Φυλάκιση έως 20 χρόνια στους φοροφυγάδες

Στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις για τον οικονομικό εισαγγελέα, για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων οφειλετών, την καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις, τον συμψηφισμό χρεών και τη φοροκάρταΤο αδίκημα της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται ως διαρκές και προβλέπεται αυτόφωρη σύλληψη για ληξιπρόθεσμα χρέη και απόκρυψη ΦΠΑ από το πρώτο ευρώ


Δρακόντειες ποινές για τους φοροφυγάδες περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν κατατέθηκε στη Βουλή λόγω των αλλαγών της τελευταίας στιγμής που προέκυψαν κατά τη χθεσινή συζήτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.




Το αδίκημα της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται ως διαρκές και προβλέπεται αυτόφωρη σύλληψη για ληξιπρόθεσμα χρέη και απόκρυψη ΦΠΑ από το πρώτο ευρώ.
Παράλληλα, για κακουργηματικές πράξεις (απόκρυψη ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και πλαστά-εικονικά φορολογικά στοιχεία άνω των 150.000 ευρώ) η ποινή φυλάκισης αυξάνεται από τα 10 στα 20 χρόνια.

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις για τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος θα υπάγεται στο υπ. Δικαιοσύνης και για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις, τον συμψηφισμό χρεών και τη φοροκάρτα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως ως συνεχή αυτόφωρα από το πρώτο ευρώ τα αδικήματα:
Της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η πράξη στην περίπτωση αυτή μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
Της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, και
Της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, με χρόνο τέλεσης αυτών το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.
Επίσης αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα έτη σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη. Επίσης αυξάνονται και οι πλημμεληματικές ποινές για τα ληξιπρόθεσμα.
Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις αυτών των αδικημάτων, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.
Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής προβλέπεται ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.
Το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας γίνεται κακούργημα αν η αξία του «ωφελήματος» για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ξεπερνά τα 73.000 ευρώ.
Οι φορο-ποινές
Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ για: Μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο Φοροδιαφυγή με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων.
To αυτόφωρο θα μπορεί να ισχύει: Για 20 μήνες από την τέλεση του αδικήματος για τα πλημμελήματα (φοροδιαφυγή ΦΠΑ έως 75.000 ευρώ και φόρος εισοδήματος και ληξιπρόθεσμα έως 150.000 ευρώ). Για 5 χρόνια από την τέλεση του αδικήματος για τα κακουργήματα (φοροδιαφυγή ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και φόρος εισοδήματος και ληξιπρόθεσμα άνω των 150.000 ευρώ).
Kάθειρξη μέχρι και 20 χρόνια για κακουργηματικές πράξεις.
Αυξάνεται από 3 ευρώ σε 20 ευρώ το κατώτατο ποσό εξαγοράς ποινής. Στα 100 ευρώ ανά ημέρα το ανώτατο ποσό εξαγοράς.
Στο 50% από 25% η προβεβαίωση φόρου για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Με προσαύξηση 2%
Εξόφληση του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις
Σε τρεις μηνιαίες δόσεις θα μπορεί να εξοφλείται ο ΦΠΑ, με προσαύξηση όμως 2%.
Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Οταν υποβάλλεται η δήλωση, ο υπόχρεος θα πληρώνει το λιγότερο το 40% του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60%, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό δύο τοις εκατό (2%), θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής, και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.
Εξάλλου, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες διατάξεις για τον ΦΠΑ.
Χρόνος φορολογίας ΦΠΑ στις οικοδομές εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Με την προτεινόμενη διάταξη εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.
Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.
Φορο-ανάσες στις επιχειρήσεις
Συμψηφισμός των οφειλών Δημοσίου - επιχειρήσεων
Φορο-ανάσες δίνονται στις επιχειρήσεις μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ο συμψηφισμός οφειλών προς το Δημόσιο με βέβαιες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου και η μείωση της φορολογίας του συνόλου των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ στο επίπεδο του 20%.
Ειδικότερα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον συμψηφισμό των χρεών του Δημοσίου προς τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με τις οφειλές των τελευταίων προς το Δημόσιο.
Στα Ταμεία
Αν δηλαδή στις οφειλές συμπεριληφθούν και χρέη, για παράδειγμα προς ασφαλιστικά ταμεία.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε διάταξη που ορίζει ότι «δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή επίσημο δημόσιο έγγραφο».
Η διάταξη αυτή φαίνεται πως παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και άλλα νομικά πρόσωπα, να τα συμψηφίσουν με τυχόν χρέη του Δημοσίου προς εκείνους.
Την ίδια ώρα, με άλλη διάταξη 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ) από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%.
Κώστας Τσαχάκης

Στο Διαδίκτυο τα ονόματα των οφειλετών για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ
Στη φόρα θα βγάζει το υπουργείο Οικονομικών τα ονόματα όσων χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία «για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, αλλά και για λόγους φορολογικής συμμόρφωσης ορίζεται η υποχρέωση της φορολογικής διοίκησης να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ σε διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών».
Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των ληξιπροθέσμων που υπερβαίνει το διάστημα του ενός έτους.
Η γενική αυτή πρόβλεψη του νομοσχεδίου δεν εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:
Ο οφειλέτης έχει μπει σε ρύθμιση, δηλαδή έχει χορηγηθεί διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και βέβαια εφόσον είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης που έχει υπαχθεί, και
Υπάρχει δικαστική απόφαση για την αναστολή της καταβολής των οφειλών.
Προβλέπεται επίσης η δημοσιοποίηση των στοιχείων και στις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που συνίστανται σε φοροδιαφυγή μέσω της απόκρυψης φορολογητέας ύλης, όπως η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων ή η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση, ή στην εσφαλμένη καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων (π.χ. ανύπαρκτες αγορές ή έξοδα).
Παράλληλα θεσμοθετούνται κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Η ένταξη των ληξιπροθέσμων στην κατηγορία των «μη εισπράξιμων» διενεργείται με απόφαση Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έπειτα από γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου από υπηρεσιακούς παράγοντες και έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού παρέλθουν τριάντα ημέρες από τη δημοσιοποίηση του καταλόγου ένταξης των χρεών στην κατηγορία των «μη εισπράξιμων» στο Διαδίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση, τα ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θα διαγράφονται. Στο τέλος κάθε έτους οι αποφάσεις του ειδικού κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώνονται σε έκθεση που υποβάλλεται στη Βουλή.
Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος
Πιάνει δουλειά ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος. Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, τελωνείων και φοροελεγκτικών υπηρεσιών). Ο εισαγγελέας θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που θα παραλαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς των κατά τόπους εισαγγελιών να είναι πλήρεις.
Επίσης θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τέλος Μαρτίου.
Το πρόγραμμα θα εγκρίνεται με απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, την οποία θα απαρτίζουν οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μαγνητική, ανώνυμη και προαιρετική
Ερχεται η «φοροκάρτα» για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου
Ερχεται η «φοροκάρτα» με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Σε αυτό περιλαμβάνεται διάταξη στην οποία σημειώνεται πως «για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να συγκεντρωθούν καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας, που είναι ανώνυμη και προαιρετική». Οσοι εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση ταμειακών μηχανών υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Πιο αναλυτικά, η τεχνική προεργασία από τη ΓΓΠΣ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες. Η «φοροκάρτα» θα παραλαμβάνεται από τραπεζικά υποκαταστήματα. Στη μία όψη θα έχει το σήμα του υπουργείου Οικονομικών και ένα 19ψήφιο νούμερο και στην άλλη το λογότυπο της τράπεζας που την εκδίδει.
Οπως λένε στο υπουργείο, δεν θα έχει barcode, και επιπρόσθετα σε κανένα 19ψήφιο νούμερο δεν θα υπάρχει ο αριθμός «666», για να προληφθούν οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις.
Με το που την παραλάβει ο κάτοχός της, θα μπορεί να την ενεργοποιεί με ένα sms (με κόστος 11 λεπτά) προς τη ΓΓΠΣ ή μέσω του taxisnet.
Στη συνέχεια οι συναλλαγές θα γίνονται είτε ε μετρητά είτε ε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλά θα δίνουν στους καταστηατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα ηχανήατα ΡΟS που χρησιοποιούνται σήερα για τις πιστωτικές κάρτες. Αυτόματα στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογούμενου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.
ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια