Ομαδική ψυχοθεραπεία, πολλά ερωτήματα, καμιά απάντηση

Ατμόσφαιρα ομαδικής ψυχοθεραπείας επικράτησε στην χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου τα μικρόφωνα άνοιξαν για τους βουλευτές. Για να προκύψει ότι τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών στελεχών παραμένουν, παρά...
τις επανειλημμένες πρωθυπουργικές υποσχέσεις περί στενής συνεργασίας, όχι μόνο σε κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε κομματικό. 

Την ίδια ώρα, η απάντηση που ο διευθύνων σύμβουλος της Ζήμενς Ελλάς Π. Ξυνή στην προηγηθείσα επιστολή του υπουργού και καθηγητή Χ. Παμπούκη, ήταν ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει: Η Ζήμενς δεν έχει στην διάθεσή της επιπλέον ερευνητικό υλικό που να μην έχει παραδοθεί στην Δικαιοσύνη και στην εξεταστική επιτροπή. 

Όπως είχαμε γράψει, ο κ. Ξυνής ανέλαβε το 2009, όταν τα πάντα είχαν «ξεσκονιστεί» και απομακρυνθεί από την εταιρία και επομένως, η υπουργική επιστολή απευθυνόταν σε άνθρωπο που δεν εργαζόταν στην εταιρία τον καιρό των «μαύρων ταμείων», αλλά βρέθηκε εκεί δύο χρόνια μετά την παραίτηση του Μ. Χριστοφοράκου και ενώ όλα τα στοιχεία είχαν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές. 

Έτσι, η χθεσινή Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διεξήχθη υπό το βάρος των αντεγκλήσεων σχετικά με το πόρισμα, αλλά και της κατάληψης της Νομικής Σχολής από λαθρομετανάστες.
 
Από όσα ακούστηκαν στην συνεδρίαση προκύπτει σαφώς πως η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέστησε γράμμα κενό τις εξαγγελίες για «τριμερείς επαφές» κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής και την μελέτη των νομοσχεδίων. 

Ενστάσεις διατυπώθηκαν και σχετικά με την λειτουργία εξεταστικών επιτροπών (υπό το βάρος και των τελευταίων εξελίξεων με το πόρισμα για το Σκάνδαλο της Ζήμενς). Ο Γ. Λιάνης, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στο αδιέξοδο αυτής της επιλογής, αφού στο τέλος υπάρχει πάντα η «μαγική» λέξη «παραγραφή». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι δεν αναζητήθηκαν στοιχεία από το κομματικό ταμείο. 

Ατελέσφορες χαρακτήρισε τις εξεταστικές και ο βουλευτής Δ. Λιντζέρης, ενώ ο Β. Τόγιας τις αποκάλεσε αναποτελεσματικές που τελικά εγκλωβίζουν κόμμα και βουλευτές, ενώ η ατιμωρησία συνεχίζεται. 

Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση που επικράτησε μεταξύ αυτών που έλαβαν τον λόγο ήταν ότι τελικά και οι επιτροπές δεν αποδίδουν και η ατιμωρησία παραμένει και δημιουργείται αίσθημα καχυποψίας στον κόσμο σχετικά με την σκοπιμότητα αυτών των επιλογών. 

Έμφαση δόθηκε και στα θέματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (Π. Κουρουμπλής), καθώς και στην ανάγκη να ενισχυθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Μάλιστα, ο Ν. Σαλαγιάννης υπογράμμισε πως στο τέλος μπορεί να σωθεί η οικονομία, αλλά θα έχει χαθεί το κράτος πρόνοιας. 

Η γενική αίσθηση από τις σχεδόν σαράντα τοποθετήσεις είναι πως παραμένει η απόσταση μεταξύ βουλευτών και κυβέρνησης, με την πρώην υπουργό Έκτορα Νασιώκα να υποστηρίζει πως «σήμερα είναι ζητούμενο αν υπάρχει δημοκρατία και στο δικό μας κόμμα και εάν οι βουλευτές συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων». 

«Μας είπατε να γίνουμε επαναστάτες, αλλά παραμένουμε επαίτες μιας συμμετοχής», υπογράμμισε ο Χρήστος Κατσούρας. 

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός επισήμανε πως δεν υπάρχουν μόνο οι συμβατικές υποχρεώσεις προς τους δανειστές, αλλά και η ανάγκη ανάπτυξης πολιτικής. 

Και χθες, το «υπάρχουν λεφτά» έγινε «λεφτά είχαμε», ενώ για το πόρισμα της Ζήμενς είπε πως ήταν αναγκαίο για «περαιτέρω ενέργειες». 

Και βέβαια, άφησε μια χαραμάδα ελπίδας προς το κομματικό (και εκτός αιθούσης) ακροατήριο, όταν είπε πως το 2009 «προτάξαμε το πατριωτικό» και τώρα το… «ΠΑΣΟΚικό πράσινο». 

Όσο για το θέμα της Ζήμενς, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, πέρα από την διαβεβαίωση ότι δεν έχει στη διάθεσή του τίποτε που θα μπορούσε να συνεισφέρει στις έρευνες, αναφέρεται σε σειρά ενεργειών από μέρους της εταιρίας, καθώς και στο γεγονός ότι η Ζήμενς Ελλάς έχει προβεί σε σειρά «χρήσιμων προτάσεων» (μετά τις… ωφέλιμες πληρωμές) για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. 

Καλεί μάλιστα τον κ. Παμπούκη να ανατρέξει σε επιστολή (18 Ιουνίου 2010) του Πέτερ Σόλμσεν, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Νομικού Συμβούλου της μητρικής εταιρίας προς τον κ. Παμπούκη. 

Μένει, βέβαια, τώρα να μας αποκαλύψει ο κ. Παμπούκης το περιεχόμενο εκείνης της επιστολής, καθώς και αν έκρινε ότι έπρεπε να υιοθετηθούν κάποιες από τις προτάσεις. 

Όπως μένει να μας εξηγήσει και ο κ. Παπουτσής πώς ένα καραβάνι λαθρομεταναστών ταξίδεψε από την Κρήτη ως την Αθήνα και μπήκε στη Νομική Σχολή, χωρίς να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας. 

Ερωτήματα στα οποία δεν λάβαμε απάντηση, καθώς δεν τέθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. 

Και όσο δεν δίνονται απαντήσεις, τα επεισόδια, όπως αυτό κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, χθες στην οδό Ακαδημίας, στη διάρκεια του οποίου προπηλακίστηκε από ομάδα νεαρών, θα πληθαίνουν.
Σοφία Βούλτεψη
 elzoni.gr
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια