Ψωμιάδης vs Μπόλαρης

Ψωμιάδης vs Μπόλαρης

Οι δύο υποψήφιοι για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «μονομαχούν» στο newsbeast

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την μάχη του β’ γύρου των περιφερειακών εκλογών, οι δύο μονομάχοι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διατηρούν τους υψηλούς τόνους του α΄γύρου και προσπαθούν να στείλουν μήνυμα σε όσους που απείχαν και σε αυτούς αυτούς που σκοπεύουν να απόσχουν από την κάλπη της Κυριακής...

-Παναγιώτης Ψωμιάδης: Στα τοπικά προβλήματα δεν είναι με κανένα κόμμα

-Μάρκος Μπόλαρης: Οι πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στους αμετροεπείς και αλαζόνες 

-Παναγιώτης Ψωμιάδης: Οι πολίτες δεν είναι πρόβατα

-Μάρκος Μπόλαρης: Κάποιοι πολίτες δεν εγκλωβίσθηκαν στην επικοινωνιακή φενάκη, μέσα από τις παραπολιτικές και ελαφρολαΐκές εκπομπές 

-Παναγιώτης Ψωμιάδης: Πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές αγκυλώσεις

-Μάρκος Μπόλαρης: Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από άλλο φτηνό θέαμα

-Παναγιώτης Ψωμιάδης: Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό που πήραμε υπερβαίνει κατά πολύ τα κομματικά όρια

-Μάρκος Μπόλαρης: Κάποιοι επιχειρούν να κρύψουν το βαθύ έλλειμμα παιδείας και πολιτικού πολιτισμού 

-Παναγιώτης Ψωμιάδης: Θέλει πολύ αγώνα για να κάνουμε τον Καλλικράτη να λειτουργήσει 

-Μάρκος Μπόλαρης: Να διαλυθεί επιτέλους το νέφος που σκιάζει τη Θεσσαλονίκη και επιδιώκει να απλωθεί στην υπόλοιπη περιοχή 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Παναγιώτη Ψωμιάδη

1. Η αποχή του κόσμου από τις κάλπες τι μήνυμα σας έδωσε;


Όλοι μιλούν για την αποχή, αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν την αναλύει σωστά και με σοβαρότητα. Όσο δεν επιστρέφει η πολιτική στην κοινωνία, όσο ασκείται με τρόπο ελιτίστικο, τόσο η αποχή θα μεγαλώνει. 

Κι όσο εμείς οι πολιτικοί δεν μιλάμε στην κοινωνία με αξιόπιστο λόγο, τόσο οι νέοι θα απομακρύνονται και θα απέχουν. Οι πολίτες δεν είναι πρόβατα. Βλέπουν, ακούν, καταλαβαίνουν. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές αγκυλώσεις και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. 

Να αλλάξουμε νοοτροπία, να υπηρετούμε τους πολίτες. Να βάζουμε πάνω απ’ όλα το καλό του τόπου, όχι το κομματικό συμφέρον.

2. Πιστεύετε ότι θα σας στηρίξουν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στο πλαίσιο της αντιμνημονιακής πολιτικής;

Οι πολίτες δεν είναι πρόβατα, δεν ομαδοποιούνται, δεν κατευθύνονται. Δεν ξέρω αν θα με στηρίξουν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, εκείνοι όμως ξέρουν καλά ότι στα τοπικά προβλήματα δεν είμαι με κανένα κόμμα. Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, πέρα και πάνω από κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Είμαι μέλος της οικογένειας της Νέας Δημοκρατίας, δεν υποκρίνομαι ότι είμαι ανεξάρτητος, όμως δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό που πήραμε υπερβαίνει κατά πολύ τα κομματικά όρια.

Από κει και πέρα, μιλώ σήμερα κατά του Μνημονίου γιατί εδώ και τρία χρόνια, πριν ακόμη έρθει κρίση στην Ελλάδα, μιλώ για την ανάγκη ενωμένοι να δουλέψουμε για τον τόπο μας. 

Εδώ και τρία χρόνια μιλώ για την ανάγκη στήριξης της νεολαίας, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των συνταξιούχων. Αλλά και κάτι ακόμη: το Μνημόνιο έχει αρνητικές συνέπειες και για τον Καλλικράτη, που είναι μια «μνημονιακή» μεταρρύθμιση, με περικοπές 4,5 δις ευρώ και αντιαναπτυξιακή προοπτική. 

Θέλει πολύ αγώνα για να κάνουμε τον Καλλικράτη να λειτουργήσει. Και απαιτείται πολιτική βούληση της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι οι πολίτες ψηφίζοντας αντιμνημονιακά, ψηφίζουν αυτοδιοικητικά. 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Μάρκου Μπόλαρη 

Τι μήνυμα σας έδωσε η αποχή του κόσμου από τις κάλπες;


Στις 7 Νοεμβρίου οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των δυνάμεων που αντιμάχονται την αδιαφάνεια και την αναπτυξιακή υστέρηση. Με την ψήφο τους έκαναν το πρώτο αναγκαίο βήμα για μια αυτοδιοικητική επιλογή αντάξια των δυνατοτήτων που έχει ο τόπος. 

Έστειλαν ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στους αμετροεπείς και αλαζόνες που μέχρι και την τελευταία στιγμή διακήρυτταν με κραυγές πως η μάχη για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας θα κριθεί από τον Α΄ γύρο. 

Όσοι δεν εγκλωβίσθηκαν στην επικοινωνιακή φενάκη που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από τις παραπολιτικές και ελαφρολαϊκές τηλεοπτικές εκπομπές και τα δημόσια θεάματα, αντιλήφθηκαν πως το διακύβευμα των εκλογών είναι η ανάπτυξη του τόπου. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη ούτε από άλλο φτηνό θέαμα, ούτε από την άσκηση πολιτικής που με κυνισμό δηλώνει δημόσια τις παράνομες και παράτυπες ενέργειές της με έργα «μαϊμού».

Αρκετοί πολίτες επέλεξαν, για διαφορετικούς λόγους μεταξύ τους, να απόσχουν από την ψηφοφορία. Κάποιοι συντάχθηκαν με μια αντιμνημονιακή πολιτική. Εγκλωβίσθηκαν σε διλήμματα που αγνόησαν τα ουσιώδη της νέας αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ως δυνατότητας εξόδου από την κρίση. 

Να δώσουμε δηλαδή με τις δικές μας δυνάμεις, μέσα από το νέο θεσμό, τη μάχη της ανάπτυξης, για την ώθηση στην απασχόληση, την απάντηση στο μνημόνιο. 

Για να γίνουν η καινοτομία και η ποιότητα τα σημαίνοντα χαρακτηριστικά της Κεντρικής Μακεδονίας. Για να αναδειχθεί η περιοχή σε πόλο αναφοράς για τις αναπτυξιακές της επιδόσεις. Για να μετασχηματισθεί το ανεκτίμητο πολιτισμικό μας απόθεμα σε στρατηγικό πλεονέκτημα και να μην εκφυλισθεί σε όργανο ιδιοτελών πολιτικών και πατριδοκαπηλίας όσων επιχειρούν να κρύψουν το βαθύ έλλειμμα παιδείας και πολιτικού πολιτισμού πίσω από κενές περιεχομένου εθνικιστικές οιμωγές. Για να επικρατήσει επιτέλους στη διοίκηση ο σεβασμός στον πολίτη, η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια.

Την προσεχή Κυριακή δεν υπάρχουν περιθώρια για αναστολές και η άγνοια δεν μπορεί να είναι επιχείρημα, αλλά συνιστά πλάνη. Το μήνυμα των πολιτών πρέπει να είναι ξεκάθαρο: να διαλυθεί επιτέλους το νέφος που σκιάζει τη Θεσσαλονίκη και επιδιώκει να απλωθεί και στην υπόλοιπη περιοχή.

Οι πολίτες πρέπει να δώσουν σαφή εντολή στις δυνάμεις που έχουν ως πρόσημό τους τη διαφάνεια και την αναπτυξιακή μέριμνα για την Κεντρική Μακεδονία να αναλάβουν την πρόκληση της αιρετής περιφέρειας. ‘Όλες οι δυνάμεις της δημιουργίας και της προόδου θα κινητοποιηθούν για να στηρίξουν την «Κεντρική Μακεδονία – Μέτωπο Ανάπτυξης» για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση

Ποιο είναι το νέο σας επιχείρημα στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για να υπερψηφιστείτε;

Την Κυριακή εκλέγουμε την πρώτη αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Για πρώτη φορά ουσιαστικές αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Περιφέρεια. Έχουμε την ευθύνη και το προνόμιο να διαχειρισθούμε όσα μας αναλογούν, και είναι πολλά, για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην πρόκληση αυτή πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο ανάπτυξης, αυτό που στην αβάσταχτη ελαφρότητα των αδιαφανών και αναποτελεσματικών πολιτικών, θα αναδείξει τη δυναμική των κινημάτων. 

Θα προβάλλει τη δυναμική των πολιτών που θέλουν την Κεντρική Μακεδονία πρωταγωνιστή στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη, με ισχυρή παρουσία στις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι πρωταγωνιστή στις αίθουσες των δικαστηρίων και των ελεγκτικών μηχανισμών, ούτε κομπάρσο πρωινών εκπομπών και δημόσιων θεαμάτων. Οι πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου θα επιλέξουν με κριτήρια την ικανότητα ανταπόκρισης στις προκλήσεις του νέου θεσμού της ισχυρής αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Στο σύντομο και με λιγοστά μέσα στη διάθεσή μας προεκλογικό αγώνα εστιάσαμε την προσπάθειά μας στην ανάδειξη της βασικής συνιστώσας της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης που επικεντρώνεται στην αναπτυξιακή προοπτική της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Εμείς έχουμε πρόταση ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία, για να αναδείξουμε τα αναξιοποίητα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τους διευρωπαϊκούς και διηπειρωτικούς οδικούς άξονες, τη Ζώνη Καινοτομίας, την πολιτιστική μας παρακαταθήκη, το μοναδικό φυσικό τοπίο, το ενεργειακό μας δυναμικό, την εύφορη ενδοχώρα. 

Είμαστε το Μέτωπο Ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση και όχι ο περιφερόμενος θίασος αυτών που με κραυγές και με πυροτεχνήματα θέλουν να σφετερισθούν την ψήφο των πολιτών για να απλώσουν το σύννεφο της αδιαφάνειας και της αναποτελεσματικότητας σ’όλη την Κεντρική Μακεδονία. 

Είμαστε το «Μέτωπο Ανάπτυξης» που στην εικόνα των ανερμάτιστων και καιροσκοπικών πολιτικών, που καλύπτει με απύθμενη ελαφρότητα όλα τα χρώματα, όλες τις στάσεις και έναν πληθωρικό συνδυασμό μεταμφιέσεων, αντιπαρατάσσουμε τη συλλογική προσπάθεια για μια νέα πορεία του τόπου. Είμαστε η συγκροτημένη και ευπρόσωπη παρουσία της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ευρώπη των Περιφερειών.

*(Η σειρά παράθεσης των συνεντεύξεων είναι βάση των αποτελεσμάτων που πήραν οι υποψήφιοι στον α’ γύρο)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια