Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ


Στην εκστρατεία για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και στις αλλαγές που απαιτούνται στον τρόπο προβολής της χώρας μας, ήταν αφιερωμένη η χθεσινή ημερίδα που...
διοργάνωσαν οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για τους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού και τους προϊσταμένους των Γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί στο εξωτερικό το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Ομιλητές ήσαν ο (οικοδεσπότης) κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, καθώς και οι υπουργοί Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, Επικρατείας Χ. Παμπούκης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και οι γενικοί γραμματείς Οικονομικών και Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. κ.  Ηλ. Πλασκοβίτης και Γ. Πετρουλάκης. 

Ειδική αναφορά έγινε και στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η περσινή πρωθυπουργική εξαγγελία για μείωση των εξόδων των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους: Ανεστάλη η λειτουργία επτά γραφείων εξωτερικού, μειώθηκε το προσωπικό κατά 40%, μετακόμισαν τα περισσότερα γραφεία Τύπου στις πρεσβείες – πρωτοβουλίες από τις οποίες αναμένεται εξοικονόμηση 5 εκ ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η ΓΓΕ-ΓΓΕ πέτυχε τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων στο Δημόσιο, μειώνοντας τις δαπάνες της κατά περίπου 40%: από 120 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες το 2009, σε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Επίσης, παρά την αναστολή λειτουργίας ορισμένων γραφείων Τύπου εξωτερικού  και τον περιορισμό των οικονομικών πόρων, εκτιμάται πως, το 2010,  αύξησαν το συνολικό όγκο δραστηριότητάς τους κατά 128%, σε σχέση με το 2009.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το 2010, καταγράφηκαν 2.004 συναντήσεις με ξένους δημοσιογράφους, έναντι 950 το 2009 (αύξηση 111%), ενώ και οι ηλεκτρονικές ή τηλεφωνικές ενημερώσεις δημοσιογράφων ανήλθαν σε 11.362 το 2010, από 3.148 το 2009 (αύξηση κατά 261%).

Από το βήμα της ημερίδας για τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού, ο υπουργός των Εξωτερικών έστειλε χθες το μήνυμα ότι «το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει», συμβουλεύοντας τους παριστάμενος να μην ακούνε «κανέναν που υποστηρίζει τέτοια πράγματα» και υποστηρίζοντας πως οι φωνές προέρχονται από «εξωθεσμικούς παράγοντες».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία «εικονική» ενταξιακή πορεία, στην οποία η Τουρκία θα παίρνει σιγά-σιγά ό, τι θέλει χωρίς να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις.

Επιπλέον, μίλησε για «δυσκολίες» της Τουρκίας να κατανοήσει ότι εκείνη είναι που πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ΕΕ και όχι το αντίστροφο. «Τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίγουν με ανατολίτικα παζάρια της τελευταίας στιγμής», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας το ακροατήριο να χρησιμοποιεί την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ ως «οδηγό».

Σχετικά με το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η χώρα μας επιδιώκει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και πρόσθεσε ότι ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν νοείται χωρίς επίλυση αυτού του ζητήματος.

«Εφαρμόζουμε δυναμική εξωτερική πολιτική που ανοίγει ευκαιρίες», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι από την αρχή η κυβέρνηση έδωσε τον τόνο της εξωτερικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει, βάζοντας τέλος στην αδράνεια, το συντηρητισμό, τις «γνωστές φοβίες» και τους μύθους που περιέβαλαν την εξωτερική πολιτική στο παρελθόν και την κρατούσαν εγκλωβισμένη.
elzoni.gr
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια