ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : Ανίκανη και αναποτελεσματική η κυβέρνηση

«Η απαράδεκτη κατάσταση των τελευταίων ημερών, με τους τόνους σκουπιδιών να συσσωρεύονται στους δρόμους ειδικά της Αθήνας, αναδεικνύει την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης συνολικά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 14 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τα συναρμόδια Υπουργεία δεν έχουν να επιδείξουν καμία
ουσιαστική πρόοδο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Συγκεκριμένα:

1. Η υλοποίηση των έργων που προβλέπονται από τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων έχει ουσιαστικά βαλτώσει σε πολλές περιοχές της χώρας με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αττική και την Πελοπόννησο, που βρίσκονται σε οριακό σημείο.

2. Η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών έχει προχωρήσει ελάχιστα με ορατό πλέον τον κίνδυνο να καταδικαστούμε ως χώρα και να μας επιβληθούν ιλιγγιώδη πρόστιμα από την Ε.Ε.

3. Η Ελλάδα έχει μείνει ουραγός στην ενσωμάτωση και εφαρμογή της σχετικής 
ευρωπαϊκής νομοθεσίας με σημαντικότερη εκκρεμότητα την εναρμόνιση με την Οδηγία Πλαίσιο (98/2008) για τα απορρίμματα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κυρίως την επαρκή προετοιμασία για την πρακτική εφαρμογή της.

4. Στον τομέα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, που αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αποκτήσουμε έναν αξιόπιστο και βιώσιμο μηχανισμό ασφαλούς επεξεργασίας και περιβαλλοντικά ορθολογικής διάθεσής τους.

5. Στον τομέα της ανακύκλωσης, η κυβέρνηση έχει - μέχρι σήμερα - περιοριστεί σε παρεμβάσεις περισσότερο διοικητικού-διαδικαστικού χαρακτήρα, χωρίς όμως ιδιαίτερα πρακτικά αποτελέσματα.

6. Τέλος, η επίτευξη του στόχου για βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων οφείλει να συμπεριλάβει νέες δοκιμασμένες τεχνολογίες, χωρίς αφορισμούς και προκαταλήψεις, όπως, για παράδειγμα, η θερμική επεξεργασία υπολειμμάτων με την ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα εξαιρετικά επείγον πρόβλημα στο οποίο δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις και αναποφασιστικότητα. Όσο η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζει με την υπευθυνότητα και την αναποτελεσματικότητα που του αρμόζει, η ήδη κακή κατάσταση θα επιβαρύνεται και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Γι’ αυτό, καταθέτουμε σχετική Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή και αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως οφείλει και να προχωρήσει σε κεντρική πολιτική πρωτοβουλία, δίνοντας λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια