Αγωνία για τους Έλληνες στην κόλαση της Αιγύπτου


Σε διαρκή σύσκεψη βρίσκεται ομάδα άμεσης επέμβασης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξετάζοντας σχέδιο για την απομάκρυνση των Ελλήνων από τη φλεγόμενη ζώνη της Αιγύπτου.. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αποστολή αεροπλάνων προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια όσοι Έλληνες βρίσκονται ή διαμένουν στη χώρα.
Η επικοινωνία της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο με τους Έλληνες στην περιοχή είναι αδύνατη, καθώς έχουν διακοπεί με εντολή Μουμπάρακ οι τηλεπικοινωνίες, ενώ με μεγάλη δυσκολία γίνονται οι επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου.  
Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν 5 νεκροί στο Κάιρο. Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 870. Οι 450 δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και μόνο 420 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία. Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί και αστυνομικοί, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσοι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κάιρο, ενώ διαδηλωτές είχαν καταλάβει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Η κατάληψη έληξε όταν επενέβη ο στρατός.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς είχαν τυλιχτεί στις φλόγες παρακείμενα κτίρια. Δεκάδες άνθρωποι είχαν σχηματίσει "ανθρώπινη ασπίδα" νωρίτερα μπροστά από το μουσείο, σε μια προσπάθεια να το διασώσουν. Εν τέλει, στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών που φιλοξενούνται εκεί από την καταστροφή.
Μονάδες του αιγυπτιακού στρατού έχουν αναπτυχθεί επίσης στη συνοικία του Καΐρου όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική και η βρετανική.
Τανκς έφτασαν απόψε στους δρόμους της πόλης του Σουέζ μπροστά από τα απανθρακωμένα ερείπια ενός αστυνομικού τμήματος που πυρπολήθηκε χθες τη νύχτα, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Δεκάδες διαδηλωτές ανέβηκαν στα τανκς, ανέφερε ο μάρτυρας που είδε τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης. Προσπάθησαν να μιλήσουν στους στρατιώτες οι οποίοι τους απομάκρυναν. Σε ένα τανκ είχαν ανέβει περίπου 25 διαδηλωτές, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Κάτοικοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν ανέβει στα τανκς.
Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.
Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι γραφεία του κόμματος πυρπολήθηκαν ή δέχτηκαν επιθέσεις και σε άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος Μουμπάρακ. Πυροβολισμοί ακούστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκρούσεις σημειώνονται στην οδό Κασρ ελ-Αΐνι, κοντά στο κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση: "Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Κάιρο και το Γενικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια βρίσκονται σε επαφή με τους Έλληνες που διαβιούν στην Αίγυπτο καθώς και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη τεχνική δυσκολία στην πραγματοποίηση επικοινωνιών. Από τις επαφές της Πρεσβείας και των Προξενείων με τις οργανώσεις των Ελλήνων, τη Μονή Σινά, το Πατριαρχείο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει νπαρακολουθεί στενά την κατάσταση".
Μιλώντας στο newsbomb.gr o Σπύρος Γκίνης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρχουν αυτή την περίοδο στην Αίγυπτο οργανωμένα γκρουπ Ελλήνων τουριστών. Όπως είπε, "και να υπήρχαν κάποιοι Έλληνες στην Αραβική χώρα  θα είχαν φύγει πριν από μέρες με τις διαστάσεις που λαμβάνει η εξέγερση".
Αναγνώστης επικοινώνησε με το newsbomb.gr και μετέφερε ότι τα κτίρια της Αμπετείου και της Αχιλλοπουλείου Σχολής στο Κάιροδεν διατρέχουν κίνδυνο. Επίσης, ασφαλής είναι και η περιοχή Ηλιούπολη.

Ο αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις τρεις μεγάλες πόλεις (Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ), η οποία άρχισε από σήμερα το βράδυ, στις 6 μ.μ. (16:00 GMT) και θα διαρκέσει έως τις 7 π.μ. (05:00 GMT).
«Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

Πριν από δύο ημέρες, πληροφορίες (τις οποίες οι αιγυπτιακές αρχές αργότερα διέψευσαν) ανέφεραν ότι η οικογένεια του Χόσνι Μουμπάρακ εγκατέλειψε τη χώρα. Μαζί ήθελαν και το γιο του προέδρου, ο οποίος ήταν ο «εκλεκτός» για τη διαδοχή της εξουσίας στην Αίγυπτο. Σε μια τέτοια εξέλιξη αντίθετη είναι η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, της οποίας το «βέτο» είναι διακηρυγμένο. Όταν οι διαδηλωτές σήμερα είδαν άρματα του στρατού να κάνουν την εμφάνισή τους, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, καθώς τους αντιμετώπισαν σαν «λυτρωτές», παίρνοντας ως παράδειγμα τη στάση του στρατού στην Τυνησία. «Να έρθει ο στρατός να μας σώσει από τους αστυνομικούς», φώναζαν. Στο Σουέζ άνοιξαν πυρ εναντίον τους νωρίτερα, όμως αργά απόψε στο Κάιρο οι σκηνές ήταν διαφορετικές. Στρατιώτες χαιρετούσαν με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.
"Δεν θέλουμε πια τον Μουμπάρακ, δεν θέλουμε πια αυτήν την κυβέρνηση. Όμως αγαπάμε το στρατό, οι Αιγύπτιοι αγαπούν το στρατό", δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής, τα λόγια του οποίου απέσπασαν τις επιδοκιμασίες των υπόλοιπων.
"Δεν ξέρουμε ακόμη με ποια πλευρά είναι ο στρατός, αν είναι μαζί μας. Αλλά είναι αλήθεια πως όλοι σεβόμαστε το στρατό", πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη συνοικία Ντόκι.
Νωρίτερα, νεαροί Αιγύπτιοι μετέφεραν το νεκρό σώμα του διαδηλωτή, μέσα από τους δρόμους του Σουέζ, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία αναχώρησε από τις κεντρικές περιοχές της πόλης, αφήνοντας κάποιους κύριους δρόμους στους διαδηλωτές, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ροιτερς.
"Σκότωσαν τον αδελφό μου", φώναξε ένας από τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές είπαν ότι ονομάζεται Χαμάντα Λαμπίμπ, 30 ετών, και ήταν οδηγός. Πρόσθεσαν ότι ο θάνατος του προκλήθηκε από τραυματισμό του από σφαίρα.
Η αιγυπτιακή αστυνομία εγκατέλειψε τις κεντρικές περιοχές της βιομηχανικής πόλης-λιμάνι, μετά τις διαδηλώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τις γραμμές ασφάλειας των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε ο μάρτυρας.
Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες και ζητούσαν κραυγάζοντας το τέλος της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Αλλά καθώς δεν ήταν σε θέση να τους περιορίσει υποχώρησε, εγκαταλείποντας τουλάχιστον οκτώ μεγάλα φορτηγά της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα και προσπάθησαν να αναπογοδυρίσουν ένα από τα φορτηγά.
Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν συγκεντρωθεί σε μια μεγάλη ομάδα γύρω από το γραφείο του κυβερνήτη, όπου δεν υπήρχαν καθόλου διαδηλωτές.
Στο Κάιρο αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν δεκάδες ανθρώπους ματωμένους με τραύματα στο κεφάλι και άλλους να καταρρέουν στο έδαφος. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με πετροπόλεμο. Μάλιστα, στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης.
Στην Αλεξάνδρεια, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου. Πυκνοί καπνοί υψώνονταν από το φλεγόμενο κτίριο μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ αρκετοί διαδηλωτές παραβίασαν την είσοδο του κτιρίου ενός αστυνομικού τμήματος μιας άλλης συνοικίας στο κέντρο της πόλης.
Το Al Jazeera μετέδωσε επίσης ότι τραυματίσθηκε ο Αϊμάν Νουρ, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2005.
Οι σημερινοί θάνατοι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 13, κατά τις ταραχές των τελευταίων ημερών.
Το διάγγελμα του Μουμπάρακ δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Νωρίτερα, πληροφορίες έλεγαν ότι πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα μέσω της τηλεόρασης, στο οποίο αναμενόταν να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σύμφωνα με πληροφορίες, αφού προσευχήθηκε μαζί με υποστηρικτές του σε τζαμί, εμποδίστηκε από την αστυνομία να φύγει από τον τόπο προσευχής. Στη συνέχεια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε σήμερα τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο» για να αποφευχθεί μια «επανάσταση» στην Αίγυπτο.
Οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο από τις αιγυπτιακές αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε στο Παρίσι αρχισυντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, ένας συνεργάτης της οποίας ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.
Στο παρακάτω βίντεο έχει καταγραφεί η εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτή στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων:
Καμία επικοινωνία Ομπάμα-Μουμπάρακ
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, σε συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Χόσνι Μουμπάρακ. Μάλιστα, δεν απάντησε σε ρώτηση δημοσιογράφου γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επεδίωξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουμπάρακ.
Η οικονομική βοήθεια ύψους 1,5 δις. δολαρίων που είχε ανακοινωθεί προς την Αίγυπτο βρίσκεται υπό καθεστώς αναθεώρησης, περιμένοντας οι ΗΠΑ την έκβαση των αναταραχών.
Ανάμεικτα συναισθήματα και αβεβαιότητα καταλογίζει στο Λευκό Οίκο ο Joshua Treviño, συνεργάτης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, Σάμι Άναν, που είναι επικεφαλής της αιγυπτιακής στρατιωτικής αντιπροσωπείας η οποία επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, σκοπεύει να επιστρέψει εσπευσμένα στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Καρτράιτ.
"Βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι σκοπεύει να επιστρέψει σήμερα", είπε ο στρατηγός, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν τα υπόλοιπα μέλη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας θα παραμείνουν στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι "οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας" για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Αιγύπτου και η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρεί τον λαό της ως εταίρο, και όχι ως απειλή.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για συσσωρευμένη απογοήτευση, η οποία προκάλεσε τις βίαιες διαδηλώσεις. Τονίζει δε, ότι συχνά είχε συστήσει στον Αιγύπτιο πρόεδρο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Τέλος, κάλεσε όλες τις πλευρές να μην καταφεύγουν στη βία.
Επίσης, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, απευθύνθηκε σε υψηλούς τόνους στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, ζητώντας της να "κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της τάξης". Οι αρχές οφείλουν να "επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να θέσουν τέλος στα χωρίς προηγούμενο μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπλοκαριστούν οι επικοινωνίες", τόνισε.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν "αμέσως και άνευ όρων" όλους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών κατά του καθεστώτος.
"Καλώ τις αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους ειρηνικούς διαδηλωτές, οι οποίοι τελούν υπό κράτηση", αναφέρει σε ανακοίνωση της. "Η συνέχιση της χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους είναι εξαιρετικά ανησυχητική", υπογραμμίζει. Καλεί τις αιγυπτιακές αρχές "να βρουν επειγόντως έναν εποικοδομητικό και ειρηνικό τρόπο να ανταποκριθούν στις θεμιτές προσδοκίες των αιγύπτιων πολιτών για δημοκρατικές και κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις".
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η σταθερότητα εκεί είναι σημαντική, αλλά όχι εις βάρος της ελευθερία της έκφρασης ή της ελευθερίας του λόγου.
«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να τερματιστεί η βία και να μην υπάρξουν αθώα θύματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε εκτάκτως, στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Επίσης μεταξύ άλλων, η καγκελάριος τόνισε πως «πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ειρηνικό διάλογο στην Αίγυπτο».
Η Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους της που βρίσκονται στην Αίγυπτο να "περιορίσουν" τις μετακινήσεις τους "στις απολύτως απαραίτητες" λόγω της κοινωνικής αναταραχής και των συγκρούσεων που σημειώνονται στη χώρα αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν επίσης το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία που καλούν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις τρεις μεγάλες πόλεις, Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ, όπου οργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Βέλγους να μην πηγαίνουν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, υπενθυμίζοντας ότι "τα συνήθη μέσα επικοινωνίας, όπως τα (κινητά) τηλέφωνα και το διαδίκτυο ουσιαστικά δεν λειτουργούν". Προσθέτει πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στα παραθαλάσσια θέρετρα.
"Οι διαδηλώσεις δεν στρέφονται κατά των τουριστών", επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, συμβουλεύοντας ωστόσο τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να παρακολουθούν με προσοχή τις ειδήσεις.
Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν και οι ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους Αμερικανούς υπηκόους να αναβάλουν τα "μη αναγκαία" ταξίδια στην Αίγυπτο, λόγω των βίαιων διαδηλώσεων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί με ανακοίνωσή του τους Αμερικανούς που βρίσκονται ήδη στη χώρα να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στην ταξιδιωτική οδηγία σημειώνεται επίσης ότι οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να πάνε στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο επειδή οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ενδέχεται να έχουν αποκλείσει τη γύρω περιοχή.
Ο αιγυπτιακός εθνικός αερομεταφορέας Egypt Air, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει σχεδόν το σύνολο των πτήσεών του για 12 ώρες. Οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό καθ' οδόν προς τη χώρα θα εξακολουθούν να έχουν την δυνατότητα να προσγειωθούν.
 Επιμέλεια: Δ. Προκόπη - Σπ. Γιωτάκης
newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια