Φονική έξαρση της γρίπης Η1Ν1

Φονική έξαρση της γρίπης Η1Ν1

Πιο επιθετικός φέτος ο ιός με αύξηση κρουσμάτων χωρίς υποκείμενο νόσημα

Σε πλήρη έξαρση είναι η νέα γρίπη στη χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. με τις υγειονομικές αρχές να συνιστούν ψυχραιμία αλλά και εμβολιασμό τουλάχιστον για όλους όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου…

Μέσα σε ένα μόνο 24ωρο, την Τετάρτη που μας πέρασε, χρειάστηκαν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 18 ακόμα άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές άλλοι πέντε, ενώ χθες τη μάχη έχασαν τέσσερις ακόμα ασθενείς ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα μας σε 45, με άλλους 104 να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά ηλικίας 2,5, 5,5 και 15 ετών…

Οι εντατικολόγοι μάλιστα καταμετρούν καθημερινά περί τις 15 νέες εισαγωγές σε Μονάδες εκ των οποίων -ενώ πέρσι το 25% τουλάχιστον δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα-, φέτος το ίδιο ποσοστό σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόρδα θα φθάσει περίπου του 38-40%.

Δηλαδή φέτος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο ιός είναι πιο «επιθετικός». Την αντίστοιχη περίοδο το 2010 θρηνούσαμε, πάντως στην Ελλάδα 140 νεκρούς αλλά με τον πρώτο να έχει καταγραφεί τον Αύγουστο και όχι τον Ιανουάριο, όπως φέτος.

Η περίοδος αυτή είναι κάθε χρόνο η πλέον δραστήρια για τους ιούς του απλού κρυολογήματος και της γρίπης και Η1Ν1 «δρα» ανενόχλητος καθώς οι περισσότεροι συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους και δεν έχουμε εμβολιαστεί. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: Τον περασμένο χειμώνα, οπότε και ζήσαμε την πανδημία του ιού της «νέας γρίπης», εμβολιάστηκαν στη χώρα μας 380.000 άνθρωποι.

Και από το φετινό χειμώνα (από τον Οκτώβριο του 2010 έως σήμερα) έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 50.000. Οι γιατροί πάντως θεωρούν ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» της έξαρσης και ότι η κατάσταση δεν θα εκτονωθεί πριν από τα μέσα Μαρτίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια