μονάδα στο 6,07% από 5,09% που ήταν στο τέλος του 2009 και αντίστοιχα το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων αυξήθηκε πέρυσι στο 2,17% από 1,32% που ήταν στο τέλος του 2009.
ΤτΕ
Ανοδος των επισφαλειών
και το 2011 Σύμφωνα με την ΤτΕ, η άνοδος στα επιτόκια δανείων οφείλεται στον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και λόγω των δυσμενών προσδοκιών για την εξέλιξη αυτού του κινδύνου. Η ΤτΕ έχει προειδοποιήσει για άνοδο των επισφαλειών και το 2011.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια