Είστε έτοιμοι να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη;

Είστε έτοιμοι να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη;

Από τα 10 στα 100 ευρώ οι μηνύσεις

Νέους λόγους να αντιδρούν έχουν οι δικηγόροι που μετά τους σχεδιασμούς για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους βλέπουν και την κατακόρυφη αύξηση των δικαστικών παραβόλων, που δυσχεραίνει κατά πολύ την πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων στην ποινική δικαιοσύνη, σε μια περίοδο όπου η εγκληματικότητα καλπάζει. Η αύξηση αυτή δυσχεραίνει, επίσης, την πρόσβαση χιλιάδων εργαζομένων στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς πολλές μηνύσεις και αγωγές κατατίθενται ετησίως για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, αδειών και δώρων από υπαλλήλους ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, από τις 23 Ιανουαρίου όσοι πολίτες υποβάλλουν μηνύσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού το σχετικό παράβολο αυξάνεται κατά 1.000%, δηλαδή, από 10 ευρώ που στοιχίζει σήμερα φθάνει τα 100 ευρώ. Αυξάνονται όμως και τα δικαστικά έξοδα, τουλάχιστον κατά 500%, με το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής να κοστίζει πλέον 50 ευρώ από 10 που κόστιζε πριν.
Έτσι, σε περιπτώσεις κλοπής, απάτης, καταστροφής περιουσιακών στοιχείων, βανδαλισμών κ. λπ., ο μηνυτής υποχρεώνεται να πληρώσει συνολικά 150 ευρώ μόνο για να καταγγείλει την κλοπή στην αστυνομία ή στην Eισαγγελία και να ξεκινήσει η διαδικασία δικαστικής διερεύνησης και ποινικής δίωξης του δράστη. 
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια