Από τον εξώστη είχε εκφωνήσει ομιλία ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Από τον εξώστη είχε εκφωνήσει ομιλία ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Νεότερο Μνημείο το 8ο και 9ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα

Υπέρ του χαρακτηρισμού ως μνημείου ενός από τα πρώτα προσφυγικά σχολεία της Ελλάδας, στο Βύρωνα, γνωμοδότησε το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Στο κτήριο στεγάζονταν το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Τριάδας και σήμερα λειτουργούν το 8ο και 9ο Νηπιαγωγείο.

Από τον εξώστη του, είχε εκφωνήσει ομιλία ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πρόκειται για προσφυγικό σχολείο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά αλλά κυρίως με σημαντική ιστορική αξία. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε πολύ σύντομα λόγω της γρήγορης ανάπτυξης του οικισμού του Βύρωνα, όπου έφτασε μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Είναι ένα τυπικό δείγμα προσφυγικών σχολείων -από τα πρώτα που χτίστηκαν στην Ελλάδα- που αποτελούν ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των νεοκλασικών των αρχών του 20ου αιώνα και του μοντέρνου κινήματος σχολικών κτηρίων, που ξεκίνησε το 1929.

Το σχολείο διατηρεί την αυθεντικότητα του και είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία των Μικρασιατών και τις μνήμες των κατοίκων του Βύρωνα.

Κατά του χαρακτηρισμού ως μνημείου δεύτερου σχολείου στην ίδια περιοχή, του Δημοτικού Σχολείου «Χαραλαμπόπουλου», πλειοψήφισε το Συμβούλιο με το σκεπτικό ότι έχει αλλοιωθεί η δομή του και έχει μειωθεί η αρχιτεκτονική του αξία. Οι κάτοικοι του Βύρωνα είχαν ζητήσει την διατήρηση και τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου με το επιχείρημα ότι και αυτό το σχολείο αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς και μνήμης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια