Η τρόικα «ξεσκονίζει» τα υπουργεία

Η τρόικα «ξεσκονίζει» τα υπουργεία

Στο στόχαστρο μισθολόγιο, ΑΤΕ, «κλειστά επαγγέλματα» και αποκρατικοποιήσεις

Με επισκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη Σερβίας και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στα υπουργεία που «εμπλέκονται» στο μνημόνιο, αρχίζει από σήμερα ο τρίτος γύρος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.


Στην Αθήνα βρίσκεται το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ από την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να αφιχθούν και οι επικεφαλής της τρόικας. Αντικείμενο του ελέγχου είναι η επικύρωση του αναθεωρημένου μνημονίου και η έγκριση της τρίτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, του δανείου, αλλά και η εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δισ. ευρώ, για την τριετία 2012- 2014.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα και τη θέση των ελληνικών τραπεζών, με εστίαση στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.

Αντικείμενο θα είναι, επίσης, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η εφαρμογή των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, η πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, η απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, τα οικονομικά της υγείας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τα μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ) για την τριετία 2012- 2014, πρέπει να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, βάσει του μνημονίου, να έχουν αποτελέσει νόμο του κράτους έως το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα περιγράψει ποσοτικά τα συγκεκριμένα μέτρα, κατανέμοντάς τα σε πεδία και σε έτη και θα τα εξειδικεύσει αργότερα. Από το συνολικό ποσό, το 1/3 αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των εσόδων και το υπόλοιπο από τη μείωση των δαπανών. Στόχος είναι να υπάρξει απόδοση 2,6 δις. ευρώ το 2012 και από περίπου 5 δις. ευρώ το 2013 και το 2014.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια