Μαφία και οργανωμένο έγκλημα κυβερνούν στη Ρωσία

Μαφία και οργανωμένο έγκλημα κυβερνούν στη Ρωσία

Δεν έχει τέλος η αναστάτωση από τις αποκαλύψεις της WikiLeaks

«Μαφιόζικο» κράτος είναι η Ρωσία και τα πολιτικά κόμματα της χώρας λειτουργούν «χέρι με χέρι» με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με Ισπανό εισαγγελέα. Οι εκτιμήσεις του αναφέρονται σε αμερικανικό τηλεγράφημα που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks.

Ο εισαγγελέας Χοσέ Γκονθάλεθ, ο οποίος ερευνά εδώ και μία δεκαετία το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα, θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφοροποίηση ανάμεσα στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης και στις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με το τηλεγράφημα το οποίο εστάλη τον Φεβρουάριο 2010 από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός εισαγγελέας συμφωνεί με τη θέση του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο 2006, και ο οποίος θεωρούσε ότι η δηλητηρίασή του με ραδιενεργό πλουτώνιο 210 ήταν έργο των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του ρωσικού κράτους, οι οποίες «είναι τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος».

«Ορισμένα πολιτικά κόμματα στη Ρωσία ενεργούν χέρι με χέρι με το οργανωμένο έγκλημα», θεωρεί ο Ισπανός εισαγγελέας, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπάρχουν επίσης «αποδεδειγμένοι δεσμοί ανάμεσα σε ρωσικά πολιτικά κόμματα και το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση όπλων».

Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν τη μαφία για επιχειρήσεις τις οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν «αξιοπρεπώς ως κυβέρνηση», όπως είναι η αποστολή όπλων στους Κούρδους για την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.

Ο Ισπανός εισαγγελέας είναι επίσης πεπεισμένος ότι οι αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται πίσω από την υπόθεση του Arctic Sea, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε όπλα στο Ιράν το 2009, σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα.

Σε άλλο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, το οποίο εστάλη μετά τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φράιντ έθετε το ερώτημα εάν υπηρεσίες ασφαλείας εκτός ελέγχου μπορούν να ενεργούν... χωρίς να το γνωρίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Σύμφωνα με τον Ισπανό εισαγγελέα, η μαφία κυβερνά επίσης τη Λευκορωσία και την Τσετσενία και ασκεί «εκτεταμένο έλεγχο» επί ζωτικών τομέων της διεθνούς οικονομίας, όπως είναι ο τομέας του αλουμινίου.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια